четвртак, 15. фебруар 2018.

"Humanitarni" udar: Od Lavrova do Dodika

piše: Slobodan Vasković



1.
Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS i privatni kamera-partner te institucije, izjavio je da nasilnička kriminalna organizacija, pod imenom “Srbska čast”, u Republici Srpskoj ima samo osam pripadnika. 



Čini se da ih On sve lično poznaje.

Tako je zagrljen sa Marinkom Š., komunalnim policajcem iz Kotor Varoši.

2.
Marinko Š. je zagrljen sa Bojanom Stojkovićem, šefom “Srbske časti” iz Niša, sklonom nasilju i svemu nezakonitom.



3.
Fotografija, koja slijedi iz serijala “Zagrljeni”, pokazuje čvrsto spojene Lukača i Stojkovića.



4.
Sve nekako ukazuje da Lukač posebno pazi na pripadnike “Srbske časti” iz Republike Srpske, jer koga god Stojković zagrli, grli ga i Lukač.

Zagrljena vojska - sastavljena od kriminalaca, "humanitaraca", komunalaca i šefa policajaca. 

5.
Uzgred, uopšte nije tačno da u RS ima samo osam pripadnika “Srbske časti”; Ima ih mnogo mnogo više, što svjedoči slika iz Prijedora, a regrutacija se nastavlja.


pripadnici "Srbske časti" u Prijedoru
Uzgred, nije se čuditi ni Lukaču što mu, zbog "poslovnih radarskih obaveza", ovakve činjenice "promiču": Promaklo mu je opasna bezbjednosna situacija - davanje posla sa kamerama turskoj firmi, uvezanoj sa turskom obavještajnom službom i sa SDA; "Promakli" su mu i još neki datumi, a posebno mu je "promaklo" da je prvo obećao Rusima da će obučavati specijalce RS (2015.), a potom i Amerikancima i Britancima (2018.). 

(Lukaču jedino nije promakao tender za kamere na kojem bi njegovi i prijatelji Zorana Tegeltije trebali zaraditi sto miliona KM u narednih deset godina.)

5.
Zagrljaji poprimaju vrlo vrlo ozbiljne konotacije, ako ih proširimo na region.

Tako u Beogradu, u neposrednoj blizini Sergeja Lavrova, tokom njegove posjete Srbiji (12.12.2016.) imamo čak dvije slike Nemanje Ristića, pripadnika ultradesničarske organizacije “Zavetnici”.

Ristić (u krugu) i Lavrov
Crna Gora raspisala je potjernice za pet osoba, osumnjičenih ”da su organizatori i saučesnici osujećenog terorističkog napada u Crnoj Gori, koji je trebalo da bude izveden na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra”. (2016. godine)

Interpolova crvena potjernica za dvojicom ruskih državljana, Eduardom Širakovim i Vladimirom Popovim, raspisana je 6. decembra, a za Nemanjom Ristićem, Predragom Bogićevićem i Milošem Jovanovićem iz Srbije dva dana kasnije, 8. decembra 2016. godine. Odnosno, četiri dana prije nego li se Ristić slikao sa Lavrovim.



Niko nije znao objasniti otkud osoba sa Crvene potjernice u blizini moćnog ruskog ministra spoljnih poslova; Niko nije ni potvrdio ni demantovao da je zajednička fotografija - nagrada. 

6.
Ristić, kao i Stojković, kao i Lukač, voli da se slika.

Vođa kriminalne “Srbske časti” Bojan Stojković, jedan od organizatora protesta protiv NATO, održanim 4. marta 2016. godine u Nišu, slikao se sa Ristićem.

Na slici je i Bratislav Dikić, nekadašnji šef srbijanske Žandarmerije koji je uhapšen nekoliko mjeseci kasnije zbog opužbi da je pokušao izvršiti državni udar u Crnoj Gori.

Oetronijević, Dikić i Ristić
Dikiću se trenutno sudi u Crnoj Gori.

7.
Goran Petronijević je, donedavno, bio njegov advokat. 

8.
Na službenoj stranici Srbske časti, dan prije crnogorskih izbora, napisano je: „Srbi moji iz srpske Sparte, sutra imate šansu da posle punih 26 godina smenite diktatora Milu Đukanovića, pokidate lance u koje vas je okovao. Nemojte propustiti šansu koja vam se ukazala“.

Nekoliko sati poslije, crnogorska policija uhapsila je mješovitu srpsko-rusku grupu, na čelu sa Dikićem, koja je pokušala izvršiti državni udar. 

Dikić
9.
Ristić nije izručen Crnoj Gori, kao ni navedeni ruski državljani koji su zvanično optuženi u Crnoj Gori.

10.
16.10. održani su izbori u Crnoj Gori i meta “ruskih ekstremista” bio je Milo Đukanović, koji je na tim izborima i pobijedio (DPS).

Đukanović je, tri dana prije održavanja parlamentarnih izbora, izjavio da opozicione partije finansira Moskva koja parlamentarne izbore vidi kao poslednju šansu da zaustavi integraciju balkanskog regiona u EU ili NATO.



"Rusija je angažovala ozbiljna finansijska sredstva koja su, pretpostavljam, omogućena preko njihovih oligarha i kanalisana tajnim putevima kroz Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je Đukanović. 

11.
Nikada niko iz vrha RS nije rekao ni riječi na teške optužbe koje su stigle iz Crne Gore, susjeda koji se nikada nije miješao u unutrašnje stvari BiH/RS.

12.
“Zavetnici”, kojima pripada Ristić, već godinama snažno podržavaju Dodika (ali ne i Aleksandra Vučića). Dodikovi ljudi već godinama finansiraju "Zavetnike".



Dodika podržava  i “Srbska čast”. Čiji su pripadnici bili uniformisani za Dan Republike. I niko ih nije ni priveo ni saslušao.

Uniformisana "Srbska čast" u Banjaluci 
Mjesec prije toga bili su u Narodnoj skupštini: U prvom redu presuđeni "Srbska čast kriminalac" Igor Bilbija i već čuveni Stojković.

Presuđeni kriminalac Bilbija i Stojković u parlamentu RS

13.
Situacija, slike “Zagrljenih” to govore, nije nimalo bezazlena, još manje slučajna; Jer, teško da je slučajna linija Lavrov-Ristić-Dikić-Petronijević-Stojković-Lukač-Dodik, koji, takođe, ima “zagrljenu” sliku sa Stojkovićem.



14.
Još manje je slučajno ćutanje ovdašnjih vlasti o onim finansijskim sredstvima “kanalisanim tajnim putevima kroz Srbiju i Republiku Srpsku”.

Za razliku od Republike Srpske, koja se nije oglasila povodom Đukanovićevih tvrdnji, Srbija je itekako pomogla u istrazi pokušaja državnog udara.



15.
Državni udar, nakon svih slika, djeluje kao prirodan nastavak. Pitanje je koji?! I da li je već u toku?!