понедељак, 31. август 2015.

Podignuta optužnica protiv ministra policije Dragana Lukača

Piše: Slobodan Vasković

“Okružno tužilaštvo Banja Luka dana 12.06.2015.godine, podiglo je optužnicu za kaznenim nalogom protiv Dragana Lukača iz Banja Luke, zbog krivičnog djela ‘Laka tjelesna povreda’ iz člana 155  stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu Banja Luka“, odgovoreno mi je iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Ovaj odgovor potvrda je da Okružno tužilaštvo nije podleglo političkim pritiscima da se slučaj premlaćivanja D. Spasojevića zataška i sve prepusti zaboravu.

Ministar policije Dragan Lukač teško je pretukao Spasojevića avgusta prošle godine ispred zgrade u kojoj stanuje. Spasojević je nakon tih batina ostao invalid, a doživio je tešku frakturu lobanje, potres mozga, teško oštećenje oka i druge povrede.

Lukač je prvo oborio Spasojevića na zemlju, a zatim ga snažno udarao nogom u glavu i tako mu nanio teške povrede.

Iznenađenje je da je Tužilaštvo ove povrede okarakterisalo kao lakše, ali je najbitnije da je optužnica, uprkos svim pritiscima, podignuta.

Politički vrh RS znao je za krivičnu prijavu Lukača, koju je podnio CJB Banjaluka, ali su ga uprkos tome imenovali za ministra policije.

Ranije sam tvrdio da Lukač razmišlja kundakom, a ne glavom, a njegov brutalni atak na Spasojevića najbolji je dokaz za to.

Odgovor Okružnog tužilaštva Banjaluka  

Broj: IT-208/15
Datum: 31.08.2015.
Banja Luka

                
                 N/r  Novinar-bloger – Slobodan Vasković


Predmet: Odgovor na zahtjev za pristup informacijama-dostavlja se


Poštovani,

          Okružnom tužilaštvu Banja Luka dana 28.08.2015.godine, uputili ste zahtjev za pristup i dostavljanje informacija u kojoj je fazi istraga i da li je tačno da je podignuta optužnica protiv L.D. u maju ove godine.Kako u zahtjevu navodite Okružno tužilaštvo Banja Luka vodi istragu protiv lica L.D. (Lukač Dragan) zbog teškog premlaćivanja lica S.D.(Spasojević D.) u Banja Luci u avgustu mjesecu 2014.godine.
U skladu sa članom 4 i članom 14 Zakona o slobodi pristupa informacijama (Službeni Glasnik RS br.20/01) obavještavamo Vas;
-Okružno tužilaštvo Banja Luka dana 12.06.2015.godine, podiglo je optužnicu za kaznenim nalogom protiv Dragana Lukača iz Banja Luke, zbog krivičnog djela “Laka tjelesna povreda” iz člana 155  stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu Banja Luka.

  
S poštovanjem,                                     
                                                  
                                                             GLAVNI OKRUŽNI TUŽILAC
                                                                        Želimir Lepir