недеља, 30. август 2015.

Горан Дакић: Млитави језик и наводна памет

Питали Драгана Чавића: За шта би ти, Драгане, најприје послао снимак у Холандију на форензичку анализу? Чава је, као и свака честитита епика, искрено одговорио: Из ината. Тако је и било. Мјесец-два након што је Жељка Цвијановић у парламенту рекла да је у афери „два папка“ чиста као бебина суза, а Тегелтија др Зоран забринуто питао чијим ће то парама Чавић платити форензичко истраживање, налаз је стигао: бебина суза се претворила у бебину пелену, а нема сумње да је вјештачење Чава платио из свога џепа, како је и обећао.

И шта ћемо сада? Анализа је показала оно што је показала: глас је Жељкин, снимак није монтиран, није било синхронизације, а опет је све као што је и било. Зашто? Зато што никога није брига. Опозицију (више) није брига, медије није брига, грађане није брига, а Додика и његове вјештачке сателите тек није брига. Сваког чуда за три дана доста, а овоме је, како ствари стоје, и један био превише. Corpus delicti, вриснуо би поп-Ћира, али сви знамо, а поготово Ранка Мишић, да наречени Сремчев свештеник, упркос крунском доказу, ништа није могао оном другом попу, Спиридону, који је зуб благородном оцу Кирилу извадио природним путем - класичним нокаутом.

Но, Жељка се ипак огласила. Помињала циркус, мађије и остала волшебија, а потом декартовски констатовала: „Будући да су и сами опозиционари рекли да материјал који презентују није правно употребљив, остаје ми једино да и овај данашњи наступ опозиције назовем најобичнијим циркусом“. Не знам како Жељка Премијерка „стоји“ са дивидендама, али средњошколску логику положила никада није, то је сасвим извјесно. Аман, жено! Чињеница да предочено вјештачење нема правну вриједност у Додиковом калифату не значи да је оно нетачно, да није доказ! Ствар је законских аката који то предвиђају или не предвиђају, али збир унутрашњих углова у троуглу је 180 степени - како у Канбери, тако и у Високом.

Холандска анализа, да је тако назовем, не може да се искористи у правном поступку у РС због законске регулативе, а не зато што она није доказ. Та анализа је доказ par excellence, али с обзиром на то да је Жељкин резон једнак Лукачевом, према којем је једино важно „ко је снимао“, али не и „да ли је снимљено тачно“, јасно је да ће се госпођа премијерка, инаугурисана у потпредсједницу, и даље кисело осмјехивати и да ће безуспјешно покушавати да се о свом јадном јаду јадно забави.

И таман када сам мислио да ми преостају још најмање три пасуса у којима ћу лелекати над Жељкиним непостојећим мислећим процесом, огласио се и „почасни конзул Никарагуе“ - сам Стефан Каргановић лично. И грмечком волу је јасно да Стефан Цвијановић не умије да мисли и пише, баш као ни Жељка Каргановић, али што га бар Џепина не поправи, па да бар звучи као гроф? Каргановић вели овако: Чавић је аутентичност наводног аудио-снимка установио преко безначајне детективске агенције. Прво: снимак није наводан, за разлику од Каргановића. Он постоји, ту је, чак ни Жељка није толико Каргановић па да каже да он не постоји, да је наводан. У питање може да се доведе једино његова природа и поријекло, али и то је прије неколико дана скинуто са дневнога реда. Друго: по чијим је то мјерилима та агенција безначајна? По Каргановићевим?

По аршинима лажног конзула који је примицао алаву гузицу Додику састављајући спискове „државних“ непријатеља, публикујући их касније у књизи „Рушење Републике Српске: Теорија и технологија преврата“. (Фуснота: Стефане Првофалсификовани, рушење Додика није рушење Републике Српске! Рушење Додика је рушење режима! Дођи у августу опет на испит!)

Сљедећа мистерија, глагоља даље Каргановић, али на обавезној екавици, јесте чудна формулација дa je ова Чавићева „реномирана фирма“ анализу спорног снимка обавила у просторијама Холандског форензичког институт. Зашто је ова формулација чудна? Јахве зна, али Стефан покушава да објасни: Прије свега, из тога произилази да „Крист и партнери“, фирма коју је Чавић ангажовао да својим закључком сруши Владу Републике Српске, нема ни опрему ни стручан кадар да се сама бави аудио анализом, што је једна од технички најкомплекснијих области у форензици, сократовски завршава још један пасус на „СРНИ“ Каргановић. Наравно да нема опрему, почасни конзуле Никарагуе, јер је ријеч о детективској агенцији која је ангажована, барем је тако речено, да тај посао обави управо у нареченом Институту. Нико и никада није рекао да је та агенција требала да сочини ту анализу.

Каргановићу, том приученом бастарду јефтиних парола, спорно је и то „да ли би Холандски форензички институт“ дозволио тој агенцији да користи њихову опрему. Ништа није спорно, осим Каргановићеве памети. Ако је спорно, нека докаже. Ако је спорно, нека потури неки папир са печатом и потписом. Ако Институт има такву опрему, резонује даље овај човјек којег више не могу ни да вријеђам, зашто се Чавић није обратио директно њима? Те су непознанице врло сумњиве, наводи Каргановић. Зато што те послове у Краљевини Холандији могу да „наруче“ само судови и тужилаштва по налогу полиције и детективске агенције које су регистроване за такву дјелатност.

Да ли је Каргановић пажљиво читао новинаске извјештаје? Јесте, али само оно што је хтио. Он даље у својој анализи нагађа, наводи и сумња, а онда, у финишу, вјероватно гласом Шербеџије, сматра да је овај Институт Чава лансирао да засијени простоту! Чију простоту? Коју простоту? Стефане, ругаш ли се ти то нама? Безбели да нам се ругаш. Али почуј ово: неки рачуни ће се кад-тад свести. И није битно ко ће их сводити. Али биће милина када нико чак ни у фусноту не спусти сљедеће: Стефан Каргановић, лажни конзул и састављач „црних листа“. Знам још једнога који је тако мислио да историја почиње и завршава с њиме. Потражи га овдје, код Васковића на блогу, па можете заједно да испумпавате септичке јаме у Бакинцима. За боље никада и нисте били.

Умало да заборавим: форензичка анализа је показала, између осталог, да Жељка Цвијановић има млитав језик, што је, без сумње, духовито до смрти.

Треба упитати да ли Институт може анализирати и нечији мозак.
Млитавости ради.