петак, 16. март 2018.

Pismo: CIK postoji zbog Petrića i Arnautovića, dok Hadžiabdićeva izigrava “francusku sobaricu”

Suad Arnautović je u “dilu” sa SDA, SDP, DF i SBB (ne znam još uvijek da li je u pitanju samo politički, izborni ili ... dil); Branko Petrić je zadužen da u CIK-u sve drži pod kontrolom i izmanipuliše srpske predstavnike, jer je, po njegovim riječima, podjednako dobar i sa SNSD-om i sa SDS-om ... Predsjednica Irena Hadžiabdić, kao “francuska sobarica”, o tome nema pojma :)! Predstavnički dom Parlamenta BiH u HITNOM zakonodavnom postupku usvojio je 7.3.2018. Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH pod izgovorom da se radi o tehničkom unapređenju usmjerenom na sprečavanje zloupotreba u procesu brojanja glasova. Po nekom imaginarnom, samo njima znanom parametru, autori ovog Zakona su eksplicitno propisali skenere glasačkih listića kao jedinu validnu tehnologiju za izborni proces u Bosni i Hercegovini. 

Naravno, to je po ko zna koji put samo maska "političke elite" da se narodu zamažu oči. Da je drugačije, vjerovatno bi do sada već bio organizovan pilot projekat na kome bi se izvršila detaljna stručna analiza različitih tehnologija i opreme i čulo mišljenje naroda tj. birača u Bosni i Hercegovini. 

Još uvijek nikome nije u potpunosti jasno kako skener funkcioniše, kako će izgledati sam proces glasanja, ko će i kada skenirati glasački listić, kako će izgledati glasački listić, kog formata će biti listić, koliko će izazvati problema kod glasača u pogledu snalaženja na listiću, koliko će biti potrebno skenera, koliko će trajati skeniranje pojedinačnog listića (x4 za Opšte izbore), da li se može zaglaviti papir u skeneru, kako izbjeći gužvu pred skenerom, gdje se skener nalazi i kako zaštiti tajnost glasa jer se Zakonom predviđa i video nadzor u prostoriji za glasanje. Mnogo je pitanja, a malo odgovora. Jedan od odgovora ponuđen je u Nezavisnim novinama od 9.03.2018. str. 3 koji doslovno kaže "...birači bi se putem otiska prsta evidentirali prije glasanja, a nakon što glasaju svoj listić bi provlačili kroz mašinu sličnu štampaču koja bi odmah evidentirala taj glas, a tek nakon toga listić ubacivali u glasačku kutiju. To bi značilo da se odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta znaju preliminarni rezultati, a nakon što se ona zatvore, birački odbori bi ponovo ručno brojali glasove”. 

GROHOTOM SE SMIJEM DA NE BIH PLAKAO!!!

Ovo je vrijeđanje zdravog razuma! Jedna marka, a ne trinaest miliona je mnogo za preliminarne rezultate koji će se ponovo brojati. Ko je ovdje budala??? Kome prodajete maglu??? Ovoliko priče i polarizacije oko rješenje koje nije imuno na "bugarski voz", nevidljivo mastilo… 

Da li su to i predstavnici nevladinog sektora, oni koji po svaku cijenu žele skenere, progutali udicu?  Ko će da nam brani demokratiju?  Koja nam je perspektiva?  Zašto se čudite što nam djeca odlaze? 

Iza ovog Zakona (za čiju realizaciju je potrebno 13.000.000 KM,  a niti su dovoljni, niti predviđeni Budžetom za 2018.) koji stvara pravni okvir za uvođenje diskutabilne tehnologije (u Zakonu samo nedostaje proizvođač opreme i model), zapravo se krije dil Suada Arnautovića sa SDA, SDP, DF i SBB (ne znam još uvijek da li je u pitanju samo politički, izborni ili ... dil). 

Branko Petrić je zadužen da u CIK-u sve drži pod kontrolom i izmanipuliše srpske predstavnike, jer je, po njegovim riječima, podjednako dobar i sa SNSD-om i sa SDS-om ... 

Predsjednica Irena Hadžiabdić, kao francuska sobarica, o tome nema pojma :)! 

Ona zapravo ni o čemu nema pojma, osim, možda, malo o svojoj karijeri u Međunarodnoj asocijaciji izbornih zvaničnika.

Zašto je ovaj Zakon Arnautoviću i Petriću važan?
Drugi sedmogodišnji mandat u Centralnoj izbornoj komisiji im se bliži kraju, a posle svega što su radili, nisu više tako sigurni da će biti ponovo izabrati tj. da će im biti dodijeljen i treći sedmogodišnji mandat.  

U septembru ove godine navršava se 14 godina kako vedre i oblače izbornim procesom u BiH, putuju po svijetu, uzimaju dnevnice, tu i tamo "namunje" neki poslić, koriste druge beneficije... a samo od plata  primljenih za "naporan i stručan" rad u CIK-u do danas su inkasirali preko 800.000 KM!!! 

Kako im je budućnost u CIK-u vrlo neizvjesna, uvođenje naprednih (čitaj skupih) tehnologija je idealna prilika da se sva životna pitanja riješe. 

Za takvu priliku nekome nije problem ni da sklopi savez sa samim đavolom. Suad se dodatno potrudio da ispred CIK-a izda publikaciju (papir trpi sve), te sebi i kolegama, kao pravi vođa, obezbijedi "stručno" pokriće raznih domačih i stranih konsultanata... 

Postoje sumnje u ozbiljnu korupciju u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, koju predvode Suad Arnautović i Branko Petrić.

Suad Arnautović, 8.03.2018, samo dan po usvajanju Zakona, poslao je mejl zainteresovanim kompanijama sa zahtjevom da mu hitno dostave, između ostalog, komercijalne cijene za rentiranje i nabavku opreme, bez obzira što Zakon nije stupio na snagu (još nije ni usvojen u Domu naroda,a kad' će, ne znamo...), a shodno tome nema ni tendera!!! 

Da li se ovdje radi o zloupotrebi položaja sa ciljem pribavljanja komercijalnih informacija prije raspisivanja tendera?! 

ČEMU SLUŽI ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA???  

Usput, vrlo je zanimljivo i indikativno da pored čak tri službena jezika u Bosni i Hercegovini, Suad Arnautović, kao član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, sa zvanične mejl adrese šalje dopis i domaćim kompanijama na engleskom jeziku - i to kakvom engleskom. (Za trenutak sam se sjetio briljantnog Džonija Vajsmilera u ulozi Tarzana i njegove borbe sa krokodilima u maloj bari, prelijepe Džejn i Čite...)Čije interese brane Suad i Branko? Institucije u kojoj rade, Bosne i Hercegovine, birača ili nekog drugog? Zašto su tehnologiju elektronske olovke kompanije SMARTMATIC u februaru 2016 tako pompezno promovisali u Velikoj sali Parlamenta Bosne i Hercegovine (o čemu su izvještavali i mediji) kao jeftinu i pouzdanu tehnologiju koja će riješiti sve probleme izbornog procesa u Bosni i Hercegovini?! 

Danas se ona nigdje i ne spominje. Zašto? 

Zato što SMARTMATIC ima i drugo rješenje - SKENER. 

Zašto su Suad i Branko u februaru ove godine išli u Njemačku u posjetu kompaniji Muehlbauer, tako poznatoj u našoj javnosti?! Zašto se Suad i Branko spremaju u posjetu Kanadi i Americi (trebali su ići početkom marta ove godine) i raduju obilasku Dominion voting-a i SMARTMATIC-a?! 

Priča o farsi 2016. u Parlamentu je podjednako zanimljiva kao i priča o samoj kompaniji SMARTMATIC!

Naime, da sve ne bi bilo providno, na prezentaciju su u Parlament BiH u februaru 2016. pozvane i kompanije Indra, Smart System Solution, Gemalto, Scytl... 

Dan prije prezentacije je, u prostorijama CIK-a, samo za "odabranu elitu" održana generalna proba glasanja elektronskom olovkom. 

Na dan prezentacije, show pred parlamentarcima, SMARTMATIC je imao od 10,00 pa sve do 14,00 sati, dok su ostale kompanije u polupraznoj sali imale po pola sata. Onako usput, famozna elektronska olovka se pokazala kao jedna baš lijepa olovka, sa lampicom, samo što ni na prezentaciji nije bila baš pouzdana. 

Ispostavilo se da se rezultati ručnog prebrojavanja razlikuju od rezultata sa olovke... To je, uz osmijeh, od predstavnika SMARTMATIC-a objašnjeno kao standardna greška koja je u okviru tolerancije do 2%. 

E sada malo matematike: 2% na milion glasova je 20.000, 10% na trinaest milona je 1.300.000. 

Izbori u Bosni i Hercegovini su osjetljivi na jedan glas, a ne na desetine hiljada/tisuća. Uostalom, postavlja se ozbiljno pitanje uvođenja novih tehnologija ako su one nepouzdane, tj. ako je njihova greška veća od 0%. 

Kome treba bacanje para na tehnologiju poslije koje se glasovi ponovo prebrojavaju?! 

Naravno, da je takvo poniženje izazvalo negodovanje i reakcije drugih kompanija. Predstavnici Indre su preko svoje ambasade preduzeli određene korake, ali su zato kažnjeni od CIK-a i skinuti sa mejling liste (što objašnjava odsustvo njihove prezentacije pred Interresornom radnom grupom kojom je predsjedavao, gle čuda, Suad Arnautović - alfa i omega, novih tehnologija).

Kada se ova materija laički posmatra, reklo bi se da Bosna i Hercegovina nije najbolje mjesto za elektronsko glasanje. Međutim, ne treba zaboraviti činjenicu da je baš u Bosni i Hercegovini još 2011. predstavljen domaći proizvod - sistem elektronskog glasanja koji nema nevažećih listića, ne poznaje bugarski voz, nevidljivo mastilo, dopisivanje glasova, greške u prebrojavanju… NEMA LAŽI, NEMA PREVARE! 

Da se ne zaboravi: 
CIK ima primarnu funkciju da organizuje poštene i fer izbore u Bosni i Hercegovini, a ne da kroji "demokratiju" po svojoj ili nečijoj mjeri! 

Prethodnih godina svojim činjenjenjem, a vrlo često nečinjenjem, CIK je doprinio da Bosna i Hercegovina danas izgleda ovako kako izgleda... dovoljno jadno da nam mladost odlazi. 

Ruku na srce, nije CIK jedini odgovoran za ovo stanje, i političari su, i nevladin sektor, i međunarodna zajednica, ali i svi mi, obični građani, u nekoj mjeri. Naravno, građani, za razliku od ranije pobrojanih nisu ni stručni, a ni plaćeni da se bave socio-ekonomskim razvojem Bosne i Hercegovine. 

Ovi drugi su mahom samo dobro plaćeni, ali očito ne dovoljno jer se na svakom koraku trude da "zagrabe" još malo. Građani su tu da daju svoj glas na izborima i ako je ikako moguće sačuvaju svoja demokratska i druga ljudska prava.  


Dodatak: gdje je Papir

Želim da ukažem i na moguće mahinacije sa papirom za štampu glasačkih listića u smislu neslaganja stanja u skladištu (34 tone papira), prodajne cijene starog papira (cijene variraju od 30 KM/t u 2005 i 2007 g., preko 20 KM/t u 2010. g., 10 KM/t u 2012. g. do 250 KM/t 2013g.)…