субота, 31. март 2018.

Zastrašivanje i ignorisanje kao “preventiva” protiv objektivnog informisanja

Novinska agencija BETA i Medijski Centar Beta sa partnerima TV Telma,KosovaLive360 i Slobodan Vaskovic u regionalnom projektu #SuProMediazaštite medijskih sloboda Safe Journalists


Samo u  poslednjih nekoliko meseci zabeleženo je najmanje deset slučajeva vređanja, pretnji, čak i smrću ili jednostavno sprečavanje novinara u obavljanju njihovih svakodnevnih obaveza. Glavni inicijatori su uglavnom bili zvaničnici kosovskih institucija, njihovo obezbeđenje ili takozvani jaki biznismeni koji su ili deo politike ili imaju jake interesne veze sa samim političarima.

Pre nekoliko dana, novinari online medija “Insajderi”, poznatog po istraživačkom novinarstvu dobili su pretnje smrću jer su došli do skandaloznog saznanja  - da je  Kompanija “Euro Ida” iz Orahovca, uvozila pokvareno meso, staro i više godina, od belgijske kompanije “Vavida”. 
“I ja za sebe kažem da sam budala, da vam j…m majku. Uzeću kalašnjikov i doći ću sve da vas izrešetam i da odem u zatvor. Ali, prvo ću izaći pred novinare, slušaj me šta ti kažem”, zapretio je Anton Jupa, vlasnik kompanije.


Parim Oluri, direktor “Insajderi” kaže da nisu uspeli ne samo da od nadležnih institucija, uključujući i carinu, dobiju informacije o imenima kompanija koje su uvozile pokvareno meso, nego i da ih nakon saznanja da se vlasnik te kompanije nalazi u bekstvu, policija nije kontaktirala i ponudila barem fizičko obezbeđenje objekta u kojem se nalazi redakcija. 
“Ubeđen sam da političari koriste Policiju Kosova kao privatnu kompaniju za privatno obezbeđenje, za njihovu ličnu bezbednost. Kada je reč o novinarima, verujem da im se ne sviđa da se novinari osećaju sigurno. U trenutku kada novinari nemaju osećaj sigurnosti da izveštavaju,  broj osetljivih informacija i istraživanja opada i to je ono što odgovora političarima. Da pronađu način da uplaše novinare kako oni ne bi objavili svoja istraživanja. A jedan od njih je neaktivnost Policije Kosova,” kaže Oluri.

Oluri tvrdi da svaki uspešan biznismen na Kosovu ima jake veze sa političkim vrhom, koji ih brani ćutanjem nakon izveštavanja o raznim slučajevima, skandalima.
“Imate li neko drugo pitanje?”, često se može čuti i na konferencijama za štampu visokih kosovskih zvaničnika, čime potvrđuju nespremnost da daju odgovor javnosti na određeno škakljivo pitanje ili problem. U stvari, pozivi novinara na konferencijama za štampu, najčešće završavaju samo izjavom nekog zvaničnika, bez mogućnosti da novinari postavljaju pitanje, ali i indirektnim pritiskom na medije da tu izjavu objave. 


Petrit Čolaku, istraživač u Asocijaciji novinara Kosova smatra da se novinari poslednjih meseci suočavaju sa brojnim poteškoćama u obavljanu svog posla, ali i otvorenim pretnjama.
“Što je još gore, sada kada se promenila Vlada, došlo je do još veće netrpeljivosti prema medijima, prema novinarima. Tako imamo slučaj poslanika Bek Berishe koji je pretio jednoj novinarki i rekao ako još jednom budeš pisala zadesiće te „to i to”’, ili imamo slučaj poslanika, našeg bivšeg kolege Miljaima Zeke koji je zloupotrebio skupštinsku govornicu i verbalno linčovao novinare zarad  ličnih interesa,” kaže Čolaku.


Saranda Ramaj, novinarka dnevnog lista “Koha Ditore”  doživela je da predsednik parlamenta Kadri Veselji ne samo što nije odgovorio na pitanje vezano za jedan tender Ministarstva zdravlja, već je bila izložena i njegovim uvredama.
“Usledio je njegov napad da sam ispolitizovana novinarka i zatim je nastavio sa drugim uvredama, kako nije dobro da ja nanosim štetu sistemu, nanosim štetu zdravstvu. Mislim da je to bila namera da me diskredituje pred kolegama. Međutim, ponašanje gospodina Veseljija, nije mi ostavilo neki utisak, jer smo navikli na njega i ponašanje njegovih kolega, posebno iz Demokratske partije Kosova, prema novinarima grupe ‘Koha’ u kojoj sam i ja. Napadali su nas ili  povezivali sa interesnim grupama  kad god  im se nisu sviđala naša pitanja ili izveštavanja” kaže Ramaj.


Premijer Ramuš Haradinaj, koji je i kao poslanik opozicije, ali i po dolasku na čelo Vlade bio otvoreni protivnik Sporazuma o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom, smatrajući da njime Kosovo gubi preko osam hektara teritorije, u nedostatku odgovora je na podsećanje novinara da eksperti i predstavnici  međunarodne zajednice ne misle tako, odgovorio:
“Većina  vas ili ne zna  da čita engleski ili ne shvata šta su rekli. To je vaš problem. Nemam neki komentar. Vi izveštavate, a ne znate šta izveštavate, verujte mi. Idite malo više u školu, vidite šta će vam reći,” rekao je Haradinaj.


Flutura Kusari, ekspert za medijska prava i slobodu izražavanja smatra da je Vlada Ramuša Haradinaja, jedna od malobrojnih Vlada koja je u tako kratkom vremenu uputila veliki broj optužbi na račun novinara.
“Počela je (vlada - n.p.) da optužuje novinare i veoma je malo otvorena prema novinarima, bilo u vezi pristupa javnim dokumentima ili drugim informacijama. Uprkos činjenici što je imenovala nekoliko ključnih osoba za komunikaciju sa medijima kada je reč o  pitanjima  od javnog  interesa, međutim te osobe ne pružaju nikakve odgovore. Ova Vlada je daleko od onoga kako treba da izgleda jedna transparentna vlada,” kaže ona.


Kusari takođe ističe da direktne ili indirektne optužbe na račun novinara nisu slučajne, već naprotiv, dobro smišljene sa namerom da se umanji kredibilitet u javnosti onih novinara koji su kritični prema Vladi.


Decembra prošle godine Vlada Haradinaja je usvojila dokument kojim se reguliše rad  Službe za odnose Vlade sa javnošću, koji je imao za cilj da  poboljša komunikacije sa medijima i javnošću. U dokument je uključen  i jedan broj predloga novinara, među kojima i preporuka da se objavljuje što veći broj dokumenata na zvaničnoj vladinoj veb stranici, a  u cilju povećanja transparentnosti, kao i da zvaničnici kosovskih institucija ne koriste društvene mreže kao zamenu za konferencije za štampu.