субота, 10. март 2018.

"Ljubija": Cvijanovićeva bez “željeza”; Đokić bez “slobode”; DNS bez vlade; Stotine radnika ostaje bez posla?!

piše: Slobodan Vasković

Premijerka Željka Cvijanović je izjavila da vjeruje da će vladajuća koalicija, koju čine SNSD/DNS/SP, imati zajedničkog kandidata za predsjednika RS. 

“Čuli ste da je predsjednik SNSD rekao da će SNSD imati kandidate za obje pojedinačne pozicije. Vjerujem u istrajnost koalicije i nemam nikakvu sumnju da ćemo imati zajedničkog kandidata”, rekla je Cvijanović.

Prilično optimistična izjava, s obzirom na činjenicu da je DNS najavio da će imati svog kandidata za predsjednika RS i da nema naznaka da od te namjere odustaju.

Ukoliko je Cvijanovićeva u pravu, to bi značilo da je SNSD, preciznije Milorad Dodik, odustao od prodaje rudnika “Ljubija” tašnamašna firmi “Izrael investiciona grupa”, iza koje stoji Evgenij Zotov.

Međutim, na to, takođe, ništa ne ukazuje.

Đokić mora izvršavati
Pokušaj prodaje rudnika nije, polovinom prošle godine, prošao preko Narodne skupštine RS, jer se DNS, zajedno sa opozicijom, usprotivio tom aktu; Nakon kraha SNSD-ovih pokušaja da “Ljubiju” prodaju uz odluku parlamenta, Vlada RS je rudnik skinula sa liste strateških preduzeća; Na taj način je omogućeno da se “Ljubija” proda putem berze; Učinio bi to IRB, nakon odluke Vlade RS.

Iz Investiciono-razvojne banke, nedavno su, potvrdili ”EuroBlicu” da su u toku pripreme za prodaju državnih akcija u Rudniku željezne rude “Ljubija” Prijedor na Banjalučkoj berzi.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, na čijem čelu je Petar Đokić, “EuroBlicu” su rekli da prodaja “Ljubije” na berzi “neće biti problem”.

Za Đokića, poznatog po nadimku Investicione, to zaista neće biti problem, jer on na taj način pokušava spasiti kožu od istrage koja se vodi u vezi sa teškim zloupotrebama sa koncesijama, kojima je, pogodujući EFT-u, budžet RS oštetio za osam miliona KM.

Da je na djelu pravna država, Đokić bi već bio uhapšen zbog teških manipulacija sa koncesijama; Ona u korist EFT-a samo je jedna od desetine pevara koje je Đokić počinio u toj oblasti.

Đokić, zbog navedenih nedjela, mora djelovati kako mu Dodik naredi.

DNS bi mogao napustiti Vladu RS
Ukoliko Dodik zaista krene u realizaciju prodaje rudnika “Ljubija”, DNS će napustiti Vladu RS, tvrde moji izvori.

U takvoj situaciji DNS i ne bi imao nikakvog izbora, jer bi svako drugo djelovanje značilo težak poraz njihove politike. 

Upravo zbog navedenog, tvrdnje Cvijanovićeve o zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije za predsjednika RS su, još uvijek, neosnovane.

Sve rečeno samo je vrh “ledenog brijega”/brojnih problema koji se dešavaju oko “Ljubije”.

Cilj “IIG”-a nije nikakvo rudarenje, već da pokušaju, (nakon što kupe akcije u Rudniku), tužbama oteti firmi “Mital”, koja trenutno gazduje “Ljubijom”, stotine miliona KM, zbog navodnih transfernih cijena.

To, praktično, znači da bi, nakon “uspješne” privatizacije, uslijedio niz sudskih postupaka između “IIG”-a i “Mitala”, a da bi rad rudnika bio zaustavljen.

Ugroženo stotine radnih mjesta
“Postoji odredba u ugovoru da Arselor Mital ima eksploataciono pravo na području Ljubije, što može apsolutno da ukazuje, bilo kom partneru, jasan stav oko opredjelenja koja su tim ugovorom data”, rekao je “EuroBlicu” Mladen Jelača, direktor Mitala.

Jednostavnije rečeno, “IIG” može kupiti akcije, ali ne može kopati rudu, jer nemaju eksploataciona prava. Ali to nije ni cilj tašnamašna firme.

Već sada je, zbog istrajavanja vlasti RS na prodaji akcija “IIG-u”, upitan nastavak rada rudnika.

Svjedoči to i podatak da stovarišta u RS uvoze željezo iz Italije i manjim dijelom iz Ukrajine, jer ga nema na domaćem tržištu.

Zbog toga je njegova cijena, u proteklih mjesec dana, porasla za više od 20% i to van građevinske sezone, što svjedoči o dubini problema, koji će tek da eskalira. 

Rasplamsavanje sukoba na relaciji “Arcelor Mital” - Vlada RS, koje je vrlo izvjesno, moglo bi značiti gubitak stotine radnih mjesta i u rudniku i u “Željeznicama” i u “Željezari” Zenica.   

Ukoliko Dodik zaista odluči da proda “Ljubiju” preko IRB-a, prije oktobarskih izbora, biće zaista interesantno vidjeti odgovor Lakšmija Mitala, jednog od najbogatijih ljudi na Planeti.