четвртак, 27. август 2015.

Režim: Banka Srpske ne smije pasti; Agencija već pripremila 65 miliona za obeštećenje depozitara

Piše: Slobodan Vasković

Banka Srpske je propala, ali Milorad Dodik ne dozvoljava Agenciji za bankarstvo RS da to i obznani.

On je naredio da se Banka Srpske održi po svaku cijenu, plašeći se istraga Tužilaštva BiH i reakcije javnosti na još jednu propalu Banku, nakon potopa „Bobar banke“.

Dodik je, prije nekoliko dana, oštro naredio Željki Cvijanović i Zoranu Tegeltiji da nađu novac kako bi se Banka Srpske održala „na aparatima“.

Pri tom je dvojac iz Vlade RS počastio brojnim uvredama.
Dodik je još saopštio Cvijanovićki i Tegeltiji da mu ne pada na pamet da on više traži novac i da je to njihov posao.

Cvijanovićka je pozvala čelne ljude Fondova IRB-a i zahtijevala da joj najhitnije predoče koliko novca imaju na raspolaganju za dokapitalizaciju Banke Srpske.

Takođe, prisiljavaju se Javna preduzeća i druge institucije da novac drže na računima Banke Srpske, iako je orgoman rizik da na taj način propadnu milionska sredstva, kao što se to desilo i u slučaju „Bobar banke“.

Dodik je prije par mjeseci najavio privatizaciju „Banke Srpske“ i dolazak stranog investitora, ali to je bila samo još jedna u nizu njegovih „finansijskih laži“. Ne postoje nikakvi „ozbiljni investitori“, već je riječ o prevarantima i falsifikatorima sa kojima je Dodik pregovarao o prodaji Banke Srpske.

Agencija za osiguranje depozita BiH već je obezbijedila 65 miliona KM, koliko će biti potrebno za isplatu vlasnicima depozita do 50.000 KM, kada Banka Srpske bude likvidirana.

U Agenciji su ubijeđeni da Režim Banku ni na koji način ne može održati i da je samo pitanje trenutka kada će ona pasti.

Agencija je, nakon propasti „Bobar banke“, isplatila cca 85 miliona KM klijentima te Banke. Riječ je o isplatama depozita do 50.000 KM, koliko garantuje država.

Upravo za tu sumu oštećena je Agencija, pa je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Tužilaštvo BiH vodi istragu i oko poslovanja Banke Srpske, nekadašnje Balkan Investment Banke, a istraga oko poslovanja i propasti „Bobar banke“ je pri kraju.

Moji izvori tvrde da će Tužilaštvo BiH uskoro, izvan svake razumne sumnje, podići optužnicu protiv Slavice Injac, direktorice Agencije za bankarstvo RS, šefice IRB-a RS Snežane Vujnić i nekoliko odgovornih lica iz „Bobar banke“.