петак, 31. јануар 2014.

Radislav Jovičić – Prvi Šminker Policijske hunte

piše: Slobodan Vasković

Vlada Željke Cvijanović izabrana je 12. marta 2013. godine. Niko od tog kabineta nije ništa kvalitetno ni očekivao, već samo da otaljavaju posao za koji su izvanredno plaćeni. I da bespogovorno slušaju Milorada Dodika i ispunjavaju sve njegove želje. U čemu su apsolutno uspješni.

Sivilo te Vlade i notorno neznanje i nekompetentnost, donekle je razbijao novopostavljeni ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić. Ponajviše zbog toga što je doživljen žrtvom međunarodne zajednice, jer je, svojevremeno, smijenjen sa dužnosti iz SIPE, kao i zbog činjenice da je školovani policajac, za razliku od svog prethodnika, koji je od MUP-a napravio reketaško-dilersku organizaciju. Čak ni podatak da je Jovičić na čelo MUP-a došao sa pozicije šefa ugljevičkog hotela Rašida Sardarova, koji se dovodi u blisku vezu sa ruskom mafijom i još bližu sa srpskom Koza nostrom, nije bacio veću sjenu na njegovo postavljenje.

Sa raznih strana vrlo ozbiljni izvori su sugerisali da “Jovičiću treba pružiti šansu”, da je riječ “o vrsnom profesionalcu koji zna svoj posao” i da je on osoba “koja neće podleći uticaju Miloša Čubrilovića Čubrija”. I šansa mu je data. Jovičić je prethodnih deset mjeseci iskoristio za lični marketing i odlično kotira i u RS i u Sarajevu i u međunarodnoj zajednici.

Kada se ovlaš sagledaju rezultati njegovog rada, brojne krivične prijave koje je MUP podnio za njegova mandata, moglo bi se zaključiti da je Jovičić ispunio očekivanja. Međutim, kada se pažljivije sve rečeno izanalizira, stiče se sasvim suprotan zaključak. Većina učinjenog je, nažalost, šuplja priča, a fakti govore da Jovičić veoma vješto prodaje maglu i da je njegov osnovni cilj zaštita lika i djela Milorada Dodika i tajkuna koji su opljačkali RS. Najbolje to potvrđuje nekoliko ključnih događaja u proteklih deset mjeseci Jovičićeve vladavine, u kojima je glavni akter bila policija.

premlaćivanje
Pripadnici CJB Banjaluka su 7. juna 2013. godine pretukli Željka Vulića i njegovog sina. Isto to, ali mnogo brutalnije, učinili su i 26. jula prošle godine. U oba navrata Vulić je priveden i prenoćio je u MUP-u/Tužilaštvu.


Vuliću je tajkun Mile Radišić oteo pristupni put do kuće, kako bi nesmetano gradio svoj stambeno-poslovni objekat u Picinom parku. Riječ je o državnom kriminalu i postoje svi dokumenti o tome, ali MUP ne vodi nikakvu istragu. Da to učine bar površno, iza rešetaka bi se, osim Radišića, našle neke Jovičićeve kolege iz Vlade RS, brojni funkcioneri gradske uprave, javnog pravobranilaštva, Geodetske uprave… Jer projekat koji vodi Radišić je organizovani kriminal, čist kao suza. Jovičić se nije time bavio, jer je bilo jednostavnije umlatiti Vulića i njegovu porodicu.

slučaj Prerad
Dejanu Preradu, 18. januara ove godine, u stan su upala čak 22 policajca. Preradu su saopštili da imaju informacije da je tokom prošle godine “uvezao i rasprodao tonu kokaina i heroina”. Darko Šarić je, prema ovim optužbama, tek sitni diler. Prerad je priveden, saslušavan šest časova i onda pušten. Interesantno je da MUP pusti osobu, koju sumnjiči za tonu teških droga, tek tako na slobodu. Naravno da Prerad nije nikakav srpski Eskobar, ali ima dva dokazana grijeha, a za treći se sumnjiči.

Prvi Preradov grijeh je njegova fejsbuk stranica “Rušimo Dodika” na kojoj on i još 15.500 članova te grupe vrlo kritično govore o ovdašnjem diktatoru i njegovom kriminalnom režimu.

Drugi Preradov grijeh jeste par kafa popijenih sa Nikolom Dronjkom. U policiji su ga satima ispitivali o tome šta su on i Dronjak “vidjeli u kafi”, što svjedoči da Jovičićeva hunta prati šefa NVO “Slobodna Republika”. Niko nije saopštio da li imaju sudski nalog za to i zbog čega je Dronjak toliko interesantan policiji, pa privode one sa kojima “gleda u šolju”?!

Dronjka je Dodikov Režim targetirao kao Neprijatelja, a Jovičić je odmah dejstvovao sa huntom. Prate ga i pritišću bez ikakvog naloga i bez ikakvog razloga. Čak su i njega lažno prijavili da je narko diler, krajem prošle godine, pa su ga zbog toga srbijanski policajci držali par časova na graničnom prelazu.

Svi u RS koji se usude misliti svojom glavom su narko dileri i narkomani.

Prerad je osumnjičen i da je napravio lažni fesjbuk profil Miloša Čubrilovića Čubrija, Dodikovog Senke.
Zaista je postojao taj profil i mnogi visoki funkcioneri SNSD-a su se “nasankali”, javljajući se lažnom Čubriju kao prijatelji, ulagujući mu se i poltronišući neizmjerno.

Ko je autor profila nepoznato je, ali taj se, svakako, dobro zabavio. Profil je ugašen, a bolesno sujetni Čubri je naredio da se Prerad sasluša zbog toga. Otud i tolika policija na njegovim vratima. Znači, ako Čubri posumnja u bilo koga, taj može očekivati eskadron u stanu. I to sve sa čekićem, pajserom i šrafcigerom.

Lično smatram da je pravljenje lažnih profila, najblaže rečeno, neslana šala, ali je pitanje zašto MUP RS reaguje samo na Čubrijev lažni profil, a ne i na lažne profile brojnih drugih javnih ličnosti RS?!
Zato što je to Čubrijeva policija.

narko dileri u policiji
Policija je 16. oktobra prošle godine uhapsila četiri svoja pripadnika-inspektora, jer su dilali drogu. Riječ je o narko kartelu, koji je djelovao unutar MUP RS.

Interesantno, niko od njihovih nadređenih nije podnio ostavku, niti je zatražena bilo čija odgovornost.  
Pohapšeni inspektori nisu mogli sami djelovati, tu dileme nema, ali sa njihovim stavljanjem iza brave, cijela priča je prestala.
Sada je preko sto slučajeva, koje su oni radili, na reviziji, a niko ne govori šta će se desiti ukoliko se dokaže da je policijski narko kartel namještao dokaze? A toga je, itekako, bilo. Nikom na pamet ne pada da istraži da li su policijski narko dileri imali svoje ljude u tužilaštvima, sudovima, među advokatima, u vrhu MUP-a? A jesu.

Ovdje je važno znati da policijski narko kartel nikada ne bi pao, da nije bilo snažnog pritiska onih koje su ti kriminalci-inspektori zvjerski premlaćivali, progonili i maltretirali, zahtijevaći da za njih dilaju drogu.

krivične za privredni kriminal
Za Jovičićevog mandata podignute su brojne krivične za privredni kriminal. Međutim, to je samo forma, jer u suštini inspektori su traljavo odradili posao, pa optužnica neće ni biti. Ako ih, kojim čudom, i bude, bez dileme će pasti na Sudu.

Krajem avgusta podignuta je krivična protiv Rade Blagojevića, direktora u Fondu zdravstva i još nekih lica. Optužnice nema, niti će je biti, jer je policija loše uradila posao.    
Pitanje je da li je to svjesno učinjeno, kako bi se javnosti zamazale oči da se navodno nešto radi, a suštinski se odvlači pažnja sa brojnih teških krivičnih djela počinjenih u zdravstvu. U čijem centru je Ranko Škrbić, Dodikov kum.

MUP je podigao krivičnu prijavu i protiv Damira Miljevića i još nekoliko osoba. U Tužilaštvu, koje vodi ovaj predmet, rečeno je inspektorima da to što nude kao dokaze “nije dovoljno za podizanje optužnice” i da nastave sa radom. Međutim, policija je krivičnu dostavila na protokol tužilaštva i u režimske medije. Trebala im je protivteža-Miljević kritikuje Režim, pa je bilo bitno sugerisati javnosti “da ni druga strana nije ništa bolja od vladajuće”. Jadno.

prikrivanje kriminala u šumama
Posebna priča su krivične prijave koje su podignute protiv Neđe Ilića, bivšeg direktora Šuma RS i još 16 lica, zbog pljačke u tom Javnom preduzeću.

Prijave su podnijeli CJB Banjaluka i CJB Istočno Sarajevo nadležnim tužilaštvima. Cijeli ovaj slučaj svjesno je segmentiran i Jovičićeva hunta je izbjegla da Ilića i kompaniju zajedno istraži kao organizovanu zločinačku grupu, jer su pljačkali u isto vrijeme u istoj firmi.

Da su to učinili, postavilo bi se pitanje odgovornosti visokih funkcionera RS - premijera i nadležnih ministara, koji su u to vrijeme (2006.-2012.) bili nadležni i za poslovanje JP “Šume RS”.

Segmentiranjem nezakonitih djela u “Šumama”, Jovičić abolira političare, bez kojih se pljačka nije mogla izvršiti. Uostalom, postoje dokumenti Vlade RS koji generišu otimačinu u “Šumama” (vidi vezani tekst).

Na pitanje da li će objediniti predmet, Gojko Vasić, direktor policije, rekao je da to zavisi od nadležnog tužilaštava. Taman posla, pa policija je to već mogla učiniti.
Ma koliko to šokantno zvučalo, kada je riječ o “Šumama”, nije uopšte isključeno da je cijela ova priča o krivičnim prijavama najobičnija farsa i medijska predstava u izbornoj godini.

Prvo, niko nije uhapšen, niti priveden; drugo, osumnjičeni nastupaju u medijima i tvrde kako su nevini i treće i najvažnije, sudska praksa ide u prilog i Neđi Iliću i svim ostalim.
Po istom osnovu (zbog netraženja bankovnih garancija) bio je optužen Radenko Laketić, aktuelni direktor Šuma, ali je oslobođen 2006. godine. Laketić je optužen 2004. godine, na osnovu krivične prijave koju su protiv njega podnijele “Šume RS”. Oslobođen je dvije godine kasnije, na osnovu svjedočenja najvažnijih ljudi iz Šuma RS, koji su sve njegove poteze ocijenili “spasonosnim”. I to isti oni koji su mu napisali krivičnu. Uz to, postoji Odluka Vlade RS u kojoj se navodi da čelnici “Šuma” ne moraju tražiti bankovne garancije (vidi vezani tekst).

Teško da će Neđo Ilić&co vidjeti robije. Pa iza njih stoji Vlada RS, koja im je prije nekoliko dana otpisala “dug” od 46,5 miliona KM. Taj novac opljačkali su Ilić&co i o tome postoje nepobitni dokazi. Koje Jovičić “ne vidi”, pa je, kao član Vlade RS, glasao za odluku koja abolira teški kriminal i kriminalce.
  
P.S. Selektivni upadi
Obratite malo pažnju i primijetićete da policija upada samo onim “osumnjičenim” koji su se javno deklarisali protiv Režima, a nikada licima koja su u ime i po nalogu Režima opljačkali narodni novac.

P.P.S. Birač i BiB 

Posebna priča su Birač i Balkan investment banka. Iako istraga oko pljačke u Biraču traje mjesecima, iako Jovičić tvrdi da su dokazali do sada 105 ukradenih miliona, niko od ovdašnjih aktera nije prijavljen. Samo su podignute krivične protiv devet Litvanaca, koji su nedostupni. Balkan investment banka se i ne istražuje, premda su preko nje oprane stotine miliona maraka.

vezani tekstovi: Krivična protiv Neđe Ilića je marketinški trik Režima; “Sudska praksa” Srbačkog klana garantuje Iliću oslobađajuću presudu

http://www.slobodanvaskovic.blogspot.com/2014/01/krivicna-protiv-nee-ilica-je.html 

Dosje: Zločinačka organizacija Ilić&co opljačkala preko 45 miliona KM; Vlada RS podržavala otimačinu 

http://www.slobodanvaskovic.blogspot.com/2014/01/dosje-zlocinacka-organizacija-ilic.html