четвртак, 10. септембар 2020.

Otužne “Mućke”: Vlada RS obmanjuje javnost o stvarnom stanju budžeta; Bankrot je sve realnija opcija


piše: S.V.


Vlada RS nastavlja sa iznošenjem neistina o stvarnom stanju budžeta RS.


Najnovija epizoda otužnih “Mućki” Vlade RS je istup Zore Vidović, ministarke finansija, koja je izjavila da je “budžet Republike Srpske stabilan, da se sve obaveze iz budžeta redovno izmiruju i da će tako ostati do kraja ove godine“, što je notorna neistina.


Kao što je neistina da će deficit biti manji od 412 miliona KM, a o planiranom za iduću godinu ne vrijedi ni polemisati, jer je potpuno potcijenjen.


“Smatram da će zaduženje do kraja ove godine biti manje od planiranog, kao i da će deficit biti manji od 412 miliona KM, koliko smo planirali, ukoliko ostane sadašnja situacija koja se odnosi na epidemiju virusa korona - dodala je Vidović, koja smatra da bi deficit u narednoj godini trebalo da bude manji od 200 miliona KM”; Izjava je besprijekoran “Troter” stil.



Interesantno je uočiti da je Zora Troter Vidović rekla da ona “smatra”, a ne “da zna” precizno koliko će iznositi deficit, što, indirektno, potvrđuje da, suštinski, ona nema pojma šta je čeka na kraju budžetske godine. To ukazuje i na njenu “kompetentnost” koja je ravna nuli (bar je nešto na nuli, a ne u minusu).


Posljednje informacije, potvrđene iz nekoliko nezavisnih izvora, ukazuju da u budžetu RS već sada nedostaje preko 450 miliona KM za redovno izmirenje obaveza.


Budući da je Milorad Dodik nedavno, u uskom krugu, rekao da će biti potrebno do kraja godine naći, na bilo koji način, još 250 miliona KM, praktično to znači da on procjenjuje da će minus u kasi iznositi, najmanje, 700 miliona maraka.


Međutim, i to je potcijenjeno, što će se vrlo vrlo brzo pokazati.


Minus u kasi nezaustavljivo raste, a međunarodne finansijske institucije ne daju nikakav novac prije izbora; Ako ga i daju nakon izbora, neće to biti količina dovoljna za pokrivanje dramatičnih gubitaka i finansijskog kolapsa u kojem se RS već nalazi.


Prema najoptimističnijim procjenama, budžet će na kraju godine biti u minusu najmanje 800 miliona KM, dok realisti smatraju da će iznositi cijelu milijardu KM.


Upravo zbog toga je Dodik i tražio kredit od Rusije u visini od 500 miliona evra, a prema dostupnim informacijama o tom zahtjevu, malo je vjerovatno da će novac dobiti.




Sam Dodik je na presu, održanom 09.09.o.g., ukazao na teško finansijsko stanje u kojem se nalazi RS.


“Potreba je da se rješavaju ekonomske i finansijske štete nastale kao posljedica pandemije. BiH je uspjela angažovati samo jedan paket te pomoći, aranžman koji je postigla sa MMF-om, a svi drugi ostaju u fazi ugovaranja, dogovaranja, tako da mi se čini da se kasni sa tim aranžmanima finansijske podrške, prije svega EU, i da moramo da ubrzamo što je moguće više nove aranžmane eventualno sa nekim drugim finansijskim institucijama”, rekao je Dodik.


Nije precizirao zašto je potrebno sa “nekim drugim finansijskim institucijama” što je moguće više “ubrzati aranžmane”, ako je već sve u redu, kako tvrdi Vidovićeva. 


Prava finansijska kataklizma se očekuje u januaru iduće godine, ukoliko se ne nađu kreditna sredstva, a malo je realno da će uspjeti da iskamče, na bilo koji način, cifru od 800 miliona do milijarde, koliko će im biti potrebno. Bankrot je sve realnija opcija.