четвртак, 30. јануар 2014.

Nove smjene na RTRS-u: Gajićeva uklonjena sa pozicije glodura

piše: Slobodan Vasković

Radio televizija Republike Srpske i dalje je u potpunom haosu.
Rajko Radovanović, v.d. generalnog direktora, nikako ne uspijeva da sastavi kakvu-takvu ekipu sa kojom bi pokušao popraviti mršave rejtinge gledanosti Javnog servisa.

Poslednja „žrtva“ RTRS-ovih „gusaka u magli“ je Dubravka Gajić, glavni  urednik Televizije RS.

Radovanović, koji je na poziciju v.d. direktora imenovan 30. septembra prošle godine, Gajićevu je za glavnog urednika postavio 14. oktobra. Isti dan iz špajza, gdje je skupljao prašinu, izvučen je Draško Ignjatić, koji je imenovan za direktora Sektora programa Televizije Republike Srpske.

Ignjatić je proveo dvije i po godine u špajzu, gdje ga je, početkom aprila 2011., šutnuo Dragan Davidović, bivši generalni direktor kada je posumnjao u njegovu lojalnost. Do špajza, Ignjatić je dugi niz godina bio glavni urednik informativnog programa RTRS.

On je jedan od onih koji su RTRS pretvorili u megafon SNSD-a i najzaslužniji je za potpuno srozavanje rejtinga i ugleda te medijske kuće.
Njegovo „reinkarniranje“ bilo je pravo iznenađenje, ali je i pokazalo da je Radovanović preuzeo RTRS bez ikakvog suvislog plana i o kadrovima i o programskim opredeljenjima te kuće.

Isto to potvrdilo je i imenovanje Dubravke Gajić na poziciju glodura, jer je riječ o frontalnoj neznalici, koja čak i ulogu stranačkog megafona odigra katastrofalno.

Dovoljno je prisjetiti se njenog sramnog „intervjua“ sa premijerkom Željkom Cvijanović, emitovanog krajem novembra.

Cvijanovićeva je 21.11.2013. gostovala u emisiji „HARDtalk“ na BBC, što je bio šlagvort za njeno gostovanje na RTRS-u, gdje joj je domaćica bila Gajićeva.

U tom „intervjuu“, Gajićeva je pružila izvanrednu priliku Cvijanovićevoj da se pokaže kao vrhunski prevodilac, jer je premijerka prevodila samu sebe iz emisije BBC. Nevjerovatna blamaža.

Dara je prevršila mjeru kada se Gajićeva sukobila sa Vanjom Furtulom, takođe velemajstorom za podilaženje vlastodršcima.

Gajićeva je prvo Furtulu imenovala za šefa deska na TV-u, da bi joj nakon toga zabranila da se potpisuje u odjavnoj špici Dnevnika, ali i da dolazi na uredničke sastanke.

Da ti pamet stane kakve sve individue i egomanijaci imaju priliku upravljati Javnim servisom.

U sukobu između dvije domaćice, Radovanović je stao na stranu Furtule, a Gajićeva je zbrisala na godišnji odmor kad mu vrijeme nije, i na taj način pokušala spriječiti svoju smjenu.

Uzaludan je to posao, jer će biti eliminisana čim se vrati sa godišnjeg. Već je izbrisana iz odjavne špice Dnevnika, gdje nema njenog imena, ali odjavu „krasi“ ime Vanje Furtule.

Vrh RTRS-a trenutno pojma nema koga da stavi mjesto Gajićeve, tako da će njenu ulogu dobrim dijelom preuzeti Ignjatić. Što je garant daljeg pada rejtinga gledanosti RTRS-a.