недеља, 13. септембар 2020.

Ospice: Zoran Tegeltija predložio je Osmicu za direktora OBA/OSA BiH; Dodik Osmicu do podne ne podržava, od podne podržava, pa naveče ne podržava, preko noći podržava…; Čampara udara na Izetbegovića, a glava eventualnog Sanča Panse potrebna je da se sruši CIK BiH


piše: Slobodan Vasković


1.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i visoki funkcioner SNSD-a, potpisao je zahtjev za produženje mandata direktora OSA BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici i uputio ga Komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA) BiH.


U istom prijedlogu je navedeno da bi na mjesto zamjenika direktora trebalo da bude imenovan Risto Zarić.


2.

U dokumentu koji je potpisao Tegeltija nije navedeno ime koje se predlaže za funkciju Glavnog inspektora OSA BiH, jer HDZ (koji daje tog kandidata) nije nikog nominovao. Što, indirektno, znači da HDZ ne podržava Tegeltijin prijedlog. 


To što je Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar inostranih poslova BiH, kandidovala Osmicu ni najmanje ne abolira Zorana Tegeltiju, koji je mogao da odbije njenu nominaciju, ali je prihvatio Mehmedagića i potpisao prijedlog za njegovo imenovanje, u paru sa Zarićem.


3.

U Komisiji za imenovanje ne postoji većina koja bi podržala Tegeltijin prijedlog; njihovo izjašnjenje za imenovanje jeste potrebno, ali nije obavezujuće za Savjet ministara BiH prilikom imenovanja.


Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH i predsjedavajući Komisije, pozvao je Tegeltiju na sastanak Komisije da obrazloži svoj prijedlog, odnosno da pojasni zbog čega je, formalno-pravno, predložio Osmicu za direktora OSA BiH, uprkos brojnim kotroverzama koje se u javnosti već mjesecima pletu oko njegove diplome (diploma) i brojnih optužbi što stižu na račun direktora u tehničkom mandatu; Najčešće iz SNSD-a, stranke kojoj pripada Tegeltija.


4.

Tegeltija nije došao na sastanak Komisije 02.09. (“obaveze”); Obećao je da će se pojaviti 16.09., ali još je rano za potvrditi njegov dolazak, zbog mogućih “obaveza”.


5.

Tegeltijino nominovanje Osmice za direktora OSA BiH (bez obzira šta Turkovićeva predlagala, on je potpisao) krajnje je zapanjujuće, jer su Osmicinu diplomu poništili u Banjaluci, nakon snažnog pritiska Milorada Dodika, lidera SNSD-a, kojem pripada i Tegeltija.



“Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito”, potvrđeno je u Inspektoratu Republike Srpske 14.11.2019. godine.


Još je proglašena ništavom objavom u Službenom glasniku RS.


6.

Nakon toga, Osmica je, brzopotezno, stekao novu diplomu, jer mu nisu u Banjaluci poništili i valjda položene ispite, koju je izvukao kao džokera i proglasio državnom tajnom. Što je zaista cinična šala u zemlji u kojoj su sve tajne javne.


7.

Poništenje one prethodne naredio je Dodik, koji je nekoliko mjeseci kasnije pristao da Osmica bude direktor OSA BiH, zaboravljajući, preko noći, da ga je optuživao za destabilizaciju RS, da bi, posljednjih nekoliko dana, ponovo bio protiv, iznoseći teške optužbe na račun Tegeltijinog prijedloga za šefa Agencije.

8.

“Mislim da je nedolično da na čelu te agencije stoji jedan takav čovek koji skriva diplomu. U Zakonu piše da to mora biti osoba koje ima VSS, a on to nije dokazao. Postavlja se pitanje, ako nije imao, kako je mogao da bude četiri godine i kakva je ovo zemlja u kojoj može tako da bude”, rekao je (12.09.0.g.) Dodik, lider SNSD-a, čiji je visoki funkcioner Zoran Tegeltija predložio Osmicu ponovo za direktora, zaboravljajući sve njegove, kako su tvrdili, zle čini protiv RS.


9.

Koliko je poznato, ne postoje dva SNSD-a, pa sve navedeno svjedoči o nekarakteru i nepostojanju ikakve razumne, konzistentne politike te stranke, već isključivo o njenoj merkantilnoj ideologiji; Posebno njenog šefa Dodika, koji do podne o Osmici misli jedno, od podne drugo, naveče treće, a cijeli dan, budući da je višestruka ličnost, uteže “kombinacije”.


10.

Ako bi parafrazirali Dodika, sasvim izvjesno bi mogli ustvrditi da je nedolično njegovo ponašanje u ovom slučaju, kao i Tegeltijino, ali i Nebojše Radmanovića, Nikole Špirića i “Crvenog Kombija” koji snažno podržavaju imenovanje Osmice, kojeg im šef smatra nedoličnim, odličnim, neprihvatljivim, dobrim, lošim, pravim…


11.

Ako bi vremenski posmatrali ponovne napade Dodika na Osmicu, kojeg je prvo ostavio bez diplome, tražio njegovu smjenu (premda su Dodikovi najbliži sasradnici, takođe, zakićeni falsifikovanim diplomama, čak i Osnovne, srednje i Više i Visoke škole..., on ne traži njihovu smjenu), potom prihvatio njegovo imenovanje, pa ga ponovo dovodi u pitanje…, primijetićemo da dolaze nakon sastanka sa Draganom Čovićem, 08.09. o.g., pa je sasvim realno pretpostaviti da je lider HDZ-a saopštio lideru SNSD-a da “džaba kreči”, a i liže, zajedno sa Tegeltijom ono što je ranije popljuvao, jer HDZ neće da podrži Osmicu čak ni da je Sedmica!


12.

Iako Mehmedagić nosi nadimak Osmica, njegovo imenovanje samo je dio mnogo mnogo kompleksnije “Osmice”, čije su serpentine brojne i sve opasnije.


13.

Jedna od vrlo opasnih krivina je brutalan udar na Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, a njegovu glavu, ne pitajući za cijenu, žele Dodik, Čović, Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić, Aljoša Čampara, sada već bivši član predsjedništva SDA i pripadajući im “vojnici”.


14.

Debevec se optužuje da je, osim državljanin BiH, još i Španac, što i nije neka optužba, a stvarni cilj je da ga se skloni sa pozicije predsjednika Suda BiH.


15.

Razlog uopšte nije to što je Debevec eventualno i Sančo Pansa ili, pak, Karlos Santiljana, već što bi Sud BiH, pod novim “vođstvom”, bez “španskih premierligaša”, sa poltronskim starterima Milana Tegeltije, trebalo da ukine CIK, koji je izabrala parlamentarna Skupština BiH, kako bi se ta institucija povratila pod kontrolu SNSD-a i HDZ-a, sa fusnotom da SDA oduvijek ima svoj dio kontrolnog paketa u toj instituciji.



To je primarni cilj napada na bh. Španca, a ostali su potpuna kriminalizacija pravosuđa i, prioritetno, uvođenje “namještaljki” kao glavnih sudskih procesa!


(Ne bi bilo loše da je Debevec u Španiji Santjago Kanjizares ili, pak, Antonio Zubizareta i “odbrani” sve “šuteve” kojima je izložen; Pravu kanonadu).


16.

Da bi sve izgledalo baš onako “legitimno” i u duhu “zakona”, pomnoženi su Debevec i Osmica, kao i brojne anonimne krivične prijave protiv njih. 


Taj rat će tek da dobije na intenzitetu.


17.

Čampari CIK nije prioritet, već Osmica, koji je, izvan svake razumne sumnje, nesporno stoposto lojalan i odan Bakiru Izetbegoviću. U smjeni Debeveca, Čampara vidi svoju šansu da Osmicu ostavi bez “glave” u OSA BiH, plus bez slobode u BiH! I onda se obračuna sa Izetbegovićem.



18.

Čampara vjeruje, ne bez razloga, da mu je Osmica prečesto u posljednje vrijeme pomrsio šestice - počevši od kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, gdje se nadao da će umjesto Šefika Džaferovića biti kandidovan Denis Zvizdić, njegov blizak član porodice.


Zvizdić je, sjetićete se, obrisan kao kandidat protivkandidaturom Sebije Izetbegović, pa se iz trke povukao prije nego je i počela. 


Uzalud je, do tada, Čampara bio preblizu Izetbegovićevoj, toliko blizu da se vjerovalo da joj nosi tašnu; Što Luj Viton, što neku drugu iz njene bogate kolekcije. 


19.

To je bio zvaničan početak unutar SDA rata - familije izetbegović, vrlo moćne, sa jedne i porodice Čampara, takođe moćne, ali ne u mjeri u kojoj i Izetbegovići, sa druge strane.


20.

Nastavile su se čarke, sukobi, podmetanja, da bi sve kulminiralo prilikom izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, gdje je Fikret Prevljak, kandidat izetbegovića pobijedio/“pobijedio” Semira Efendića (20.02.2020.), kojeg su podržavali Zvizdić&Čampara!



Efendić je bio istureni igrač u ovom sudaru, nimalo bezazlen, veoma jak, jedan od Malezijskih studenata; Uz to, osvojio je ubjedljivo najveći broj glasova na proteklim izborima; Načelnik je najpotentnije sarajevske opštine Novi Grad; Iza njega je i Hasan Čengić, koji, iako djeluje iz duboke sjene, i dalje ima veoma snažan uticaj i u SDA, ali i u IVZ.


Izetbegović je tada uzdrman aferom “snimak”, koji svjedoči kako je Asim Sarajlić, visoki funkcioner SDA, kupovao glasove za Fikreta Prevljaka da bi narečeni postao predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.


21.

Ranije sam objavio da je ta pozicija unutar SDA veoma je bitna, jer omogućava ključni uticaj na političkoprivrednokoruptivno djelovanje funkcionera stranke na svim novima. I kontrolu klijentelističkih mreža, koje donose novac i glasove.


Kada bi sva priča bila u rečenim činjenicama, mogla bi se podvesti pod sasvim “uobičajeno ponašanje” domaće kleptokratske elite; Uz zašećereni dodatak sa drugim snimkom na kojem Prevljak kaže kako je “poltron Izetbegovića”, što je prvo javno priznanje načina funkcionisanja u Feudima, kako Bakirovom, tako i u ostala dva koja egzistiraju u BiH.



Međutim, nije sve baš linerano i nije riječ o ustaljenoj višedecenijskoj domaćoj praksi prohujalih bugarskih vozova punih poltrona, jer je bitka za šefa KO SDA Sarajevo bila i novo odmjeravanje snaga Izetbegovića i Denisa Zvizdića. U kojem je pobijedio ponovo Izetbegović, uz “nesebičnu” podršku Sarajlića, nekadašnjeg intimusa Čampare.


22.

Interes se i u ovom slučaju pokazao mnogo postojanijim od prtijateljstva, koje je vrlo vrlo erozivno, pa je danas Sarajlić, odnosno njegovi “načini ubjeđivanja delegata”, najjače oruđe kojim Čampara udara po SDA. I po Osmici, kojeg zajedno sa Sarajlićem smatra najodgovornijim za poraz u sudaru oko šefa KO SDA Sarajevo, a sve sa namjerom da što jače uzdrma Izetbegovića.


23.

Iako je već izgubio dvije važne bitke, Čampara (čitaj i Zvizdić) neće se predati, jer imaju još nekoliko važnih i jakih karata u rukama; Osim Zvizdićeve visoke pozicije u rukovodstvu parlamenta BiH, Čampara je federalni ministar unutrašnjih poslova i poslanik u skupštini Kantona Sarajevo; I, bez dileme, učestvovaće u rušenju kantonalne vlade, koju predvodi SDA.


Rušenje je najavljeno za oktobar, uoči izbora, što je krajnje neprijatna situacija za SDA i njene partere.


24.

U ovom sukobu Izetbegović jeste u prednosti, ali, kako god završi, neće proći bez teških i dubokih ožiljaka i gubitaka.