недеља, 30. август 2015.

Dodikove Metamorfoze i Bosićeve luzerske epizode

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik je vrlo nepredvidiva ličnost. Juče se probudio kao Aleksandar Vučić i odmah dao intervju. U kojem je podržao sve svoje referendumske avanture. I još pozvao opoziciju na saradnju.

Onda se Dodik danas probudio kao Dodik pa je komentarisao sebe od juče, kada se probudio kao Vučić. Kako Dodik ne može sam protiv sebe, a nije ni prirodno, očekivano je bilo da se podrži. I to snažno. I zahvali sam sebi za podršku. Kao što je bilo očekivano i da ga podrže njegovi mediji. Koje baš briga što je stvarni Vučić demantovao da je dao ikakav intervju. Jer nisu oni ni emitovali njegov, već Dodikov u Vučićevoj ulozi.

Dodik nije samo nepredvidiva ličnost, već i višestruka. Zato je realno očekivati da uskoro da intervju kao Obama, pa kao Merkelova, pa kao Putin, pa kao Raul Kastro... I da u svakom tom intervjuu podrži snažna Dodikova zalaganja za sve što mu padne na um.

Nije još najcrnje ovo sa Dodikovim višestrukim ličnostima; Problem će biti ako krene da ispisuje Crnu hroniku ili, pak, dio za Čitulje. Pa proglase čovjeka mrtvim, stave ga u čitulju, objave ga u medijima, a taj živ. Dok ne dođu po njega. Kako je krenulo, nećemo čekati dugo na to.

Možda, ipak, ne treba biti preoštar spram Dodika koji podržava sam sebe javno. Mora se kuražiti, jer mu se čini da je u problemima. Što me baš iznenađuje, s obzirom na činjenicu da je SDS već krenuo sa predajom/prodajom lokalnih izbora u Banjaluci.

U SDS-u to već postaje tradicija. Prije tri godine su gurnuli Mandžurijca i omogućili Dodiku pobjedu, a sada guraju anonimusa. Nisu ga progurali, ali jesu uspjeli prepoloviti Gradski odbor. Koji se neće oporaviti do lokala.

I onda Dodik naziva Bosića izdajnikom? Van pameti. I vrlo uvredljivo, nakon svega što je SDS učinio za Dodika: Omogućio mu pobjedu na lokalu u Banjaluci prije tri godine; Omogućio mu da pokrade izbore lani; Omogućio mu čvrstu skupštinsku većinu, delegirajući mu četiri svoja narodna poslanika..., a sada SDS radi i na pobjedi SNSD-a dogodine na lokalnim izborima. Što ti je stranka sa vizijom!

Radojičić nema šanse da za deset narednih godina učini za Dodika koliko je učinio SDS za tri. Zato je Dodik i otjerao Radojičića iz vrha. I treba ga otjerati i iz Gradskog odbora SNSD-a. I postaviti Tadića za šefa GO SNSD-a Banjaluka. Zaslužio je nakon sahranjivanja Gradskog odbora SDS-a.

Tadić bi mogao u pristupnom govoru Dodika pozdraviti sa „Brate Aco“, što bi sigurno bilo pozdravljeno veoma snažnim aplauzom. I medijskim ludilom. Jer bi to bila potvrda da Dodik nije izmislio onaj intervju sa početka priče. Već ga je stvarno dao kao Vučić.

I što Dodik ne bi bio Vučić? Može mu se.

Ostaje otvoreno šta Dodik da uradi sa Bosićem? Nema potrebe da ga mijenja i sklanja sa čela SDS-a, bezveze mu je to. Džaba se troši. A može mu zatrebati još koji poslanik. Sve je ovdje nepredvidivo. Posebno ljudi. A tek neljudi.

Što me navodi na pomisao da bi Bosić jedno jutro mogao da se probudi sam. Bez stranke. Koja je nestala dok je on spavao.