уторак, 20. март 2018.

Bili Piton i Mirko/Tegeltija i Parodi - Ukopavanje finansijskog sistema RS doveli do kraja

piše: Slobodan Vasković
Francisko Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a, zajedno sa Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija u Vladi RS, kreator je najštetnije odluke koju je donijela Narodna skupština RS u ovom mandatu. 

Ta odluka se odnosi na pravo Vlade RS da daje garancije do 750 miliona KM, bez saglasnosti Narodne skupštine.

Tu Odluku, bez presedana, parlament je usvojio 26.02.2018. godine, a prethodno je promijenjen Zakon o zaduženju, dugu i garancijama. Zakon koji su mijenjali definisao je da takve garancije mogu da idu u krpljenje budžetskih rupa što nema nigdje na svijetu.

Tihovanje Parodija saglasnost za kriminalna djela
Parodi, predstavnik MMF-a, uopšte nije reagovao na ove odluke, da Vlada RS može da daje garancije do 750 miliona KM, iako je riječ o potencijalnom dugu Republike Srpske.

Parodi je jednostavno prećutao izglasavanje ovog nedjela i na taj način pokazao da je u potpunosti u funkciji Tegeltije i njegovih finansijskih smrtonosnih udara na Republiku Srpsku. 

Parodi je Tegeltijin “Mirko”, s obzirom na činjenicu da je ministar finansija lično Bili Piton; Koji “iskopava” samo štetne i kriminalne odluke po ovaj entitet. 

Ovim nedjelom, Vlada RS se stavlja iznad parlamenta, a Skupština gubi jednu od svojih osnovnih funkcija.


Netransparentnost
Odlukom o garancijama izbjegava se transparentnost, upoznavanje javnosti sa namjenom garancija koje će Vlada RS dati i, istovremeno, omogućuje Tegeltiji da 750 miliona KM usmjerava po svom nahođenju.

U izbornoj godini to je ogroman kapacitet za manipulisanje i ogromna moć u Tegeltijinim rukama; (Otud i obećanja poljoprivrednicima za povećanje podsticaja sa 60 na 71 milion KM i brojna druga). 

Cijela ova kriminalna ujdurma ima nekoliko ciljeva - dalju finansijsku devastaciju RS, promociju Tegeltije u premijera (Parodi postaje "ministar finanasija") i kvalitetan izborni rezultat SNSD-a po svaku cijenu.

Parodi o svemu rečenom nije ni pisnuo, kamoli obavijestio MMF, jer on ima svoj “tal” u cijeloj priči.

"Mirko" dio Klana 
Parodi je, izvan svake razumne sumnje, dio Tegeltijjinog Klana, jer mu daje kredibilitet pred međunarodnim monetarnim institucijama, iako ministar finansija posjeduje jedino kredibilitet, i to poveliki, za procesuiranje pred Sudovima.

U ovom trentuku, u Vladu RS je već stigao ogroman broj zahtjeva za garancije koje bi Vlada RS izdala opštinama i firmama na čijem čelu su članovi SNSD-a; Ukupan iznos zahtjeva je 1,4 milijarde KM.

Tegeltija i Parodi, Bili Piton i Mirko, poprimaju obrise Finansijskih “Bogova”!!!


Ova odluka je višestruko štetnija od odluke o direktnim plasmanima kreditnih sredstava IRB-a koju su, svojevremeno, donijeli Aleksandar Džombić i Zoran Tegeltija.

Riječ je o klasičnom kriminalnom djelu.

Povlačenje EIB-a zbog pranja para
Šteta je ogromna, jer su, pored sredstava IRB-a, upropaštena i sredstva EIB (Evropske investicone banke) od 100 miliona KM. EIB je, nakon što je IRB dao štetne kredite, poništio ovu kreditnu liniju; Ona je za IRB bila itekako povoljna, jer je data na rok do 30 godina, uz kamatnu stopu od 1,5 posto

EIB je, u to vrijeme, planirao da otvori i drugu kreditnu liniju od 250 miliona evra po izuzetno povoljnim uslovima, (uz kamatu od 1 posto), za mala i srednja preduzeća, ali zbog štetnih kredita su odustali. Nakon tog poteza EIB-a, MMF nije reagovao.

Tadašnjii direktor IRB-a Milenko Pavlović bio je prisiljen da podnese ostavku, jer je odbio da potpiše kriminalni kredit za firmu “Energolinija” iz Zvornika, kojom su tada upravljali Vladimir Romanov i njegov litvansko-srpski kriminalni klan.

Nakon što je Pavlović podnio ostvaku, Snežana Vujnić, nova direktorica IRB-a, je po nalogu Džombića i Tegeltije odobrila kredit “Energoliniji” od 19,4 miliona KM; Od tih sredstava 15 miliona maraka je ukradeno. Riječ je o pranju para, a čak su organi IRB-a utvrdili štetu od 5,9 miliona KM.

Umjesto da završi u zatvoru, Tegeltija je i dalje ministar finansija i zajedno sa Parodijem nastavlja da devastira finansijski sektor RS. Koji se nalazi u stanju Kliničke smrti, a ovaj entitet uskoro će izgubiti i zvanično finansijski suverenitet. Što i jeste Glavni cilj Tegeltije i njegovog MMF-potrčka Parodija. (nastaviće se)