недеља, 26. јануар 2014.

Događaj mjeseca: Prva Dama RS pojavila se u javnosti nakon dvije godine (samo)izolacije

piše: Slobodan Vasković

Snježana Dodik, Prva Dama Republike Srpske, pojavila se u javnosti nakon višegodišnjeg izbivanja. Snježana Dodik prisustvovala je svečanoj premijeri filma “Montevideo, vidimo se”, režisera Dragana Bjelogrlića, koja je održana 24.01.2014. godine u Banskom dvoru u Banjaluci.

Na premijeru je Prva Dama stigla u pratnji muža Milorada Dodika i u društvu Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine RS i njegove supruge Sanje. Osim njih, premijeru su odgledali i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i brojne druge poznate ličnosti.

Pojavljivanje Snježane Dodik u javnosti prava je mala senzacija, jer se o Prvoj dami poslednjih godina gotovo ništa ne zna.
Zadnji put u javnosti se pojavila 9. januara 2012. godine, na prijemu povodom dvadesetogodišnjice Dana Republike.

Zajedničkim dolaskom na premijeru filma, Dodik je, bez sumnje, pokušao demantovati sve češće nezvanične tvrdnje da mu je brak u velikoj krizi. Nemali broj je onih koji su insistirali na tome da ga je supruga čak napustila.

Njen izostanak u javnom životu pokušao je opravdati u (veoma jadnom) intervjuu koji je dao RTRS-u, uoči ovogodišnjeg Dana Republike.

„Supruga nije vidljiva na javnim mjestima, ali uvijek je bila iza svake moje aktivnosti i svega onoga što radim“, rekao je Dodik.

Nije objasnio zašto Prva Dama nije vidljiva. Na ovogodišnjem prijemu upriličenom 9. januara Snježane Dodik nije bilo, a Prvu Damu su loše glumili Igor Radojičić i Željka Cvijanović.

Dodik i njegov izborni štab su, očito, procijenili da mu kuloarske priče o bračnoj krizi/raspadu nanose veliku štetu u izbornoj godini, pa je odlučio da se sa Snježanom pojavi u javnosti i demonstrira da je na privatnom planu kod njega sve u redu.

Dodik se već dvije dobre godine nezvanično dovodi u blisku vezu sa J.P. (nekada J.K.) uposlenicom banjalučke gradske administracije. Te tvrdnje dodatno pojačavaju činjenice koje kažu da je J.P. (čije ime mi je poznato, ali ga ne navodim iz razumljivih razloga) u veoma kratkom vremenskom periodu došla u posjed atraktivnih stambenih jedinica, a svakodnevno koristi i moćni audi Q5. “Platni razred” J.P svakako joj ne omogućava da u kratkom vremenskom periodu dođe u posjed izuzetno skupih nekretnina i automobila.

Priče oko Dodikove zaštite koju uživa J.P., eksplodirale su krajem marta 2013. godine, kada je policija blokirala cijelu Banjaluku, u akciji hvatanja lopova koji su opljačkali Zorana Popovića, oca J.P.. Iz stana mu je tada ukradeno 65.500 evra?! Niko se, naravno, nije zapitao otkud mu toliki keš u stanu!

Policija je tada privela na desetine banjalučkih momaka iz “sive zone”, pa čak i članove njihovih porodica, a ono što je ostavilo veoma loš utisak jeste brutalnost koju su iskazali organi gonjenja. Premlaćivani su svi odreda, ali tada kradljivci nisu nađeni.

Razmjere te akcije bile su toliko velike da su se, u to vrijeme, čak i režimski mediji našli u čudu, ali sve je vrlo vrlo brzo otišlo na marginu.


vezani tekstovi:
Ekskluzivno: Policijska hunta hara Banjalukom
Dan republike