недеља, 11. март 2018.

MATARUGA I MISTERIOZNI CERTIFIKATI: Ko je kriv za zabranu izvoza jabuka u Rusiju?


Vlada Republike Srpske i dalje opstruiše donošenje mjera koje bi omogućile deblokadu izvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, a sve se pravda navodnim sprečavanjem prenosa entitetskih nadležnosti u oblasti poljoprivrede. 

Nakon što je Rusija krajem januara stavila rampu na uvoz jabuka iz BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno Uprava BiH za zaštitu bilja je predložila da se donesu iste procedure i uslovi, koje moraju ispuniti svi izvoznici jabuka i ostalog voća u Rusiju. 

Tražilo se pooštravanje uslova i kontrola izvoza voća u tu zemlju, kao i uspostavljanje istih procedura u oba entiteta za upis u zajednički Registar izvoznika voća i povrća iz BiH.

Bio je to način da se deblokira izvoz jabuka u Rusiju, ali i da se stane u kraj muljatorima, koji su preprodajom jabuka iz Poljske napravili ogromne probleme svim poštenim voćarima u BiH. 

OPTUŽBE UMJESTO ODGOVORNOSTI
Umjesto da nadležni organi RS pokrenu istrage o firmama, zbog kojih je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH, s obzirom na to da su te firme iz ovog bh. entiteta, vlasti RS su pokrenule lavinu optužbi protiv Savjeta ministara BiH, navodeći da su zajedničke institucije BiH odgovorne za rusku blokadu uvoza jabuka. 

Pritom se kriju činjenice, koje razotkrivaju ko je zaista odgovoran što je firma “Fruct Company” iz Bijeljine Rusima podmetnula poljske jabuke, umjesto ubranih u BiH. 

Milorad Dodik, predsjednik RS, optužio je Savjet ministara BiH da je odgovoran za rusku blokadu, i još gore – da je vlast na nivou BiH odgovorna što se u RS i BiH “uvozi smeće”, misleći na voće, povrće i ostale prehrambene prouzvode iz inostranstva.


To je još jedan fake news koji Dodik svakodnevno plasira, komentarišući sve moguće oblasti, od vremenskih prilika do visoke politike. Notorno je  da fitosanitarna inspekcija RS, na osnovu Zakona o hrani, ovlaštena da na graničnim prelazima vrši pregled voća i ostalih prehrambenih proizvoda. U unutrašnjosti to radi inspekcija za hranu RS. To demantuje i nedavne tvrdnje iz Ministarstva poljoprivrede RS da fitosanitarna inspekcija nije nadležna za pregled pošiljki voća. 

ŠTA RADI MATARUGA
U cijelom slučaju “jabuke” niko nije pomenuo glavnog republičkog poljoprivrednog inspektora Dragana Matarugu, rođenog brata bivšeg rektora Univerziteta u Banjaluci Milana Mataruge, koji će ostati najviše upamćen po tome tome što je po nalogu vlasti nezakonito imenovao Predraga Ćeranića za dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka, da bi ga potom, samo nekoliko mjeseci kasnije, ta ista vlast smijenila.

Prema izvorima Žurnala, glavni republički poljoprivredni inspektor Dragan Mataruga nikada nije želio da saopšti koliko je poljoprivredna inspekcija RS zadužila certifikata za izvoz od Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH od prethodne zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, do ove poslednje, koja je na snazi. 

Prvi put Rusi su zabranili uvoz jabuka iz BiH 2016. godine, kada su  ustanovili da fitosanitarni inspektor iz RS nije propisno čuvao pečate i da je davao bjanko fito certifikate izvoznicima iz Republike Srpske. Izvor Žurnala tvrdi da je nepoznato koliko je izdato certifikata na teritoriji RS koji su pratili pošiljke voća za Rusiju. 

Pitanje na koje nema odgovora je i na osnovu kojeg dokumenta su fitosanitarni inspektori popunjavali rubriku u kojoj su tvrdili da je pošiljka porijeklom iz BiH, te da je zdravstveno ispravna? Dalje, zašto poljoprivredni inspektori nisu vršili kontrolu svih proizvođača, već su, povremeno, radili kontrole samo za pojedine proizvođače?

Fitosanitarna inspekcija, kojom rukovodi Mataruga, kontroliše uvoz voća u BiH na graničnim prelazima koji su na teritoriji RS, čime je imao uvid šta se od voća uvozi u Rusiju, a šta se izvozi u Rusiju, kao i koje firme to rade. Po ovlašćenju direktora Inspektorata RS, fitosanitarni inspektori pregledaju pošiljke voća na graničnim prelazima, a u unutrašnjosti to radi inspekcija za hranu.

Sve to govori da nadležni organi, da žele i hoće, mogu lako da utvrde da li je bilo zloupotreba. Jednostavno, potrebno je da sravne zadužene fitosanitarne certifikate od Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH i broj izdatih fitosanitarnih certifikata izvoznicima voća u Rusiju, te količine koje su proizvedene kod voćara u RS.

Kada bi se to uradilo, došlo bi se do frapantnog zaključka - prema izdatim certifikatima ispalo bi da je svaka jabuka koja je ubrana na pojedinačnim stablima, u najzabačenijim selima, proizvedena pod nadzorom fitosanitarne inspekcije. Što nije tačno. 


Dragan Mataruga imao bi mnogo šta o svemu tome da kaže. A trebalo bi da odgovori i na pitanje - zašto je Inspektoratu RS, u kojem radi, iznajmljivao dva stana u Ulici Vojvode Stepe Stepanovića u Banjaluci, a istovremeno je primao naknadu za prevoz za relaciju Banjaluka-Kozarska Dubica, što je u svom izvještaju konstatovala i Glavna služba za reviziju.