петак, 25. фебруар 2022.

Portret sudinice Radmile Medaković - Kriminalac koji sudi kriminalcima


Piše: Slobodan Vasković


1. 

U aprilu 2021. godine pripadnici SIPE su uhapsili Nebojšu Pejovića, sudiju Osnovnog suda u Banjaluci. U decembru iste godine Pejović je priznao da je trgovao uticajem, pa je osuđen na kaznu zatvora od godinu dana i novčanu kaznu od 40.000 KM.


2.

Pejović nije jedini kriminalac među sudijama Osnovnog suda u Banjaluci. Kandidata za hapšenje u tom sudu ima poprilično i samo je pitanje vremena kada će službenici SIPA-e ili nekog drugog policijskog organa u lisicama izvesti nekog od sudija tog suda.


3. 

Nema sumnje da bi se na spisku sudija spremnih za hapšenje obavezno trebala naći Radmila Medaković. Da tuga bude veća, ona je šefica Krivičnog odjeljenja pomenutog suda. Umjesto da se njoj sudi za brojna krivična djela, ona i dalje sudi u krivičnim postupcima. Takav paradoks, da kriminalac sudi kriminalcima, moguć je samo u Bosni i Hercegovini.



4.

Svako ko radi u pravosuđu će vam reći da je sudinica Medaković poslušni vojnik Crvene Sekte. Brojni su primjeri u kojima je ona slijepo slušala riječ partijskog Vođe, umjesto zakona.

 

5.

U ovom tekstu ću nabrojati tri takva slučaja, koji dokazuju da se radi o sudinici monstrumu. Prvi slučaj je iz 2018. godine. Preciznije, Medakovićeva je 09.07.2018. godine osudila Željka Vulića na jedinstvenu kaznu zatvora od 3 mjeseca. 



Podsjećam, Vulić je građanin Banjaluke koji se našao na udaru tajkuna Mileta Radišića Klena, u vezi sa izgradnjom ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa u Picinom parku.

 

6.

Umjesto da uhapse i sude kriminalcu Klenu, na kraju se nesrećni Vulić našao na optuženičkoj klupi. Njegov predmet nije slučajno dospio kod sudinice Medaković. Ona je, kao poslušni partijski kadar, bila zadužena za to da se na Vulićevom primjeru pokaže građanima Banjaluke da se ne smiju buniti protiv terora tajkuna iza kojih stoji Milorad Dodik.


 

7.

Krajem januara tekuće godine sudinica Medaković je ponovo došla u žižu javnosti. Upravo je ona donijela oslobađajuću presudu u krivičnom predmetu protiv Zorana Bošnjaka i Mikice Marijanca. Radi se o dvojici krim tehničara MUP-a RS, kojima je suđeno zbog toga što su uništili dokaze u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića.


8.

Ovdje ću spomenuti još jedan slučaj teške korumpiranosti sudinice Medaković. Moj izvor iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci mi je potvrdio da je Medakovićeva 26.10.2021. godine donijela oslobađajuću presudu u krivičnom postupku protiv Brane Čovičkovića.

 

Radi se o poznatom banjalučkom kriminalcu, koji ima bogatu kriminalnu prošlost. On je nekoliko puta pravosnažno presuđivan zbog nasilništva i falsifikovanja isprava.


9.

Treba reći da sudinica Medaković nije slučajno donijela pomenute presude. Kao i svaki drugi partijski kadar, ona je uvijek dobijala adekvatne nagrade za svoja zlodjela. U njenom slučaju Crvena Sekta je uvijek bila široke ruke.


10.

Tako je, na primjer, Crvena Sekta riješila pitanje zapošljavanje njene ćerke Petre Medaković. Petra je uhljebljenje našla u Advokatskoj firmi Sajić. Radi se o advokatskoj firmi koja godinama blisko sarađuje sa javnim preduzećima bliskim Crvenoj Sekti i na taj način izvlači javni novac. (nastaviće se)