среда, 12. август 2015.

Dragan Lukač za načelnika CJB Doboj postavio saradnika Elezove grupe

Piše: Slobodan Vasković

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, od te institucije stvara najorganizovaniju kriminalnu organizaciju na ovim prostorima. Veliki broj časnih i poštenih policajaca svjesni su ove činjenice, ali su nemoćni da se odupru.

Da Lukač MUP RS pretvara u kriminalnu organizaciju potvrđuje i postavljenje Dragana Prodanovića na poziciju načelnika CJB Doboj. Prodanović je polovinom februara ove godine postavljen na poziciju prvog čovjeka CJB Doboj, iako MUP RS ima zadokumentovane njegove nezakonite poslove i veze sa klanom Darka Eleza.

Elezova grupa optužena je za niz ubistava i pljački na području Istočnog Sarajeva, a najvažniji član tog klana Bojan Cvijan bio je blizak saradnik Prodanovića.

O vezama Prodanovića sa kriminalnim podzemljem Lukač je na vrijeme obaviješten, dati su mu na uvid i dokumenti koji to potvrđuju, ali je, uprkos tome, on Prodanovića postavio na poziciju načelnika CJB Doboj.

U Informaciji Jedinice za posebne istrage (broj: 0211-2.2-14/10), datiranoj 16.02.2010. godine, precizno je navedeno da Prodanović sarađuje sa Elezom, Mandićem, Cvijanom, da postupa po njihovim nalozima, i da ima bliske odnose i sa drugim kriminalnim grupama sa područja Doboja.

„Tokom provođenja službenih radnji i mjera kao i drugih aktivnosti u vezi sa akcijom DELTA, te prikupljanjem saznanja nakon završetka navedene akcije koja je rađena u saradnji sa pripadnicima MUP –a Srbije, prikupljen je veći broj informacija koje Dragana Prodanovića dovode u vezu sa različitim kriminalnim grupama. Takođe, u toku provođenja posebnih istražnih radnji u akciji Delta vidljivo je ostvarivanje kontakata Dragana Prodanovića sa članovima organizovane kriminalne grupe Darka Eleza“, navodi se u Informaciji Jedinice za posebne istrage MUP RS.

Još se kaže da postoje veze Prodanovića i sa drugim kriminalnim grupama „i postoji osnovana sumnja da isti sam i zajedno sa ostalima vrši krivična djela“.

Oni koji su istraživali Elezovu grupu dalje navode da su prisluškivanjem telefona (24.06.2009. godine) Davora Mandića, zvanog „Englez“, Darka Eleza i Admira Hodžića, zvanog Atko, saznali da postoji osoba koja sređuje pomilovanja kriminalcima.

Daljim radom utvrđeno je da je riječ o Prodanoviću, pa je i njegov telefon stavljen pod prismotru.

Elez je Englezu i Atku saopštio da će „imati lica za sređivanje pomilovanja u komisiji na nivou BiH“. I narednih dana razgovarali su o pomilovanjima, jer je Hodžić trebao otići na odsluženje kazne od 13 mjeseci zatvora.

„Nakon toga je Elez 30.06.2009. zahtijevao od Mandića da stupi u kontakt sa Prodanovićem (koji je imao uticaja u komisiji za pomilovanja) i da vidi je li to oko sređivanja pomilovanja aktuelno kako bi mu predali nekoliko imena za koja je potrebno srediti pomilovanja“, navodi se u Informaciji MUP RS.

Dalje se kaže da je istog dana Mandić izvijestio Eleza da je „ostvario kontakt“ i da čeka povratnu informaciju oko sređivanja pomilovanja.
„Kontakt između Mandića i Prodanovića je ostvaren preko privatnih telefona, a ne preko telefona specijala'“, navodi se u Informaciji.

U dokumentu se precizira da je Elez 03. jula tražio od Hodžića da mu pripremi podatke iz presude kako bi se sredilo pomilovanje za njega, a navedeno je će te aktivnosti početi 01. agusta „preko predsjednika komisije za pomilovanje“.

Elez je Mandiću proslijedio podatke, a potom se Mandić 04. avgusta u Zenici sastao sa Prodanovićem kako bi razgovarali o pomilovanju.
(Sud Bosne i Hercegovine izrekao je 22. Jula 2015. godine prvostepenu presudu kojom je optuženi Davor Mandić oglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom pranje novca te osuđen na sedam godina zatvora).

U Informaciji se navode i događaji koji su prethodili ovom sastanku.
„Dana 09.07.2009. Mandić je od Eleza tražio još imena za sređivanje pomilovanja, pri čemu je napomenuo da imaju telefone (misleći na tzv. 'specijale') za ostvarivanje kontakta između Mandića i Prodanovića)“, navodi se u dokumentu. Još se kaže da su Elez i Hodžić 16. jula dogovorili pomilovanje za što veći broj presuđenih osoba preko veze koju imaju u komisiji za pomilovanje. „Veza“ u komisiji bio je, prema dokumentu MUP RS, tada[nji pomoćnik ministra pravde Federacije BiH Hidajet Halilović.

Tajnim praćenjem su, 27. avgusta 2009. godine, radnici Uprave krim policije MUP RS zadokumentovali sastanak između Prodanovića i Halilovića na području Doboja.
„Dragan Prodanović je nekoliko puta ostvarivao komunikaciju i sa članom organizovane kriminalne grupe Darka Eleza Bojanom Cvijanom te su se i susreli u Sarajevu“, stoji u Informaciji.


Još se navodi da su Prodanović i Mandić tokom jula i avgusta 2009. imali veliki broj kontakata putem privatnih i telefona 'specijala' u kojima su dogovarali izvršenje većeg broja krivičnih djela kao što su navedena sređivanja pomilovanja, ilegalni poslovi oko aparata i igara na sreću...

U ovom dokumentu se navodi da je Prodanović i sa članovima drugih kriminalnih grupa dogovarao realizaciju raznih krivičnih djela – šverca brašna, oblovine, građe...
„O naprijed navedenim aktivnostima Dragana lProdanovića postoje registrovani svi razgovori monitorisanih telefona iz akcije Delta u kojima je vidljivo njegovo kriminogeno djelovanje“, stoji u Informaciji.

Radnici UKP MUP RS kasnije su utvrdili da je Prodanović veoma često zloupotrebljavao poziciju na kojoj se nalazi u policiji, te da je od svojih saradnika često zahtijevao detaljne podatke o planovima policijskih akcija „posebno kada je riječ o suzbijanju autokriminala“, što je izazvalo sumnju da sarađuje sa kriminalcima.

Sve ove dokaze Lukač je izignorisao i Prodanovića postavio na poziciju načelnika CJB Doboj.

Šušljik postavio Laketu na čelo CJB Trebinje
Mile Šušljik postavio je Žarka Laketu na čelo CJB Trebinje. Imao je u tome veliku podršku Vladike Grigorija. Laketa stoji iza jedne jake građevinske firme u Hercegovini, koja dobija najveći broj poslova u tom dijelu RS. U tim poslovima i Grigorije ima velikog udjela. (nastaviće se)