недеља, 23. август 2015.

Dodik odustaje od referenduma ako Čović uvede SNSD u Savjet ministara

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik odustaće od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ako njegov SNSD, uz pomoć Dragana Čovića, lidera HDZ-a, uđe u Savjet ministara BiH.

To je plan koji su Dodik i Čović verifikovali na sastanku u Mostaru održanom prije par dana, a na kojem rade već duže vrijeme.

Plan podrazumijeva da nova skupštinska većina odmah izmijeni Zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS BiH), na način da bi se ta institucija u potpunosti stavila pod političku kontrolu, primarno HDZ-a i SNSD-a.

Prema tom planu, parlament BiH bi imenovao Glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

„Reformom VSTS-a bilo bi opravdano Dodikovo odustajanje od referenduma, a ujedno bi se postigao i mnogo važniji cilj: Dodik i Čović bi imali punu kontrolu nad krivičnim postupcima, koje Sud i Tužilaštvo BiH trenutno vode, ili imaju namjeru da otvore, a kojima su obuhvaćene osobe bliske ovoj dvojici političara“, tvrde moji izvori.

Oni dodaju da su ti procesi uslov za približavanje BiH Evropskoj uniji.
„Snažno su ih spojili krivični postupci koji slijede“, zaključili su moji sagovornici.

Tužilaštvo BiH trenutno vodi istražne/predistražne radnje u skučajevima „Bobar banka“, „Boska“, „Banka Srpske“; Pranje novca u aferi „Mondo“, utaja poreza preko kladionica, kupovina zgrada za UIO, slučaj „Čaušević“, politička ubistva u Sarajevu, „Bosnalijek“...

Da je pomenuti plan na djelu, indirektno je potvrdio i Anton Kasipović, ministar pravde u Vladi RS, koji je na pres konferenciji, održanoj dan nakon mostarskog sastanka Dodika i Čovića, izjavio da je “nastavkom strukturalnog dijaloga stvorena prilika za uklanjanje mnogih nedostataka u pravosudnom sistemu BiH, koja se nikako ne smije propustiti”.

Kasipović je naveo da je u strukturalnom dijalogu neophodno mijenjati ili donositi zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH, te Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.(NN).

Čović je na sebe preuzeo zadatak dalje opstrukcije rada Savjeta ministara i izazivanja sukoba u njemu, kako bi se javnosti pokazala njegova nefunkcionalnost i otvorio put ulasku SNSD-a.

Čović taj plan već realizuje. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je 19.08. “da smatra da kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića nije ispunio očekivanja”.
Krišto, koja je i zamjenik predsjednika HDZ-a, istakla je da je vidljivo da u Savjetu ministara ministara BiH nedostaje inicijative i da se u ovom trenutku ne može govoriti da “imamo Savjet ministara kojim bismo mogli da budemo zadovoljni”, prenijela je Slobodna Bosna.

Komentarišući najavu lidera HDZ-a Dragana Čovića da se, osim rekonstrukcije Vlade i parlamentarne većine u FBiH, isto može očekivati i kada je riječ o Savjetu ministara BiH, Krišto je rekla da je takav slijed događaja realnost.

Prije nje na Savjet ministara udario je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH, koji je Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, uputio prigovor zbog nepoštovanja procedura propisanih poslovnikom o radu Savjeta ministara BiH.

Udari HDZ-a na Savjet ministara nastaviće se i u narednom periodu i biće sve žešći i žešći, jer im je cilj da po svaku cijenu uvedu SNSD u vlast na bh. nivou, a iz nje eliminišu Savez za promjene i Demokratsku frontu Željka Komšića.

Dodik i Čović posebno žele ukloniti ministra bezbednosti Dragana Mektića kojeg smatraju najodgovornijim za gubitak kontrole nad Sipom, bez koje su ostali smjenom Gorana Zupca.