уторак, 15. септембар 2020.

Preminuo Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik NSRS, prvi postratni član Predsjedništva BiH iz RS i haški osuđenik

Agencije


Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i haški osuđenik, preminuo je danas od posledica zaraze korona virusom, potvrđeno je u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci.


Krajišnik je u bolnicu u Banjaluci sa Pala prebačen 29. avgusta, sa teškom kliničkom slikom i upalom oba plućna krila i stavljen je na respirator.


Krajišnik je rođen 1945. godine u sarajevskom naselju Zabrđe. 


Završio je studije i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje je radio kao finansijski direktor radne organizacije u okviru kompanije "Energoinvest". 


Bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS) i jedna od najmoćnijih političkih ličnosti u BiH tokom rata i netom po njegovom završetku.


Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine bio je izabran za poslanika u parlamentu BiH, a odmah zatim izabran je za predsjednika Narodne skupštine BiH. 


Bio je na čelu Skupštine srpskog naroda Republike  Bosne i Hercegovine posle izlaska srpskih poslanika iz parlamenta BiH, a kasnije i predsjednik Narodne skupštine RS. 


Posle završetka rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1966. godine postaje prvi član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. 


Na toj funkciji bio je do 1998. godine. 


U aprilu 2000. godine uhapšen na Palama po nalogu Haškog tribunala, koji ga je teretio za ratne zločine tokom rata u BiH. 


Šest godina kasnije proglašen je krivim i osuđen je na 27 godina zatvora za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje, kao i zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. 


U martu 2009. godine Haški sud mu je kaznu smanjio na 20 godina zatvora. 


Na slobodu je pušten 30. avgusta 2013. godine poslije odslužene dvije trećine kazne.


Potom je osnovao Asocijaciju „Stvaraoci Republike Srpske“, koja je bliska srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. 


Krajišnik je prije par mjeseci izazvao oštre reakcije javnosti kada je Asocijacija na čijem se čelu nalazi potpisala sporazum sa političkim strankama iz Republike Srpske kojim se obećava isplata valorizovane ratne naknade poslanicima prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, članovima Vlade i tri člana Predsjedništva.


Ovaj sporazum je izazvao oštre reakcije demobilisanih boraca VRS i porodica poginulih boraca, te RVI. 


Većina partija kasnije je povukla svoj potpis sa tog sporazuma.