недеља, 18. март 2018.

Tegeltija i Parodi - tvorci finansijske "Pandorine Kutije" u RS; Tajkunski rastanak i Neophodnost Potkivanja Papaka

piše: Slobodan Vasković

1.
Nadim Ilahi, šef Misije MMF-a u BiH, trebalo bi hitno da sprovede istragu oko djelovanja svog podređenog Franciska Parodija, rezidentnog predstavnika MMF u BiH, jer postoje osnovane sumnje da je Parodi od MMF-a napravio Parodiju, filujući tu organizaciju netačnim informacijama.

Francisko Parodi
(Parodi je, između ostalog, lažirani izveštaj Vlade RS o budžetskom deficitu proglasio validnim. Što je čist falsifikat uposlenika MMF-a.).

2. 
Parodi je poziciju u MMF-u iskoristio za svoje lične poslove, dajući organizaciji netačne podatke o stvarnoj zaduženosti RS, samim tim i kredibilitet Zoranu Tegeltiji, ministru finansija; Koji posjeduje dosta toga, ali kredibilitet nikako. 

Zauzvrat, Tegeltija nagrađuje Parodija i ta igra traje već predugo, da je pravo čudo da je Ilahi i Parodijevi nadređeni nisu već primijetili; Mogli bi mnogo od njih “pogubiti glave” zbog Parodijevih “finansijskih” egzibicija.

3.
Parodi se, jednostavnije rečeno, izvanredno uklopio u Tegeltijine privatne finansijske planove, koji su megalomanski, nezakoniti i u funkciji Klana kojeg vodi.

4. 
Zaduženost RS je prešla zakonski maksimum od 60% BDP-a (iznosi preko 65 posto), što se krije, a  javnost se obasipa lažnim podacima.

5.
Najžešći udar biće prednovogodišnje uvođenje akciza na struju, povećanje PDV-a…, uz potpuno razvlašćivanje Agencije za bankarstvo RS, koje je, uveliko, u toku.

6.
Tegeltija i Parodi su koautori finansijskog sloma Republike Srpske, koji se prikriva prenošenjem entitetskih ovlaštenja na nivo BiH; Nekoliko zakona je već doneseno, a tek slijedi cijeli set, kojim će RS, defakto, biti razvlaštena u finansijskom sektoru. 

Tegeltija će “likvidaciju ABRS” uskoro i potpisati; što i jeste red, jer je upravo on ABRS doveo na Giljotinu, koristeći je za svoje privatne poslove.  

7.
Nakon Tegeltijinog “ručnog rada”, RS je već finansijska pustoš, a, uskoro će, u tom segmentu, biti prostor u kojem “nije moguć život”!

8.
Sa druge strane, Milorad Dodik, Tegeltijin šef, ministra finansija smatra “vrlo uticajnim u MMF-u i EBRD-u”, uz to i uspješnim, što pokazuje koliko lider SNSD-a zaista malo zna o tome šta mu se dešava u entitetu u sektoru finansija.

9. 
Dodik, koji stalno emituje da sve zna o svemu, pojma nema u kojoj mjeri  je Tegeltija “poderao” finansije i pravi od njegovih “finansijskih istupa” Parodiju. Zajedno sa Parodijem.

10.
Pandorina kutija, ispunjena nezakonitim poslovima Parodija i Tegeltije, tek će da se otvara; Pravo zlo će da pokulja narednih nedelja i mjeseci. 

Malo kome će tada biti do Parodije; a Parodi bi mogao biti daleko, uživajući u “plodovima uništenja finansijskog sektora RS”.

11.
Daleko bi mogao biti i Tegeltija, čiji tajkuni ubrzano iznose svoj i njegov novac iz ovog entiteta. Jedan od njih je već preusmjerio preko 50 miliona evra. Koji su oteti u RS, a završili u bliskoj nam zemlji EU. Sloveniji. 

12.
Parodi je, izvan svake razumne sumnje, Strani Plaćenik; Režimski Žiri, koji nonstop otkriva unutrašnje i vanjske neprijatelje, trebalo bi da odluči da li je Tegeltija, kojim slučajem, “domaći finanasijski izdajnik”! 

13.
A sad malo o moralu iz vizure Borislava Bojića, koji još uvijek nosi titulu “Poslednji Papak”.


Potpredsjednik SDS-a Borislav Bojić smatra da predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić nema pravo da govori o moralu bilo koga, jer je u Narodnu skupštinu Republike Srpske ušao na listi SDS-a koji je kasnije napustio.
“Stevandić je zadnje lice koje ima pravo da priča o SDS-u i opoziciji. U javnosti je najmanje primjereno da govori o moralu i moralnim vrijednostima, jer se dobro zna da je u Narodnoj skupštini dobio mandat na programu SDS-a, a poslije je postupio suprotno svim moralnim principima”, rekao je Bojić Srni, 24.05.2017. godine.

Bilo je to prije nepunih deset mjeseci, nakon čega je Bojić korjenito promijenio “moralna načela”. I poput Poslednjeg Papkara odgalopirao u “štalu” DNS-a.

Zna Marko Pavić da je Bojić daleko od kvalitetnog “Kasačkog Grla”; Mnogo bliže je rogobatnijem nazivu iz ovih krajeva - R…, ali zna i da svako novo “Grlo” u “Štali” daje DNS-u šmek stranke koja je uvijek u vlasti! Što je, za današnje antipolitičke odnose, neprocjenjivo!

14. 
Treba javno zamoliti sledećeg Papka da ne odgalopira prije nego li ga kvalitetno potkuju, jer se Bojićev kas ipak preslabo čuo. Negdje su mu potkove otpale. Ili ih nije bio vrijedan. 

Biće da je ovo drugo!