петак, 23. фебруар 2018.

Dodatna Tačka Gledišta: “Osiromašeni uranijum” upotrijebljen tokom Pokazne vježbe Ruske "Meke Moći"

piše: Slobodan Vasković



1.
Prethodnih dana prisustvovali smo Pokaznoj Vježbi Ruske Meke Moći: Danima smo zasipani nepostojećim “osiromašenim uranijumom” na “nepostojećoj vojnoj vježbi”, koju bi, iako ne postoji, jer niko ne može da potvrdi njeno postojanje, trebale održati “NATO trupe na Manjači”. 

2.
Uranijumske akcije, uranijumske reakcije na nešto što niti je planirano, niti će se održati, niti NATO ima veze sa tim, što je i potvrđeno iz Alijanse.

3. 
Vježbe bi trebalo da održi Nacionalna garda Merilenda, zajedno sa OS BiH, kao i dugi niz godina unatrag, bez ikakvog vatrenog garnirunga, ali ta istinita činjenica, jednostavno je potopljena okeanom laži.

Riječ je o bilateralnom dogovoru dvije države - SAD-a i BiH, koji traje više od deceniju i po. I nema ništa sa NATO programima.

4. 
Tri su stvari vrlo bitne za uočiti tokom Pokazne vježbe Ruske Meke Moći nad Balkanom.

Prva je da je “Uranijumska bitka” upriličena pred i tokom boravka Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Rusije, u Beogradu.

Druga je da su “Uranijumsku bitku” vodili/vode “Medijski Bataljoni” Milorada Dodika, a on lično komanduje, dajući visok ritam napadima. Mahom neselektivnim!

Treća je da su Ruski stratezi, izvan svake razumne sumnje, kreatori, organizatori i naredbodavci cijelog Projekta Napada.

5.
Na pitanje kako objašnjava pojačano prisustvo Rusije na Balkanu poslednjih godina, kroz medije, kroz NVO, kroz „meku snagu“, Lavrov je, pred dolazak u Beograd, rekao: “Vjerovatno, da bi postojao pluralizam u mišljenju za koji se stalno zalaže naš partner Zapad, nije štetno za balkanske radio slušaoce, TV gledaoce, korisnike društvenih mreža da imaju dodatnu tačku gledišta”.

6.
Lavrov je ukazao na potrebu “dodatne tačke gledišta”, nakon čega je  uslijedio političkomedijski Atomski Udar RS na NATO i SAD - nepostojećom NATO vježbom sa osiromašenim uranijumom.

7.
Najbitnije od svega je, ipak, da su Dodik, njegovi “Medijski Bataljoni” i horde pripadajućih im “analitičara” bili Oruđe Lavrovljeve “Dodatne tačke gledišta”, Ruske Meke Moći.

8.
Na taj način se vlast Republike Srpske u Drugom Hladnom Ratu otvoreno stavila na rusku stranu, što je sve samo ne pametan potez. Iz prostog razloga što Rusija u svom sudaru sa SAD/NATO sada RS i njene građane koristi kao “Topovsko meso”; Zasad još uvijek samo medijsko. 

9.
Republika Srpska, uz to, je, teritorijalno, Nosač Ruskog Udara na NATO i SAD i ta činjenica neće ostati bez dubokih i teških posledica. Po Republiku Srpsku i njene građane.

10.
Ako se u navedenom kontekstu sagleda nabavka 2.500 kalašnjikova, najava kupovine još nekoliko hiljada, onda Obrtni Momenat postaje sve nepovoljniji, opasniji i nikako ne pruža pozitivne perspektive. Dapače.

11.
Na ovom mjestu postavlja se nekoliko pitanja: gdje će i u čijim rukama završiti cca hiljadu Dugih Cijevi koje MUP RS sada posjeduje, nakon što pristignu hiljade novih?!

Na to pitanje niko nije dao odgovor.

12.
Pitanje je i kolikog je zaista kapaciteta Centar za obuku u Zalužanima, koji gradi MUP RS i da li je njegov optimum 2.000 ljudi/policajaca/raznoraznih specijalaca?!

Kada se uzme u obzir i činjenica da se, kako se to tvrdi sa mnogo strana, u Centru gradi i Pritvorska jedinica, sa sto mjesta, onda pitanja postaju vrišteća, jer se nameće sledeće - Ko će biti stanovnici tih ćelija, pored svih tih specijalaca?!

13. 
Stratezi će konstatovati da neposredna blizina Centra u Zalužanima, aerodroma i Dodikovog imanja, na kojem živi, nameće zaključke da Nekome nisu na pameti mirni epilozi političkih kriza koje potresaju i RS i BiH. U njih se ubrajaju i izbori, kao jedna od najvećih kriza koja slijedi.

14.  
Đavo je ovdje poodavno odnio svaku šalu; Nije Dodik, nedavno, obišao Zalužane samo da bi se uvjerio koliko je novca “otišlo u vjetar”, a koliko u izgradnju Centra i Poligona, već da bi sagledao i strateške činjenice/položaje.

Nakon čega je uslijedio lažni “Uranijumski udar”, čiji je sastavni dio i svođenje “Srbske časti” na pletenje priglavaka, štampanje majica i dukseva, premda je njima “heklanje” najomiljenije. Heklerima. I puškomitraljezima.

15.
Tek će da pršti.