среда, 21. март 2018.

Algoritam “Ruskog Balkana”

piše: Slobodan Vasković

1.
Dolazak “Noćnih Vukova” u Srbiju i Republiku Srpsku dešava se netom nakon pobjede Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji.

Demonstracija “meke moći” Rusije na snažnim motorima i prilično tvrdom porukom: “Pobjeda nije samo u Rusiji, već i na Balkanu”; “Ruskom Balkanu”, kako je nazvana Kotrljajuća turneja Propagandne Mašinerije (na dva točka) predsjednika Rusije.

2. 
Cilj je dodatnio zaoštriti sudaranje Istoka i Zapada, na svim nivoima. I taj cilj je postignut.

Problem je što će se “Vukovi” tokom Noći ili Dana, sasvim svejedno, otkotrljati nazad u Rusiju, a ovdje će nastaviti da se rasplamsava vatra.

Jer, nisu oni donijeli Blagodatni Oganj; Dapače!

3.
Niko nije očekivao da će “Noćni Vukovi” zapucati sa motora, napasti bilo koga fizički, maltretirati, progoniti…, ali je sam njihov dolazak ojačavanje takvih lokalnih htijenja, što i jeste osnovni cilj.

“Rusofili” samo što nisu krenuli “žive da hvataju”!!!

4.
Prilično sirovo i nasilno pokazivanje ljubavi spram Istoka. 

Toliko pretjerano da se iz određenih poruka takozvanih/samozvanih otadžbinskih organizacija može iščitati i poziv “na čupanje grkljana”, kao način “razgovora” sa neistomišljenicima. I to zubima. 

Vučijim. 

5.
Bilo je za očekivati da ambasada Rusije u BiH i takve pozive i medije koji ih prenose, okarakteriše bolesnim, zlonamjernim, gnusnim, kao što su opisali kritičare djelovanja “Noćnih Vukova”, njihovih mentora, odnosno objave o zabrani ulaska pojedincima iz te grupe u BiH.  

"Samo bolesna i zlonamjerna mašta može povezati karakter putovanja i sastav učesnika sa `prijetnjama bezbjednosti`. Tu je vidljiva želja nekih medija, koji su osnivani i posluju uz pomoć grantova iz dobro poznatih izvora, da potkopaju društvenu stabilnost u BiH, isfabrikovanim informacijama", istakli su u saopštenju iz ambasade Rusije u BiH, 16.03.2018.

6.
Sad je pitanje zašto Ruska ambasada ćuti o isfabrikovanim informacijama, svjesnim, namjerno nevješto prikrivenim, javnim prijetnjama, u medijima koji posluju uz pomoć grantova iz dobro poznatih Režimskih izvora?!

I koji glorifikuju Rusiju kao Glavni Oslonac Režima!

7. 
Rusija, izvan svake razumne sumnje, pokušava preuzeti Mentorstvo na Balkanu, iako je to prilično neostvariva misija. Što im ni najmanje ne smeta da ovaj prostor gurnu u dalju radikalizaciju. I sukobe, ako ih ocijene nužnim.

8.
“Noćni Vukovi” ne simbolizuju samo Putina, njegovu nespornu dominantnost u Rusiji, već i otcjepljenje Krima. I rat u Ukrajini. 

I to je ta Ključna Ciljna Tačka i stvarni Karakter Putovanja. 

Simbol Secesije.

9.
Kada je pomnožite sa islamskim radikalima, povratnicima sa Sirijskog i ostalih ratišta, Karakterima njihovih Putovanja, Njihovim ovdašnjim Ciljevima, onda je mogući Proizvod realno zastrašujući.

10.    
A Zastrašivanje i jeste jedan od koraka ovog Algoritma.

11.
Drugi koraci su dalje zaoštravanje sukoba između entiteta, etnosa, unutar naroda…

12.
Jedan od Koraka, koji prati Kotrljanje, jesu “iznenadni” pozivi da RS formira sopstvene Oružane snage, prije toga razvali one koje već postoje u BiH; I ti pozivi dolaze iz stranke koja je izglasala iste te OS BiH, a zalaže se i za demilitarizaciju. 

Dok Militarizacija uveliko traje.

Sve u svrhu “doprinosa” ovog prostora Globalnom Sudaru, iako je najveći interes ovog prostora bio da ga taj sudar potpuno mimoiđe. 

Nažalost, to je, sada već, samo pusta želja.