понедељак, 27. јануар 2014.

Vlada RS osniva gulage za osnovce i srednjoškolce

piše: Slobodan Vasković

Iskreno se pitam da li je ministar prosvjete Goran Mutabdžija potpuni idiot, ili su kreteni svi oni građani RS, koji imaju djecu školskog uzrasta?
Pitanje nije uopšte za potcijeniti, ukoliko imamo situaciju da je Mutabdžija, zajedno sa “stručnim timovima” odlučio da našu djecu šalje u gulage. I to, za početak, subotom. Krenimo redom.

Danas me kći obavijestila da zajedno sa suprugom moram u ponedjeljak da se pojavim u njenoj školi (srednjoj), pred Komisijom (koju čine direktor, pedagog i razredni starješina), kako bi opravdali to što je od početka školske godine pa do danas, zbog raznoraznih zdravstvenih problema, izostala sa više od 32 školska časa. I to opravdano.

Na moj upit zar nije dovoljno da ode samo jedno od nas dvoje, kći mi je odgovorila da postoji novi Pravilnik Pedagoškog zavoda RS, kojim je precizirano da je “obavezan dolazak oba roditelja da pravdaju časove”.

Iskren da budem, nisam vjerovao da je to moguće, ali na web stranici Ministarstva prosvete RS nalazi se dokument pod nazivom “Program praćenja i smanjenja broja izostanaka učenika osnovnih i srednjih škola”, koji je osmislila radna grupa staljinističkonacističke provenijencije.

A u tom programu, postoji stavka “Mjere za suzbijanje broja izostanaka”, sa 11 tačaka, čijeg se sadržaja ne bi postidio ni Lavrentije Berija, Staljinova desna ruka zadužena za progone, gulage i likvidacije.  

Programeri naše bolesne stvarnosti direktno izražavaju sumnju u iskrenost i djece i roditelja, pa traže da se pojave oba, ne bi li, valjda, članovi školskih Komisija nadležnih za izostanke, lakše utvrdili da li roditelji lažu.

Možda će se roditelji međusobno suočavati, unakrsno ispitivati, slati na detektor laži? Možda će roditelje i premlaćivati, kako bi priznali otkud im opravdanje za dijete.

Ko zna šta će sve da se desi pred Komisijom; meni i Ljilji to tek slijedi.

Do tada, piscima bolesnog Pravilnika uopšte nije važno da li su djeca opravdano ili neopravdano izostala sa nastave; sva su stavljena u isti koš.
Što znači, ako vam se dijete razboli, mogli biste i krivično odgovarati.

Mislite da se šalim? Pa pogledajte član 1. pronacističkih Mjera u kojem piše: “Predavanje  i dobrovoljni rad subotom u trajanju od dva časa za sve
učenike koji su prethodne sedmice izostajali sa nastave. Dolazak
je obavezan”.

Kako može rad biti dobrovoljan, ako je propisan Pravilnikom i ako je dolazak na njega obavezan? I ko je taj ko će donositi presude učenicima? Kako će djeca, koja su ozbiljno bolesna, operisana, ili se nalaze u postoperativnom periodu, izvršiti kaznene zadatke? Da li će Mutabdžija i njegovi idioti, sa kojima je napravio Pravilnik, uskoro zahtijevati da se ta djeca, zato što se nisu dobrovoljno javila na prinudni rad, poliju katranom, pospu perjem i provedu kroz školsko dvorište; Ili da im se priredi “topli zec” zato što su se usudili razboliti?

Sve je otvoreno. Nije precizirano gdje će djeca “dobrovoljno raditi”. Možda na autoputu Prnjavor - Doboj, u voćnjaku šefa tih kretena Milorada Dodika, ili će čistiti gradske ulice, uklanjati sekundarne sirovine sa deponija, čistiti kanalizaciju?

Idioti to još nisu precizirali. Tek će da se praši svakom onom nesavršenom đačetu koje se razboli. Idioti, koji su sebi uzeli za pravo da našu djecu tjeraju na prinudni rad, imaju da ih ojačaju da budu pravi arijevci! U suprotnom, logor neće biti samo subotom, već doživotno.

Nije tu kraj priče.
U tački 4. nacističkih Mutabžijinih Mjera navedena je “Obavezna provjera zdravstvenih opravdanja”. Nije precizirano kako će se to raditi - da li će pozivati porodične ljekare na raport, slati djecu na Više Komisije, policijom isleđivati roditelje i ljekare, kako bi se utvrdilo ko od njih možda ne govori istinu… Jer, ovdje se iskazuje potpuno nepovjerenje i u roditelje, koji se apriori tretiraju kao falsifikatori ljekarskih opravdanja, i u ljekare, koji se tretiraju potkupljivim, pa za novac daju lažna opravdanja. Pitam se zašto ćuti ministar zdravlja Dragan Bogdanić?

Kad sve to ne urodi plodom i djeca nastave da se prehlađuju, razbolijevaju, šmrckaju, imaju temperature, ospice, šarlahe, i ostale bolesti, koje im garantuju gulag, roditelji će, u skladu sa Mjerama, biti pozvani na predavanje (tačka 6. Mjera). A onda će im, zato što su izrodili takve slabiće, nedostojne školovanja u školskom sistemu Republike Srpske, pustiti plin.

Nismo bolje ni zaslužili kada smo sebi dozvolili da nam kreteni i debili poput Mutabdžije vode resor ministarstva obrazovanja.

P.S.: Naravno u pravilniku nema ni riječi o tome kako djecu zaštititi od narkodilera koji opsjedaju osnovne i srednje škole.