петак, 24. јануар 2014.

Bitka za struju: Grigorije Lukom protiv Dodikovog Šupića

piše: Slobodan Vasković

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić uskoro odlazi sa te funkcije.

Milekićka sa te funkcije odlazi nakon nepunih sedam godina vladavine (izabrana u septembru 2007. godine), a bitka za njenog nasljednika ovih dana doživljava kulminaciju.

Glavni protagonist borbe za čelnu poziciju EP RS su vladika Grigorije i Milorad Dodik.

Grigorije po svaku cijenu pokušava da ovlada ovim najmoćnijim Javnim preduzećem u RS i čini sve da umjesto Milekićke na mjesto generalnog direktora dovede Luku Petrovića, direktora za investicije u HET-u.

Dodik na tu poziciju gura (i to uz dogovor sa Milekićkom) Blagoja Šupića, koji je izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove „Elektroprivrede RS“.

Biće zaista interesantno vidjeti ko će pobijediti u ovom duelu, a ako se desi da trijumfuje Grigorije, ne treba boljeg dokaza o tome koliko je Dodik oslabio u sopstvenoj organizaciji.

Dodik je u septembru prošle godine u zadnji čas odustao od namjere da podrži Grigorijev “blic krig”, koji je trebao donijeti promjene u HET-u.

Crveni Vladika insistirao je da se ukloni Marko Mitrović sa pozicije direktora HET-a, ali i pozicije predsjednika Gradskog odbora SNSD-a u Trebinju.

Dodik je prvo pristao, pa potom odustao od tog plana.

Mitrović je tada zgriješio, jer je odbio zahtjev za finansijskom pomoći, koji mu je uputio vladika Grigorije.

„Grigorije je od Mitrovića zahtijevao da mu isplati 400 hiljada maraka. Ovaj je to odbio nakon čega se Grigorije požalio Dodiku. Nakon toga, Dodik je odlučio da smijeni Mitrovića“, potvrdili su mi tada izvori u SNSD-u.

Plan je bio da se Mitrovićevo mjesto (i u SNSD-u i u HET-u) imenuje Luka Petrović, koji se nalazi u vrhu Gradskog odbora SNSD i izvršni je direktor HET-a. Petrović je obećao Grigoriju isplatiti traženi novac, koji je vladiki neophodan, jer se nalazi u grdnim finansijskim problemima. Tolikim da mu je Nikola Špirić 14. januara ove godine isplatio 60 hiljada KM iz budžetske rezerve BiH.

Da je došlo do rokada na kojima je insistirao Grigorije, Petrović i njegov zet Ilija Tamindžija, poslanik SNSD u parlamentu RS postali bi, uz braću Vuković, nesporni gospodari hercegovačke grane te stranke.