среда, 2. фебруар 2022.

Iz sefa Osnovnog suda u Banjaluci ukraden novac; Sve informacije upućuju na to da je pljačku organizovala sudinica Slavica Slavnić

 

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Početkom januara ove godine, prilikom redovnog popisa, utvrđeno je da u sefu Osnovnog suda u Banjaluci nedostaje veći novčani iznos. Za sada nije utvrđeno koliko tačno novca je ukradeno, ali se zna da taj iznos nije manji od 70.000 KM. Radi se o sefu u kojem se čuvaju sudski depoziti.

 

2.

Tužioci nadležnog tužilaštva već neko vrijeme saslušavaju radnike pomenutog suda, a svi oni tvrde da nisu učestvovali u krađi novca. Ipak, posljednje informacije upućuju na to da je novac otuđila jedna od radnica Suda, po nagovoru sudinice Slavice Slavnić. Otuđeni novac su, podrazumijeva se, podijelile.


3.

Sudinica Slavnić nije nepoznata široj javnosti. Ona je bila član sudskog vijeća koje je 2005. godine donijelo oslobađajuću presudu u krivičnom postupku vođenom protiv Milorada Dodika. 




Svojevremeno se Mile Radišić Klen, kum Milorada Dodika, javno hvalio kako su on i drugi Dodikovi kumovi platili 300.000 KM članovima pomenutog sudskog vijeća, kako bi oni donijeli oslobađajuću presudu za Dodika.

 

4.

Sudinica Slavnić je poznata i po tome što galami i vrijeđa parnične stranke, advokate i posebno pravnike koji zastupaju javna preduzeća. Tako su se na primjer pravnice koje zastupaju Toplanu a.d. Banjaluka više puta žalile predsjedniku Osnovnog suda u Banjaluci da ih pomenuta sudinica naziva kozama i kravama.

 

5.

To ponašanje sudinice Slavnić nikada nije sankcionisano od strane predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci niti VSTS-a. Takođe, nikada nisu sankcionisani ni raznorazni marifetluci kojima se ona služi pri obavljanju sudijske dužnosti. Više advokata mi je potvrdilo da je Slavnićeva „karta“ na koju igraju tajkuni kada žele da dobiju spor.


6.

Šema je dosta jednostavna. Prije nego što advokat podnese tužbu Osnovnom sudu u Banjaluci, Slavnićeva naredi službenicima IKT-a da blokiraju sve sudije osim nje. Tako tužba biva dodijeljena upravo Slavnićevoj, nakon čega ona odmah zakazuje ročište. Nakon što donese presudu u korist tajkuna, Slavnićeva zove sudije Okružnog suda u Banjaluci i traži od njih da odbiju žalbu koju suprotna stranka izjavi.

 

7.

Kako bi pojačala utisak kod tajkuna, Slavnićeva se u zadnje vrijeme lažno predstavlja kao zamjenica predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci.



8.

U posljednjih nekoliko godina Slavnićeva najviše radi sa advokatom Ivanom Šijakovićem. Sve tužbe koje podnese taj advokat završavaju kod sudinice Slavnić, nakon čega ona ekspresno zakazuje ročiše i donosi presudu u korist parnične stranke kojeg zastupa Šijaković.

 

9.

Šijaković na prvu izgleda kao simpatični bucko. Takav izgled je samo maska. Radi se o opasnom seksualnom predatoru, sklonom proganjanju djevojaka. Tako je poznat slučaj u kojem je Šijaković godinama proganjao ćerku jednog sudije Vrhovnog suda u Banjaluci. On je odustao od proganjanja tek kada mu je otac nesrećne djevojke zaprijetio da će ga likvidirati.




 

10.

Na kraju, treba podsjetiti da je u Osnovnom sudu u Banjaluci 2010. godine podmetnut požar, u kojem su izgorili brojni dokazi koji su trebali da budu korišteni u krivičnim postupcima. Tada je predsjednik tog suda bio Milan Potkovani Tegeltija, a počinioci nikada nisu uhvaćeni. (nastaviće se)