понедељак, 12. фебруар 2018.

Tegeltija i Lukač - Drski, Beskrupulozni, Bezobrazni Moćnici koji Amaterski otimaju 100 miliona KM/novi dokumenti

piše: Slobodan Vasković

Zoran Tegeltija, ministar finansija i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač kreatori su rijetko drskog i bezobraznog postupka, nazvanog javno-privatno partnerstvo za nabavku kamera i radara za kontrolu saobraćaja za MUP RS.


Republiku Srpsku kamerama i radarima pokriće  firme „Inovatraffic holding“ iz Njemačke „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske i „WKB Consulting“ iz Banjaluke odlučio je ministar Dragan Lukač prilikom izbora privatnog partnera u poslu teškom 12,5 miliona KM. Oko 100 stacioniranih i 15 mobilnih radara biće postavljeno širom Republike, ove firme ugovor s MUP-om potpisaće na period od deset godina, a prihod od naplaćenih kazni dijeliće se pola–pola”, objavio je portal Capital.ba, 09.02.2018. godine.




Cijeli posao je namještaljka za favorite Tegeltije i Lukača, što sam i dokazao objavljujući njemačke službene dokumente o firmi „Inovatraffic holding“, koji svjedoče da je osnovana 29.03.2017. godine, svega dva i po mjeseca prije raspisivanja Javnog poziva za realizaciju projekta Javno-privatnog partnerstva.

(Osnivači/suvlasnici “Inovatrafic” su Đorđe Kačavenda, koji je u nju uložio 24.750 Evra i Miro Maretić, čiji je osnivački ulog 250 Evra. Firma je registrovana kod privrednog suda u gradu Osnabrück, na adresi Gewerbepark 18 u obližnjem mjestu Bissendorf, pokrajina Donja Saksonija). 




Javni poziv potpisao je ministar Dragan Lukač, 06.06.2017. godine, a objavljen je par dana kasnije.



“WKB” osnovana mjesec dana prije nego je raspisan tender na kojems u pobijedili
„Inovatraffic holding“ mogla bi se, sa svoja dva i po mjeseca postojanja prije objavljivanja unaprijed namještenog tendera, nazvati i firmom sa tradicijom, ako se uporedi sa „WKB Consulting“ iz Banjaluke, koja je, takođe, dio Konzorcijuma koji je od Lukača i Tegeltije dobio posao vrijedan preko 200 miliona KM, u narednih deset godina. Od čega sretnicima ide pola - cca 100 miliona KM.




“WKB Consulting” je, vjerovali ili ne, registrovana u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci 04.05.2017. godine, samo MJESEC dana prije nego je Lukač raspisao javni poziv za već namješten posao.

Njen osnivač je Karl Otto Woll, iz Eisenberga, Njemačka. Osnivački ulog firme je Jedna Konvertibilna Marka.




Bezobrazni, beskrupulozni Amaterizam
Drskost, bahatost i prezir prema građanima koji su Tegeltija i Lukač pokazali, namještajući ovaj posao, prešla je sve granice podnošljivog. 

Najuvredljivi od svega je Amaterizam: Čak se nisu ni potrudili da kvalitetnije sakriju tragove, toliko su sigurni da im niko ne može ništa!

Dati posao od 200 miliona KM firmama koje postoje svega mjesec do dva jeste amaterizam, ali i sirova, beskrupulozna bahatost drskih moćnika.




Važno je navesti i “podjelu posla” između Tegeltije i Lukača: Ministar finansija je onemogućio na Vladi RS kreditno zaduživanje MUP-a RS i na taj način otvorio put javno-privatnom pafrtnerstvu i zaradi od sto miliona KM za njihove favorite.

Lukačev “ručni rad”
Lukačevo je bilo da, nakon uspješne Tegeltijine akcije u Vladi RS, sprovede u djelo Plan - Kako se dokopati sto miliona KM!

Sve instrukcije nadležnim u MUP-u davao je lično Lukač.

U prvom čitanju bilo je odlučeno da se ponuda “Konzorcijuma” odbaci, jer, objektivno, iz Svemira se Golim Okom vidi da nijedna od firmi, ni „Inovatraffic holding“ iz Njemačke ni „WKB Consulting“ iz Banjaluke, nisu mogle biti uzete u razmatranje, budući da su im reference NIŠTA.

Međutim, Lukač je naredio “da se uzmu u razmatranje”.




Nakon što je ta “prepreka” premošćena za postupak je, po Lukačevom nalogu, zadužen Dragiša Koščica.

Nekadašnji igrač za tendere Dragoljuba Davidovića, u vrijeme dok je bio gradonačelnik, već par godina je vihorni tendernapadač Dragana Lukača. Koščica, koji je najzaslužniji je za potop projekta “Akvana”, sada potapa MUP RS.

Interesantno je da ga je Slobodan Gavranović, bivši gradonačelnik otjerao, a Lukač, umjesto da ga istražuje, smjestio u MUP, na prijedlog Davidovića. 

Koščica mora slušati! (nastaviće se)