недеља, 20. септембар 2020.

Dosje/Kota 2022/Pravosudni puč u funkciji brutalne, prljave, surove i nemilosrdne borba za prevlast nad Centralnom izbornom komisijom BiH


piše: Slobodan Vasković

1.
Brutalna prljava borba za prevlast nad CIK-om BiH nastavljena je svim sredstvima - uključeni su i najjači igrači, poput Milorada Dodika.

2.
Da bi Dodik I Dragan Čović vratili CIK BiH pod svoju kontrlu potreban im je lojalan predsjednik Suda BiH, koji bi omogućio poništenje odluka parlamentarne skupštine BiH o izboru članova aktuelnog saziva Izborne komisije.

3.
Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, očito, nije ličnost koja će izaći u susret zahtjevima Dodika i Čovića i zbog toga se našao na udaru njihovih pravosudnih buzdovana Milana Tegeltije, predsjednika VSTS, Gordane Tadić i ostale kriminalne bulumente koja djeluje po njihovoj komandi. 

Najavio sam vrlo precizno udar na njega, kompletan scenario napada u tekstovima  objavljenim na blogu 01.07, 03.07. i 05.08. ove godine (vidi dodatak) i sve se baš tako odigralo. 

I nastavlja da se razvija. 

4. 
Treba biti realan - to je cijela vojska, a ne samo Vedrana Mijović, tužiteljka zadužena za skidanje glave Debevecu, koja je, da napomenem, u uskim rodbinskim vezama sa Slavkom Jovičićem Slavujem, nekada istaknutim članom SNSD-a.

5.
Sukobi unutar SDA na relaciji porodica Izetbegović-familija Čampara/Zvizdić kao jedan od epiloga imaju priključenje Aljoše Čampare Dodiku i Čoviću, tako da je borba između dva porodična klana postala vrlo kompleksna i odvija se na nekoliko otvorenih frontova.
Tek će da se rasplamsa.

6.
SDA ima svoje članove unutar CIK-a, za razliku od SNSD-a i HDZ-a, tako da je zadržala određen uticaj u Izbornoj komisiji, ali druge dvije stranke ostale su bez alata koje su maksimalno koristili tokom proteklih izbornih ciklusa i zato čine sve da povrate prevlast nad CIK-om.

7.  
Da bi povratili alate, odreda nezakonite, moraju prvo ukloniti Debeveca, što bi za njih bila višestruka korist, jer bi tada ovladali i Sudom BiH, te bi preko Tegeltije kočano potpuno poništili pravosuđe BiH, pretvarajući ga u sistem montiranih procesa (što ono u dobroj mjeri već jeste), a pravo i pravda bi nestali u potpunosti ispod svodova tih uništenih institucija.

8.
Jednostavnije rečeno, pad Debeveca i postavljanje nekog od strogo kontrolisanih sluga Milana Tegeltije, po automatizmu bi produkovao i pad aktuelnog saziva CIK-a i omogućio povratak nezakonitih, podzemnih alata u izborni proces, posebno brojanje glasova.

9.
Važno je istaći šta su izgubili Dodik i Čović gubitkom kontrole nad CIK-om, osim članova koje su kontrolisali.

10.
Izgubili su monopol na štampanje glasačkih listića koji su imalim sve do ove godine.
U proteklom izbornom ciklusu listiće su štampali firma “Atlantik” iz Banjaluke i “Službeni glasnik RS”, što samo po sebi dovoljno govori. 

11. 
Treći vrlo bitan gubitak jeste gubitak prepravljanja zapisnika sa glasačkih mjesta, koje bivši saziv CIK-a nikada nije htio provjeravati ponovnim brojanjem vreća (sem u rijetkim i nebitnim slučajevima), što dodatno spečava krađu glasova.

Da je ta krađa itekako prisutna na svakim izborima jasno je svima - i Međunaronoj zajednici koja, zbog sumorne, antinarodne platforme - stabilokratija - nije adekvatno reagovala ni kada su znali da su izbori pokradeni, već su ih priznavali. 

12. 
Direktna posljedica toga je da u BiH vladaju oni koji su brojali glasove, a ne koje su izabrali glasači, što je visarionovički model potpunog poništenja volje građana.

13.
Međunarodna zajednica (Zapad) konačno počinje da shvata da su projektom - stabilokratija - stvorili u Regionu mafije koje imaju države i počeli zaokret koji je sve vidljiviji.

14.
Četvrti gubitak koji SNSD i HDZ, ali i SDA, imaju gubitkom kontrole nad CIK-om jesu glasovi iz inostranstva, gdje su prevare ogromne, dobro organizovane, ali, ipak, lako otklonjive; Samom provjerom adresa tih birača, činjenicom da ih je i po sedamdeset/osamdeset prijavljeno na istoj adresi, ta prevara postaje minorna i bez ključnog uticaja na rezultate izbora.

15.
Važno je naglasiti da ni Dodiku ni Čoviću nisu toliko bitni izborni rezultati na novembarskim lokalnim izborima, koji će se održati ove godine, već je kompletan projekat ovladavanja i Sudom BiH (Tužilaštvo BiH čvrsto drže pod punom kontrolom), usmjeren na opšte izbore 2022. godine koji su, prema procjenama iz ovih stranaka, ključni za opstanak njihovih lidera i klijentelističkih mreža kojima vladaju. Isto važi i za SDA, bez obzira na činjenicu da ima dio uticaja u CIK-u, ali on nije presudan, premda nije ni zanemariv.

(Očito je i Dodik i Čović i Izetbegović smatraju da će i 2022. biti u prilici da se kandiduju, što je vrlo vrlo optimističan stav, na koji se ne bi trebalo kladiti, zbog projekta Vdeliikog Spremanja u BiH, koji je već počeo i trebao bi da se odvija po principu dva pa jedan - princip se odnosi na uklanjanje sa političke scene, što je odlično poznato sve trojici navedenih!) 

16. 
Sve što smo dosad vidjeli, u proteklih nekoliko mjeseci, je tek zagrijavanje prema onom što dolazi - brutalna, prljava, kriminalna bitka u kojoj će, izvan svake razumne sumnje, biti jako mnogo kolateralnih žrtava.

17.
Tri Feudalca, koji, uz pomoć pokvarenih, podmuklih, na sve spremnih ulizica, učiniće sve da zadrže vlast na svim nivoima.

Njihov jedini izborni moto bio je i ostao: “Ili pobjeda ili prevara”! Jesu to riječi Milorada Dodika, koji je već dva puta uspio tu matricu da materijalizuje (2014. za sebe, 2018., za Željku Cvijanović), ali se u potpunosti odnose i na izborni “ručni rad” Čovića i Izetbegovića.

Pravosudni puč u toku: Milan Tegeltija vodi akciju uklanjanja Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, kojeg ne kontroliše, kako bi na njegovo mjesto doveo svog poslušnika i stopostotno privatizovao najznačajnije pravosudne institucije; Odgovori Ambasada SAD-a, Velike Britanije, SR Njemačke, Misije OSCE u BiH o navedenim dešavanjima (01.07.2020.)


Piše: Slobodan Vasković

1.
Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS), opterećen nizom afera čiji je direktan ili, pak, indirektan učesnik, teško je poljuljan na poziciji koju obavlja i sa koje kontroliše dobar dio pravosuđa BiH, entiteta i kantona.

2.
Tegeltija ne kontroliše Sud BiH, preciznije predsjednika Suda Ranka Debeveca i otpočeo je nezakonitu i nelegalnu akciju kako bi ga uklonio, a na njegovo mjesto doveo nekog od svojih brojnih poslušnika.

3.
Glavni Tegeltijin saradnik u akciji udara na Debeveca, njegovog uklanjanja, koja je uveliko u toku, jeste Gordana Tadić, Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH, kao i lojalni im kadrovi iz pravosudnih institucija koji su pozicije dobili zahvaljujući slijepoj poslušnosti Tegeltiji.

4.
Vrlo bitno je naglasiti da akcija ima dva kraka i da se oba pokušavaju realizovati istovremeno!


Prvi Krak
5.
Tegeltija, uz pomoć narečenih, pokušava montirati proces Debevecu u kojem bi Tužilaštvo BiH protiv njega donijelo Naredbu o sprovođenju istrage, nakon čega bi Debevec bio doveden u situaciju da može biti suspendovan sa funkcije predsjednika Suda BiH; To bi Tegeltiji otvorilo mogućnost imenovanja nekog od svojih poslušnika.

6.
Cijela akcija je neinteligentna, potpuno providna, što uopšte ne znači da će biti i neefikasna. 

7.
Upotrijebljen je oprobani recept u BiH: Podnešena je anonimna krivična prijava protiv Debeveca, a Tužilaštvo BiH je odmah uzelo u rad. U toku su, prema višestruko provjerenim informacijama, predistražne radnje.



Gordana Tadić za tužioca je delegirala Vedranu Mijović, koja je pod potpunom Tegeltijinom kontrolom.

8.
Naravno da uopšte ne treba sumnjati da iza anonimne prijave stoji upravo Tegeltija, jer je on tu vrstu obračuna sa nepodobnima “usavršio” još dok je bio na poziciji predsjednika Osnovnog suda Banjaluka; Isti način obračuna je već dugogodišnja tradicija Režima Milorada Dodika.

9.
Tegeltija je, u namjeri da ukloni Debeveca, otišao tako daleko da je potpuno nezakonito dozvolio uvid u njegov personalni dosje, iako je njegov lični “predmet” protiv Debeveca još uvijek u statusu predistražnih radnji (KTA). 

10.
Ukoliko ostvari svoje nezakonite namjere i ukloni Debeveca, Tegeltija će izvršiti svojevrstan pravosudni puč i na taj način potpuno kontrolisati sve njegove segmente, čime će sebi prigrabiti ogromnu moć i izvući se iz defanzive u kojoj se trenutno nalazi.

Do tada će, izvan svake razumne sumnje, pokušati da ucjenjuje Debeveca!

Drugi krak
11.
Da bi, nakon donošenja Naredbe o sprovođenju istrage protiv Debeveca, uklonio predsjednika Suda, preciznije suspendovao, i na njegovo mjesto postavio svog poslušnika, Tegeltija  juriša I na Mirzu Hadžiomerovića, zamjenika Glavnog disciplinskog tužioca, koji nije pod njegovom kontrolom, kako bi potpuno ovladao Uredom disciplinskog tužioca (UDT). 


Zboog toga je i Hadžiomerović dobio krivičnu prijavu, a razlog je pokušaj da ga uklone sa pozicije zamjenika Glavnog disciplinskog tužioca.

12.
Zašto je to bitno?

Ured disciplinskog tužioca može da proslijedi, ali i ne mora, prijedlog za suspenziju Debeveca, ukoliko bi protiv njega Tužilaštvo BiH donijelo Naredbu o sprovođenju istrage.

Preciznije, u slučaju donošenja Naredbe Ured disciplinskog tužioca može, ali i ne mora, da proslijedi zahtjev Komisiji VSTS za suspenziju Debeveca.

13.
Tegeltija, koji ne kontroliše Hadžiomerovića, nije siguran da će on proslijediti prijedlog za suspenziju Debeveca (u opisanoj situaciji) Komisiji VSTS, kojom Tegeltija suvereno vlada.


14.
U stvari, Tegelttija je ubijeđen da to Hadžiomerović neće učiniti, pa želi i njega da ukloni, kako bi mogao da stvori sve uslove za definitivan obračun sa Debevecom.

15.
Akcije su u toku, a Tegeltija, umjesto da je u zatvoru zbog afere “Potkivanje”, “anonimnim” krivičnim prijavama i teškom zloupotrebom institucija, pokušava sebi očistiti prostor za potpunu privatizaciju najznačajnijih pravosudnih institucija BiH.

16.
Osim Debeveca i Hadžiomerovića, Tegeltija ima “Crnu Listu” onih koji su mu se zamjerili i sa kojima se namjerava obračunati ukoliko mu pođe za rukom da ukloni Debeveca i ovlada i Sudom BiH.

17.
U vezi sa svim ovim dešavanjima, koja vrlo ozbiljno prijete poptunom i nepovratnom urušavanju pravosudnog sistema u BiH, uputio sam ambasadorima SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske, SR Njemačke i OSCE-u, pitanje koje glasi:
S obzirom na to da država/organizacija koju predstavljate ima snažan uticaj u BiH, šta ćete preduzeti da spriječite da Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, i njegova otuđena grupacija, potpuno preuzmu pravosudne institucije i usmjere ih protiv svih onih koji su im smetnja, kako njima, tako i njihovih političkim patronima i, istovremeno, iskoriste ih za zaštitu i aboliranje masovnog kriminalnog djelovanja najviših funkcionera u državi BIH, njenim entitetima i kantonima, kao i direktora javnih preduzeća, institucija i ustanova…?!

Do zaključenja ovog teksta dobio sam odgovore iz ambasada SAD-a, Velike Britanije, kao i Misije OSCE u BiH koje prenosim bez ikakvih izmjena.

Odgovor Ambasade SAD u BiH

Ambasada SAD u BiH

Bosni i Hercegovini su potrebni nezavisni tužioci i sudije koji odgovaraju za svoj rad i primjenjuju najviše profesionalne standarde.



"Mi nastavljamo  podržavati okruženje u kojem odgovoran i  profesionalan pravosudni sektor može funkcionisati nezavisno od političkog utjecaja. Međutim, ne možemo komentarisati hipotetičke situacije", odgovoreno mi je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH

Odgovor Ambasade Velike Britanije u BiH

Ambasada Velike Britanije u BiH

Poštovani g. Vasković,

hvala Vam na emailu od 26. juna 2020. godine.  Primili smo k znanju zabrinutosti koje ste u njemu iznijeli.



Britanska ambasada Sarajevo detaljno prati reformske procese u polju vladavine prava u BiH. U tom pristupu, ambasada je veoma fokusirana na VSVT BiH kao instituciju i dijeli zabrinutosti koje su izrazile EU, druge ambasade i organizacije zainteresovane za konkretan napredak. Nastavićemo da usmjeravamo našu podršku na jačanje nezavisnog i efikasnog pravosudnog sistema BiH.

Srdačan pozdrav
Britanska ambasada Sarajevo

Odgovor Misije OSCE u BiH


"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ne može javno komentirati navode koje iznosite.
Kao što je Misija oduvijek naglašavala, sudije i tužitelji, posebno oni koji imaju upravljačke funkcije u sudovima i tužilaštvima, moraju biti u potpunosti nepristrasni i neovisni. Njihov izbor mora biti vođen zaslugama i stručnošću, a njihov rad vođen zakonom, a ne ličnim vezama ili odanošću.


Misija ne može potvrditi da li se odvijaju procesi koje ste opisali. Nadalje, naglašavamo da Misija nema izvršne funkcije kada su pitanju institucije BiH, oslanjajući se isključivo na naš mandat definiran Općim okvirnim sporazumom za mir iz 1995. godine, i ne može poduzeti preventivne mjere koje ste opisali.

Nastavit ćemo pratiti stanje i dešavanja u pravosuđu, uključujući procese imenovanja i transparentno izvještavati o našim sistemskim nalazima."

Odgovor Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH

Poštovani gospodine Vasković,

zahvaljujemo se na Vašem upitu. U nastavku dostavljamo odgovor:

„Vladavina prava je osnovna vrijednost EU; poboljšanja u ovoj oblasti predstavljaju ključnu pretpostavku za daljnje približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Oblast vladavine prava i reforma pravosuđa koja je povezana s tim, su centralni problemi u BiH, nedostatak sprovođenja reformi u ovoj oblasti je zabrinjavajući.  Priebe-izvještaj iz decembra 2019. godine upravo je jasno ukazao na probleme i izazove u ovoj oblasti. Od ključnog značaja je reforma Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kao bit neovisnog i samoupravnog pravosuđa. Mi ćemo se zajedno sa Delegacijom EU zauzimati za reforme pravosuđa, što uključuje i brzu izradu novog zakona o VSTV.“

S poštovanjem,

Treći Krak Pravosudnog Puča, kriminalne akcije privatizacije pravosuđa, koju vodi Milan Tegeltija: Uklanjanje Kurspahićeve sa pozicije Glavnog disciplinskog tužioca, povratak Jukićeve; Dalje akcije protiv Debeveca, predsjednika Suda BiH; Udar na “Slobodnu Bosnu” - otvaranje puta za kažnjavanje medija i novinara koji ne odgovaraju PravosudnoPolitičkoj mafiji (03.07.2020.)


Piše: Slobodan Vasković

1.
Milan Tegeltija namjerava da sa pozicije Glavnog disciplinskog tužioca ukloni Alenu Kurspahić, koja nije pod njegovom kontrolom i na njeno mjesto dovede Ružicu Jukić, donedavnu članicu VSTS.

2.
Kurspahićevu smjenjuju “u rukavicama”, zloupotrebom sistema ocjenjivanja, kako bi proizveli konkurs, naravno namješten, za novog Glavnog disciplinskog tužioca na kojem bi, već je poznato, pobijedila Ružica Jukić.

Alena Kurspahić
3.
Jukićeva je donedavno bila potpredsjednik VSTS i glavni Tegeltijin Kerber, kojoj je istekao mandat, a umjesto nje u tu instituciju izabrana je Sanela Butigan, koju Tegeltija ne kontroliše. 

4.
Izborom Butiganove, Tegeltija je vrlo blizu gubitka većine u VSTS i on to želi spriječiti širokom akcijom odstrela njemu nepodobnih kadrova - predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, što sam već detaljno opisao, Mirze Hadžiomerovića, zamjenika Glavnog disciplinskog tužioca, a treća meta je Kurspahićeva, Glavni disciplinski tužilac.

Sanela Butigan
5.
Ukratko, svake godine ocjenjuje se rad Glavnog disciplinskog tužioca. U prve dvije godine mandata Kurspahićeva je imala najbolju ocjenu - naročito uspješna. Ukoliko bi takvu ocjenu dobila i treću godinu zaredom, tada ne bi bilo konkursa i po automatizmu bi dobila novi mandat.

6.
Upravo zbog toga joj je Tegeltija snizio ocjenu na - uspješna, što mu otvara mogućnost da raspiše namješten konkurs i instališe Jukićevu, čime bi sve sudije i tužioce u BiH i na svim njenim nivoima stopostotno kontrolisao.

Sve djeluje “čisto”, ali, suštinski, riječ je o vrlo prljavoj, podmukloj Tegeltijinoj kriminalnoj akciji.


7.
Kurspahićeva se žalila na ovu odluku i bitka je uveliko u toku, a Tegeltija sve čini kako bi je udaljio sa pozicije Glavnog disciplinskog tužioca.

8.
Važno je znati da upravo Jukićeva piše ogroman broj prijava protiv Kurspahićeve, po kojima se uopšte ne postupa, iako bi moralo, jer bi se na taj način utvrdilo da li su prijave osnovane ili ne.

Budući da se ne postupa, jasno je da je riječ o lažnim prijavama sa ciljem diskreditacije Kurspahićeve.

Ružica Jukić
9.
Prijave ne piše samo Jukićeva, već i izvjesni Suad Arnautović, koji je, kako stvari stoje, angažovan od Tegeltijine pučističke grupe, u kojoj je i Gordana Tadić, Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH.

10.
Ranije sam objavio da je protiv Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, anonimno podnesena krivična prijava, što je Tegeltijina režija, koja je odmah, po hitnoj proceduri, stavljena u rad; Debevecu su nezakonito ulazili i u personalni dosje, prijeti mu se i nalazi se pod ogromnim pritiskom Tegeltije, koji je, izvan svake razumne sumnje, notorni kriminalac.

Ranko Debevec
Cilj anonimne krivične prijave je uklanjanje Debeveca i dovođenje na njegovo mjesto nekog od Tegeltijinih poslušnika.

11.
Pored Debeveca na udaru je Mirza Hadžiomerović, zamjenik Glavnog disciplinskog tužioca, kojem je, takođe, podnesena lažna krivična prijava.

I Kurspahićeva i Hadžiomerović su na udaru, jer Tegeltija smatra da, nakon eventualne Naredbe Tužilaštva BiH o sprovođenju istrage protiv Debeveca, Kurspahićeva i Hadžiomerović neće Komisiji VSTS, kojom suvereno gospodari Tegeltija, proslijediti zahtjev za suspenzijom Debeveca; Mogu to, ali i ne moraju učiniti.


Tegeltija želi da bude siguran da će biti proslijeđen zahtjev za suspenzijom Debeveca, kako bi Tadićeva donijela Naredbu o sprovođenju istrage. Nakon toga uslijedila bi suspenzija.

To je jedini način da Debeveca dekapitira i zato istrajava na formiranju Tima za Odstrel predsjednika Suda BiH.

Zloupotreba ovlaštenja na nekoliko nivoa je maksimalna i kriminalna.

Kurspahićeva se Tegeltiji zamjerila i podizanjem optužnice protiv tužioca-kriminalca Dalibora Vreće.


Dalibor Vfrećo
Tegeltija čini sve da i drugostepeno bude oslobođen Dalibor Vrećo, postupajući tužilac u predmetu ubistva Davida Dragičevića, koji ne dozvoljava da se slučaj teškog zločina riješi i štiti ubice i njihove pomagače.

UDT je vodio disciplinski postupak protiv Vreće u “slučaju Naerac”, u kojem je Vrećo, po dogovoru sa Tegeltijom i samim Naercem, doveo NN lice u sudnicu, koje se lažno predstavilo kao optuženi Naerac (u tom trenutku bio u ekstradicionom pritvoru u francuskom Versaju). NN lice je čak priznalo djelo; Sve to nije bilo dovoljno da Vrećo bude kažnjen, jer je imperativ da on ostane tužilac u slučaju ubistva Davida, kako se ne bi dozvolilo otrkivanje ubica.

UDT je podigao optužnicu, ali je Tegeltijina Komisija prvostepeno oslobodila kriminalca Vreću, nakon čega se UDT žalio. Tegeltija će ga i drugostepeno osloboditi, iako bi Vrećo, zajedno sa sudijama Veljkom Krejićem i Branislavom Maletićem, koji su saučesnici u teškom nedjelu, morao krivično da odgovara.

12.
Tegeltija je zaista zagrizao ogroman komad, a da je spreman da ide do kraja svjedoči i činjenica da je na montiranom predmetu Debevecu angažovana tužiteljka Vedrana Mijović. 

Nju je lično delegirala Gordana Tadić, nalazi se pod stopostotnom Tegeltijinom kontrolom, a “specijalizovala” je montirane i namještene optužnice. Jednostavnije rečeno, bespogovorno izvršava sve što joj Tegeltija i Tadićeva nalože.

Gordana Tadić
13.
Da bi komad koji je zagrizao pokušao i odgristi Tegeltiji pomaže tužilac Oleg Čavka, zadužen za najprljavije poslove u Tužilaštvu BiH. 

Čavka i Mijovićeva na čelu sa Tadićevom svakodnevno traže načine kako da donesu Naredbu o sprovođenju istrage protiv Debeveca i, pri tom, čine niz nezakonitih radnji o kojima ću tek izvijestiti, jer za sve navedeno postoje čvrsti, neoborivi dokazi.

Oleg Čavka
14.
Naravno, tu je i Dekan stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamed Ajanović, koji nije samo besplatno Tegeltiji napravio nove zube, već zajedno sa njim imenuje kadrove u pravosuđu.

15.
Ajanović je najznačajniji Tegeltijin saradnik iz Federacije BiH koji zajedno sa njim učestvuje u popunjavanju kadrovske križaljke kriminalne hobotnice, što hara cijelom BiH i postala je jedna od najznačajnijih i najopasnijih Regionalnih zločinačkih organizacija.

16.
Tegeltija i Ajanović ne prezaju ni od čega - od otvorenih prijetnji, ucjena, podmetanja, montiranih optužnica, seksualnih zloupotreba…, pa sve do potpunog uništavanja osoba koje im se nađu na putu; Taj beskrupulozni dvojac doslovno gazi “preko leševa”, a Ajanovićevo kadriranje u pravosudnim institucijama BiH svjedočanstvo je na kako preniske grane je spalo, kao i dokaz da o svemu odlučuje pravosudna mafija, a ne pravosuđe.

Muhamed Ajanović
17.
Ajanović i Čavka nedavno su snimljeni kako razgovaraju o “bezbjednosnim aspektima” Čavkinog djelovanja, što je skandal bez presedana. Snimak je objavila “Slobodna Bosna”, 11.06.o.g., u tekstu: “VIDEOSNIMAK KOJI RAZGOLIĆUJE PRAVOSUĐE BiH; MUHAMED AJANOVIĆ (zubar) - OLEGU ČAVKI (državnom tužitelju): „Čim sam saznao da ti slušaju ženu, rekao sam ti”!

Foto: "Slobodna Bosna"
Dio teksta “Slobodne Bosne”
"Čim sam saznao da ti slušaju ženu, ja sam tebi rekao", govori na snimku koji objavljujemo ćelavi muškarac (okrenut leđima) svom sagovorniku, čiji se lik samo nazire na suprotnoj strani stola.


Njih dvojica (za stolom se nalazi i treća muška osoba, ali nebitna za ovu priču) razgovaraju u bašti restorana "Tišina" u sarajevskom naselju Čengić-Vila. Društvance se okupilo u kafani u kasnim poslijepodnevnim satima u utorak, 8. juna. Narednog jutra, u Sudu Bosne i Hercegovine sutkinja Amela Huskić osudila je na pet godina zatvora Božu Mihajlovića, bivšeg šefa Odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Mogu li se ta dva događaja dovesti u vezu, vidjet ćemo kasnije.

18.
Umjesto da se istraži kako Ajanović uopšte zna da Čavki “slušaju ženu” i koji su razlozi da mu to govori, Tegeltija, Ajanović, Čavka i Tadićeva formirali su predmet o ilegalnom snimanju, a namjera im je da to proglase krivičnim djelom, što bi im omogućilo direktan napad na “Slobodnu Bosnu” i njene novinare, koji su objavili snimak.

19.
Na taj način stvorili bi situaciju u kojoj bi, po sopstvenom nahođenju, nakon nezakonitog satiranja novinara “Slobodne Bosne”, mogli otvoriti lov na ostale novinare koji ih kritikuju i objavljuju njihove kriminalne, prljave, nezakonite poslove.

Tegeltija već posjeduje listu meta, osim novinara “Slobodne Bosne”.

20.
Tužilac je delegiran i u ovom montiranom predmetu; Nije teško dokučiti o kome se radi - Vedrana Mijović. (nastaviće se) 

Pravosudni puč (2): Milan Tegeltija svim sredstvima, sa akcentom na podzemnim, čini sve da ukloni Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, koji mu nije lojalan i postavi svog poslušnika na njegovu poziciju (05.08.2020.)

Piše: Slobodan Vasković


Pravosudni puč je u punom zamahu, čime su potvrđeni svi moji navodi iz teksta “Pravosudni puč u toku: Milan Tegeltija vodi akciju uklanjanja Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, kojeg ne kontroliše, kako bi na njegovo mjesto doveo svog poslušnika i stopostotno privatizovao najznačajnije pravosudne institucije”, koji sam objavio 01.07. 2020. godine.


Tada sam naveo da Tegeltija ne kontroliše Sud BiH, preciznije predsjednika Suda Ranka Debeveca, te da je otpočeo nezakonitu i nelegalnu akciju kako bi ga uklonio, a na njegovo mjesto doveo nekog od svojih brojnih poslušnika.



Glavni Tegeltijin saradnik u akciji udara na Debeveca, njegovog uklanjanja, koja je sada, za razliku od 01.07., neskrivena i odvija se javno, jeste Gordana Tadić, Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH, kao i lojalni im kadrovi iz pravosudnih institucija koji su pozicije dobili zahvaljujući slijepoj poslušnosti Tegeltiji.


Tegeltija, uz pomoć narečenih, pokušava, na osnovu anonimne prijave, montirati proces Debevecu u kojem bi Tužilaštvo BiH protiv njega donijelo Naredbu o sprovođenju istrage, nakon čega bi Debevec bio doveden u situaciju da može biti suspendovan sa funkcije predsjednika Suda BiH; To bi Tegeltiji otvorilo mogućnost imenovanja nekog od svojih poslušnika.


Sve ovo potvrđeno je saopštenjem Tužilaštva BiH (05.08.2020.). 


“Tužilaštvo BiH je 18. 3. 2020. godine zaprimilo anonimnu prijavu protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, zbog određenih koruptivnih krivičnih djela, a koja je naznačena i na Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, kao i ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Ureda Visokog predstavnika (OHR), Specijalnog predstavnika Delegacije EU u BiH i OSCE-a“, kazala je za Raport Adisa Karačić, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Tužilaštva BiH.

Pored toga, Tužilaštvu je stigla i dopuna krivične prijave protiv Debevca, koja se također istražuje. „Povodom navedenih prijava, vrše se provjere navoda istih”, kažu iz Tužilaštva.

Da se bi istraga mogla preći i granice BiH također su nam potvrdili u svom odgovori.

“Navodi se provjeravaju, između ostalog, i putem međunarodne pravne pomoći“, kažu u Tužilaštvu BiH. (Raport.ba)


Nakon ovakvog saopštenja Tužilaštva BiH, datog samo dan nakon teških riječi koje su, putem saopštenja, razmijenili čelnici Tužilaštva i Suda BiH, jasno je da je napad na Debeveca u punom zamahu i da akteri, koje sam naveo u tekstu od 01.07.2020., na čelu sa Tegeltijom ne odustaju da dekapituju predsjednika Suda BiH, kako bi na njegovu poziciju doveli svog poslušnika.