уторак, 14. јануар 2014.

Krugovi

piše: Slobodan Vasković

Vijest dana/mjeseca/godine je da su otkriveni nalogodavci (bar dio njih) i ubice novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“. Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u Beogradu, a Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal Srbije, rekao je da je direktni nalogodavac Rade Marković, nekadašnji šef DB-a Srbije, da su u ubistvu učestvovali Milan Radonjić i Ratko Romić, kao i da je direktni izvršilac Miroslav Kurak. Kurak je jedini nedostupan organima Srbije, dok su Radonjić i Romić pritvoreni, a Marković se već godinama nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Prvorazredno iznenađenje je činjenica da je ključni svjedok Milorad Ulemek Legija, koji izdržava višedecenijsku kaznu za ubistvo Zorana Đinđića i Ivana Stambolića, što znači da će se u skorije vrijeme odmotati još brojne mračne priče koje su se desile u Srbiji, a čvrsto vjerujem i sa ove strane Drine. (Osim Legije, tužilaštvo Srbije ima još dva svjedoka.).

Dok se to ne desi, najvažniji je podatak da su nalogodavci i ubice Ćuruvije otkriveni, što je samo po sebi teška opomena onima koji u ovom trenutku imaju loše namjere spram osoba koje im se ne dopadaju ili im predstavljaju smetnju iz bilo kog razloga.   

Cijeli dan sam gledao srbijanske TV kanale i, sem pres konferencije na kojoj su Aleksandar Vučić i Miljko Radisavljević obznanili imena Ćuruvijinih ubica i nalogodavaca tog zločina, posebno me se dojmilo gostovanje Dragana Bujoševića, donedavnog glodura “Politike” i nekadašnjeg urednika “Evropljanina”, na TV B92.

Osim što je ispričao niz interesantnih detalja u vezi sa Ćuruvijom, posebno njegovom zadnjem sastanku sa Mirom Marković (za koju se vjeruje da je Radomiru Markoviću naredila da eliminiše Ćuruviju), Bujošević je u jednom trenutku pokazao fotografiju uništene redakcije “Dnevnog telegrafa”.

Avetinjski prazan prostor iz kojeg je odneseno sve, sem nešto smeća, poruka je od koje se još uvijek ježi.
“Ovako je izgledala redakcija Dnevnog telegrafa, čiji je Slavko bio vlasnik i osnivač, kada su konfiskovali svu imovinu kada su kaznili po Zakonu o informisanju Dnevni telegraf. Nas su kasnije kaznili po tom istom zakonu za rušenje ustavnog poretka i plaćali smo kazne”, pojasnio je Bujošević (vidi sliku).


U Republici Srpskoj je, krajem prošle godine, odlukom Milorada Dodika, osnovan Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS.

Paralele je nemoguće izbjeći.

Posebno što je Dodik, na prijemu povodom dana republike, pojašnjavajući Dušanki Majkić šta je Savjet, javno rekao:”To je embrion državne bezbjednosti”!

Zašto Dodik pravi Državnu bezbjednost iz kabineta predsjednika RS, a ne u Skupštini RS, krajnje je upitno i, što je važnije, veoma opasno. Jer je to njegova lična DB, koja nikako neće donijeti dobro. Preciznije, to je njegova falanga za progon kritičara i neistomišljenika.

Najgore od svega je što se već nedeljama aktivno gradi struktura “embriona”, u koju se uvlače nekadašnji pripadnici državne bezbjednosti RS, koja je poodavno rasformirana. U nju se inkorporiraju i saradnici te bivše službe, kao i pripadnici krim miljea. Onima koje su vrbovali Dodikovi udbaši obećana su kvalitetna primanja. Interesantno je da im je rečeno da će biti plaćeni preko SNSD-a.

Još je interesantnije da im je rečeno i ko su mete Saveza (o imenima više uskoro).

Ako već sada imamo privatnu Udbu, čijim pripadnicima su saopštena imena meta, onda je preostao samo korak do velikog zla.

Zekstra
Na vanrednoj pres konferenciji prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i Miljka Radisavljevića, govoreno je i o hapšenju Dragana Đurića, vlasnika “Zekstre”.

Tužilac Miljko Radisavljević rekao je da je istraga tek počela, a da u dokumentima nema imena Milorada Dodika.
U vlasničkim dokumentima koje se tiču “Zekstre” neće ni naći Dodikovo ime. Njega će naći u poslovnim i finansijskim transakcijama sa “Zekstrom”, kao i u poslovanju Sportskog društva “Partizan”. I to bez dileme.

Đurić je, svojevremeno, pred svjedocima, u nekoliko navrata rekao da je Dodik vlasnik 50 posto “Zekstre”, a povlašten položaj koji je ta firma imala i ima kad god je Dodik bio na vlasti, dodatno svjedoči u prilog tome.

“Zekstra” je kupila RK “Boska” u Banjaluci, a taj ugovor je još uvijek tajna i niko ga nije video.

“Zekstra” duguje nekoliko miliona KM institucijama RS.  
   
Đurić je nevelike hrabrosti i “propjevaće” o svemu, ocjena je poznavalaca beogradskih prilika. Takav Đurićev “pjevački” stav pojačava i podatak da je u malverzacije uvukao najmanje dva člana najuže porodice, koji će se uskoro naći na udaru Tužilaštva Srbije.

Nakon što Đurić propjeva i solista sa ove strane Drine naći će se u teškim, nerješivim problemima. Samo strpljenja. Jer strpljenje vlada, a ne Dodik.