субота, 15. август 2015.

Cvjetinovićev kartel ponovo pljačka UIO

Piše: Slobodan Vasković

Zdravko Cvjetinović vratio se na posao. U punom smislu te riječi, što znači da njegova kriminalna grupa ponovo harači Upravom za indirektno oporezivanje.

Cvjetinović je bio uhapšen u akciji „Pandora“, a Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv njega, Anesa Sadikovića, jednog od najvećih švercera tekstila, Kemala Čauševića, bivšeg direktora UIO BiH, Radovana Đurića, šefa prelaza u Gradišci i bronih drugih.

Cvjetinović je bio pomoćnik direktora Sektora za carine, kada je 17.06.2014. godine uhapšen sa još pedesetak lica zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovanog kriminala, utaje poreza  i pranja  novca. Tvrdilo se da su oštetili državu za milijardu maraka.

Međutim, akcija „Pandora“ je pala u vodu, Tužilaštvo BiH je napravilo neoprostive greške i previde, nikako slučajne, pa su Cvjetinović&co pušteni na slobodu. I vraćeni na svoja radna mjesta.

Cvjetinoviću je 19.05.2015. godine poništeno Rješenje o suspenziji doneseno 15.09.2014. godine, kada je udaljen sa posla zbog kriminalnih radnji.

Nije Cvjetinoviću trebalo dugo da aktivira staru ekipu i krene u nove švercerske poduhvate. Jedan od takvih njegovih pokušaja osujetila je Državna granična služba, a taj slučaj pokazuje da je Kartel u Upravi za indirektno oporezivanje ponovo otvoren i da Cjetinovićeva ekipa opet hara. Krenimo redom.

Pripadnici Granične policije BiH, jedinica  CIU, su samostalno provodeći  planiranu akciju, 06. i 07 .08. 2015. godine na području Gradiške i  Banjaluke spriječila puštanje u promet švercovane robe. DGS je to učinio nakon što su carinici iz CI Gradiška propustili obavezno vršenje kontrole  pretresom kamiona  i priključnog vozila  makedonskih registarskih oznaka SK 3966 /SK 775MP.

Kasniji događaji pokazaće da su to učinili svjesno, jer roba pripada Cvjetinovićevim pulenima, a iza cijele švercerske akcije stajao je on lično.  

Pripadnici DGS-a u kamionu su pronašli faslifikate robnih brendova (ukupno  11.200 artikala krivotvorenih robnih marki Louis Vuitton, Coco Chanel, Polo, Prada, Boss, Adidas , Nike...) čija je tržišna vrijednost oko 250.000 konvertibilnih maraka.

Navedena roba je privremeno oduzeta, a namjera švercera bila je da falsifikate prodaju kao originale. Saslušana su i dva državljanina Makedonije (M.A. i M.H.), koji su upravljali kamionom, kao i jedan državljanin BiH.

Propuštanje robe
Važno je naglasiti da su pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje svjesno propustili švercerski kamion sa robom, nisu ga htjeli pregledati, a imali su jasne dokaze da je riječ o robi koja se nezakonito uvozi u BiH.
 
UIO ima otvorenu telefonsku liniju (080 02 06 07) za prijavu svakog oblika utaje carina  ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Na ovaj broj telefona operativnom službeniku UIO BIH 05.08.2015. godine, u 15.30 časova, do detalja je pojašnjen način na koji će se pokušati prošvercovati roba i skrenuta pažnja na postojanje korumpiranih rukovodilaca i carinika. Dežurni službenik se zahvalio anonimnom dostavljaču.

I na tome je, što se tiče UIO, sve stalo, jer, po obavljenom razgovoru, nije preduzeta nijedna  radnja radi sprečavanja carinjenja krivotvorene robe.

Ni drugi (in)direktni dokazi da je riječ o mogućem švercu nisu ponukali carinike da reaguju. A sumnja je bila osnovana i zbog činjenice da je roba (porijeklom iz Turske), ušla u BiH na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika. Uvoznik je HISAR TRADE  d.o.o Brčko Distrikt, koji tu robu nije carinio u Sarajevu ili Tuzli, već u Gradišci, što je sve samo ne logično. Na taj način je povećavao ukupne troškove dopreme.

Jasno je da je u Gradišci bila spremna Cvjetinovićeva ekipa da propusti švercovanu robu. I ne čudi, jer je Radovan Đurić i dalje šef na tom CI. I Cvjetinovićev je kum.

Vlasnik HISARA poznati prevarant
HISAR Trade je nasljednica firme „Jahić Company“, koja duguje UIO BIH 300.000 KM za PDV. Vlasnik obje firme  je isto lice: Besim Jahić, kojeg je  Sud BIH osudio na tri godine zatvora zbog utaje poreza (20.06.2005.). 

Jahić je u bliskim poslovnim odnosima sa Anesom Sadikovićem.
    
Sve rečeno svjedoči da postoji čvrsta sprega carinika, njihovih šefova u Gradišci i rukovodilaca koji ne reaguju na  očiglednu zloupotrebu ovlaštenja carinika i nanošenje štete budžetu BiH.

Jednostavije rečeno, carinici CI Gradiškai i Tim  za suzbijanje   krijumčarenja, svjesno  nisu preduzeli nijednu mjeru potpunog nadzora nad robom radi njenog  oduzimanja, uništenja i sprečavanja rasturanja na domaćem tržištu iako su imali sve potrebne informacije.

Interesantno je napomenuti da su iz UIO saopštili da su „u zajedničkoj akciji sa DGS“ spriječili šverc, što je potpuno netačno. Oni su omogućili krijumčarenje.

Ni protiv jednog službenika UIO nije pokrenut nikakav postupak zbog  nesavjesnog obavljanja službene dužnosti.

Cvjetinovićeva ekipa ponovo radi. „Pao“ im je jedan kamion, ali su mnogi drugi prošli. Nije problem u Cvjetinoviću, on pljačka, jer može. A može zato što Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao. Dapače, neradom generišu kriminal ogromnih razmjera u cijeloj BiH.
     .
Dodatak: Tužilaštvo BiH vodi tri istrage protiv Cvjetinovića
- protiv Kemala Čauševića, Zdravka Cvjetinovića  i Anesa Sadikovića broj: A.T20 0 KTO 0007850 14; zbog postojanja osnova sumnje za učinjenje krvičnog djela Organizovanog kriminala iz čl. 250 KZ BIH u vezi sa krivičnim djelom Zloupotrebe položaja ili ovlašćenja iz člana 220 K Z-a BiH, i pranja novca iz člana 209KZ BIH.

- protiv Zdravka Cvjetinovića  pod brojem T20 0 KTO 0008632 14, zbog postojanja osnova sumnje za učinjenje krvičnog djela Organizovanog kriminala iz čl. 250 KZ BIH u vezi sa krivičnim djelom Poreske utaje ili prevare iz člana 210 KZ-a BIH

- protiv Zdravka Cvjetinovića   pod brojem T20 0 KTO 0006724, zbog postojanja osnova sumnje za učinjenje krivičnog djela Organizovanog kriminala iz čl. 250 KZ BIH u vezi sa krvičnim djelom Poreske utaje ili prevare iz člana 210 KZ-a BIH