среда, 15. јануар 2014.

Srneći gulaš: Dodik neće Deretića, Džepina ima prolaz

Piše: Slobodan Vasković

Vlada Republike Srpske još nije imenovala generalnog direktora Srpske novinske agencije (Srna). Ni Nadzorni odbor nije imenovao glavnog i odgovornog urednika ove medijske kuće. Čeka se konačna odluka Milorada Dodika o tome ko će se naći na ove dvije pozicije.

Komisije za izbor i imenovanja su završile svoj posao još krajem prošle godine, a za generalnog direktora predložen je Nikola Deretić, dok je za glavnog i odgovornog urednika kandidovana Milica Džepina, koja se već nalazi na toj poziciji. Džepina je imala dva protivkandidata, Ljubišu Davidovića i Natašu Sijerić.

Deretić je bio jedini kandidat za generalnog direktora Srne, a iza njega stoje Nebojša Radmanović, Igor Radojičić i Željka Cvijanović. Međutim, protiv Deretićevog imenovanja je Milorad Dodik i nije isključeno da se konkurs za generalnog direktora Srne ponovi.

Deretić je aparatčik, skromnog znanja, ali raskošnog talenta za uvlačenje. Nije, međutim, uspio da se u dovoljnoj mjeri dodvori Dodiku, kao što mu je to pošlo za rukom kada je u pitanju Radmanović.


Džepina je takođe skromnog znanja i, takođe, raskošnog talenta za uvlačenje. Za razliku od Deretića ona je izabrala pravu adresu, a to je Milorad Dodik. Njeno postvaljenje za glodura Srne bilo je veoma upitno, jer je protiv nje svim silama bila Željka Cvijanović, a nije imala podršku ni Radmanovića i Radojičića.
Džepina je, prema poslednjim informacijama, savladala sve prepreke i ostaće na mjestu glodura Srne.

Rajko Vasić, koji je takođe bitan u odlučivanju o rasporedu kadrova na čelu Srne, je protiv Deretića. Njihov sukob traje još od ratnih dana. Vasić je ranije tvrdio da ga je Deretić poslao u rov, kako bi ga, za račum SDS-a, uklonio iz tadašnjeg banjalučkog TV studija.

Deretić je demantovao Vasićeve optužbe, ali, koliko ga ja znam, uopšte se ne bih iznenadio da je mobilisao Rajkišu. O Deretićevim željama kad je Rajkišu ispraćao na front ne bih ovom prilikom.

Koliko god da je protiv Deretića, Vasić izuzetno snažno podržava Džepinu, koju od milja zove Sirota Milica.
Kako god saga zvana Srna završi, iz te kuće još zadugo neće stići dobre vijesti. Samo konstruisane.

P.S. Lična molba vrhu RTRS-a: Vratite nam Biljanu Knežević
Koristim ovu zgodnu priliku da, uzdrhtao kao SRNA, zamolim vrh RTRS da na male ekrane vrati Biljanu Knežević i njen “Presing”. Otkako su i nju i tu idiotsku emisiju ukinuli, nisam se od srca nasmijao, kao ni preostalih šest gledalaca te medijske kuće.

Ukoliko, pak, ne žele da je vrate, zbog nepremostivih razlika u poimanju načina, količine i tehnika uvlačenja u anale vlastodržaca, sa akcentom na Njega, usrdno bih zamolio da nam bar, s vremena na vrijeme, repriziraju koji “Presing”, da u ova teška vremena crknemo od smijeha. Bolje od smijeha, nego od gladi koja nam prijeti.

Iz dobro obaviještenih izvora sam saznao da bi Biljana Knežević, ta vedeta mahalaškog novinarstva, mogla uskoro da se nađe u Kreativnom timu Vikom televizije. Vodila bi Željoteku, a vjerovatno bi pristupila i Vikom orkestru. Dođe li do tog spektakularnog prelaska, ponosno ću Vikom na daljinskom staviti na broj 1 i zauvijek reći: Zbogom RT RS.