четвртак, 29. март 2018.

Uprava za indirektno oporezivanje: Utvrđena obaveza je preko 13 miliona maraka

piše: S.V.

Objavio sam već da su vlasnici benzinskih pumpi na području Bijeljine, Brčkog, Zvornika... utajili cca 15 miliona poreza, jer su izbjegavali da plaćaju akcizu.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje odgovoreno mi je da je vršena kontrola na teritoriji cijele BiH, tako i na području Brčkog, Bijeljine i Zvornika i da je visina utvrđene štete veća od 13 miliona KM.

Nakon okončanih kontrola, naknadno utvrđena obaveza koja je poreskim obveznicima utvrđena u kontrolama u ukupnom iznosu je veća od 13 miliona KM”, navedeno je, između ostalog, u odgovorima iz Uprave za indirektno oporezivanje, koje mi je uputio Ratko Kovačević, portparol te institucije.

Odgovor Uprave za indirekno oporezivanje

Poštovani,

UIO je vršila pojačane kontrole prometa nafte i naftnih derivata na cijelom području Bosne i Hercegovine, uključujući i pomenuta područja, počevši od januara 2017. godine. 

Odluka da se uđe, prvo u informativne kontrole, a onda u potpune kontrole kod onih obveznika gdje su uočena određena postupanja suprotno zakonskim propisima, donesena je nakon urađene analize o količinama uvezenog lož ulja u BiH u prethodnom periodu. 

Kontrolama su bili obuhvaćeni svi poreski obveznici koji se bave uvozom nafte i naftnih derivata, kao i jedini proizvođač istih u BiH. U tom smislu inspetori UIO uradili su preko 600 kontrola na terenu i te kontrole su ukupno trajale godinu dana. 

Osnovni razlog je činjenica da smo u kontrolama išli od uvoznika i proizvođača, preko daljih distributera, pa sve do krajnjih kupaca lož ulja. 

Podsjećam, prema Zakonu o akcizama na lož ulje se plaća akciza, a pravo na povrat akcize plaćene na lož ulje postoji samo u slučajevima krajnjeg korištenja lož ulja u smislu zagrijavanja prostorija i staklenika. Pored toga, na lož ulje se obračunava i ne plaća putarina.

Nakon okončanih kontrola, naknadno utvrđena obaveza koja je poreskim obveznicima utvrđena u kontrolama u ukupnom iznosu je veća od 13 miliona KM. To se uglavnom odnosilo na naknadno utvrđenu obavezu kod onih obveznika kod kojih je utvrđen manjak u odnosu na podatke evidentirane u dokumentaciji, zatim na pogrešno iskazivanje prodaje lož ulja, te prodaju lož ulja stranim licima van Bosne i Hercegovine. 

Za većinu obveznika gdje je naknadno utvrđena obaveza po osnovu indirektnih poreza u toku su upravni postupci u UIO, što znači da obveznici u toku trajanja upravnog postupka mogu koristiti pravne lijekove ako smatraju da im nisu pravilno obračunate obaveze u postupku kontrola. 

U skladu sa Zakonom o postupku indirektnog oporezivanja, teret dokazivanja je na samom poreskom obvezniku. 

Tek po okončanju upravnih postupaka u UIO i kada se stekne zakonski osnov za javno objavljivanje dužnika, UIO će moći objaviti imena onih obveznika koji nisu platili obavezu utvrđenu u kontrolama u zakonski predviđenim rokovima.
S poštovanjem, Ratko Kovačević

Naftaši: Švercom do 15 miliona KM ekstra zarade (28.03.2018.)

piše: Slobodan Vasković

Add caption
Vlasnici benzinskih pumpi na području Bijeljine, Brčkog, Zvornika... utajili su cca 15 miliona poreza, jer su izbjegavali da plaćaju akcizu.

To je utvrdila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a trenutno je u toku žalbeni postupak. Pumpadžije, preko advokata Miloša Stevanovića, vrše pritisak na UIO da odustane od naplate utajenih sredstava, što se, prema mojim izvorima iz te institucije, neće desiti.

U suprotnom, oni bi bili odgovorni, jer je 15 miliona KM ukradeno od države, a oteto od građana, naplatom akciza.

Prema mojim saznanjima, vlasnici benzinskih pumpi su naveli da su dio naftnih derivata prodavali “stranim licima”, ali o tome nemaju evidenciju, što je, drugim riječima, šverc; Evidentiran je i manjak na zalihama, što je, opet, šverc, a treći dio utaje odnosi se na navodno nenaplaćivanje akcize na gorivo prodano građanima susjednih zemalja.

Najveći dio naftnih derivata prošvercovan je u Srbiju, pa bi organi te države trebalo uskoro da otpočnu istragu u vezi sa ovim nedjelima.

Sva odbrana pumpadžija, uhvaćenih u švercu “do grla”, svodi se na njihovo tumačenje zakona i tvrdnje da su to “mogli da rade”, što je tragikomično, jer je zakon isti za sve; Pa i za njih. 

Neki od vlasnika benzinskih pumpi imaju zaštitnike u vlasti, primarno u ministru finansija Zoranu Tegeltiji: To se prije svega odnosi na vlasnike firmi “Nešković” (Bijeljina), koja je utajila cca pola miliona maraka, potom “Keso-promet” (Zvornik), koji je utajio cca 150 hiljada KM; dok je “Agrovoće” imalo utaju od 2,7 miliona KM, a “Braća Lazić” od, čak, cca 4 miliona maraka.

Među švercerskim milionerima su i “Hercegovina Oil” sa utajom od 1,5 miliona, “4. april” koji je bogatiji za 1,3 miliona, kao i “BP petrol”, gdje su utajili 1,7 miliona KM.

Svi oni djeluju na potezu Brčko-Bijeljina-Zvornik-Bratunac.   

Advokat koji ih zastupa, Miloš Stevanović je obećao da će “završiti posao”, a zauzvrat je honorisan sa cca 400.000 KM. Stevanović za sebe tvrdi da je blizak vlasti, ali i pojedinim zvaničnicima OHR-a.