субота, 24. фебруар 2018.

Prvi i Zadnji direktni izborni obračun Dodika i Ivanića; Dodikovi krateri i prednosti; Šanse Saveza u snažnoj demonstraciji zajedništva

piše: Slobodan Vasković



1.
Figure su gotovo pa poredane: SNSD je izbacio Milorada Dodika kao kandidata za člana Predsjedništva BiH, a nominovani je najavio ubjedljivu pobjedu, sa preko 50 posto na svim nivoima.

2.
Sa druge strane, Savez za promjene kandidovao je Mladena Ivanića, počasnog predsjednika PDP-a i lidera SDS-a Vukotu Govedaricu.

SDS nakon dvanaest godina ponovo za predsjedničkog kandidata nominuje lidera stranke, što nije iznenađenje, jer bi propuštanje i trećeg izbornog predsjedničkog ciklusa zaredom bilo vrlo poražavajuće po drugu najjaču partiju u RS.

3.
Nakon izjašnjavanja SDS-a, konačno smo došli na dohvat sudara političkih Maratonaca Dodika i Ivanića. Priželjkivanog sa mnogih strana. 

Taj sudar će biti najatraktivniji, ali i najbrutalniji, u cijeloj BiH; Od njegovog ishoda ne zavisi samo ko će u Predsjedništvo BiH, već kuda će dalje ova zemlja. A to je već pisanje istorije. 

4. 
Ivanić je 1998. omogućio dolazak Dodika na vlast, jer nije htio sastaviti Vladu RS u kojoj ne bi bila zastupljena oba, tada, teško suprotstavljena/zaraćena srpska bloka - onaj okupljen oko SDS-a i drugi, okupljen oko Biljane Plavšić, koja je polovinom 1997. godine ušla u direktan sukob sa Radovanom Karadžićem i SDS-om.

Ivanić je 2001. godine naslijedio Dodika na premijerskoj poziciji, jer je njegov PDP formirao Vladu RS sa SDS-om, uprkos snažnom protivljenju Stranog faktora.

Ivanić je omogućio ponovni Dodikov dolazak na vlast 2006. godine, jer je njegov PDP istupio iz vlasti, koju je činio sa SDS-om.

Ivanić je 2009. godine napustio vlast sa SNSD-om i prešao u opoziciju.

Ivanić je 2014. godine pobijedio Željku Cvijanović, Dodikovog kandidata, u trci za člana Predsjedništva BiH, što je omogućilo Savezu za promjene formiranje vlasti na nivou BiH.

Ivanić i Dodik nikada se nisu direktno sučelili na izborima za predsjedničke nivoe.

Ivanić nije bez šansi u sudaru sa Dodikom, iako je lider SNSD-a favorizovan.

Sudar u oktobru 2018. je Prvi i Zadnji direktan izborni obračun Dodika i Ivanića, jer nakon toga jedan od njih ide zauvijek sa političke scene!  

5.
Dodik je otvorio Igru, najavio formiranje “širokog Patriotskog bloka”, koji će se suprotstaviti SzP-u, što, samo po sebi, svjedoči da lider SNSD-a nije siguran u ubjedljivu pobjedu. Ali jeste siguran da nijedna stranka ne može sama iznijeti sledeće izbore do pobjede, čak ni SNSD, čija je prednost nad ostalim još uvijek nesporna.

6.
SNSD još nije objavio ime kandidata za poziciju predsjednika RS, čime je potvrdio da ta stranka nema kvalitetno rješenje i da se i dalje na apotekarskoj vagi mjeri nominacija, (kojoj je, nezvanično, najbliža Željka Cvijanović).

7.
Istupi nakon Izvršnog komiteta SNSD-a, najava Patriotskog bloka, svjedoče da Dodik ne odustaje od Platforme - "SzP su izdajnici” i destruktivne politike spram BiH. 

Inercija “jahanja” pune tri godine na tim “konstantama” prejaka je da bi se napustila; Iako pitanje “Izdajnika” glasači ne prepoznaju kao ključno; Štaviše, daleko su od toga (oko 70 posto onih koji su anketirani), što je Dodiku velika glavobolja, jer mu to nije nepoznato.

8.
Ključne odrednice za birače, pokazala su brojna istraživanja, jesu nezaposlenost/zapošljavanje i korupcija, koja poodavno ima razmjere epidemije.

Dodik je, prema istim istraživanjima, ubjedljivo prvi “po pitanjima patriotizma”, ali duboko tone na ljestvici koja rejtingira borbu protiv korupcije i nezaposlenosti.

9. 
Egzodus mladih na Zapad, epskih razmjera, najžešća je kritika svih vlasti, samim tim i SNSD-ove i biće interesantno vidjeti kako će i čime Dodikova stranka zatrpavati ovaj krater.

10. 
Isto tako, koruptivna rupa se ne može prikriti vođenjem postupaka protiv viđenijih ličnosti iz opozicionih redova, a da, istovremeno, na tom “panju” ne padaju i “glave” iz redova vladajuće oligarhije. I to mnogo češće i “veće” nego one opozicione, kako bi se pokazala opredijeljenost za detaljnu asanaciju ovog teškog društvenog problema.

11.
Dosadašnji način Dodikove vladavine ne ukazuje da bi se to moglo desiti, ali su brojni inputi da bi Oligarhija mogla brutalno udariti po svima koje smatra protivnicima.

12.
Dodiku u prilog ne ide ni teška bezbjednosna destabilizacija, jer ni otvorena podrška Rusije ne može anestezirati sve veći strah građana od Teške Krize, čije epizode su sve dramatičnije i dinamičnije, na ivici teških fizičkih incidenata, i natjerati ih da se plebiscitarno izjasne za SNSD i lidera te stranke.

Dodik i SNSD su do prije mjesec dana djelovali toliko snažni da se vjerovalo kako će se “prošetati kroz izbore” i suvereno i dominantno osvojiti vlast, ali danas to već više nije tako, iako je prednost SNSD-a nad ostalim partijama i dalje evidentna. Ali i manja nego što je to bila polovinom januara.

13.
Lider SNSD-a još uvijek nije razriješio brojna pitanja sa Markom Pavićem, a to je jedan od, takođe, ključnih uslova za obezbjeđivanje izborne pobjede. I formiranje vlasti nakon izjašnjavanja građana.

Ista situacija je i sa Igorom Radojičićem, koji nije sklon podržati Dodikova kadrovska rješenja za predsjednika RS, bar ne ona koja su u opticaju.

14.
Nije bezazlena ni činjenica da RTRS, udarna Dodikova pesnica, više nije ni blizu uticaja koji je imao na publikum; Istina, Dodik je tu rupu pokušao zatrpati kupovinom ATV-a, ali nova uređivačka platforma te kuće ne garantuje da će ispuniti svoju funkciju.

15.
Uprkos svemu, Dodik je i dalje favorit broj 1 na idućim izborima, jer SNSD ima izvanrednu infrastrukturu, najjači Medijski mehanizam, snažne represivne snage, organizovane parastrukture, razvijenu Agenturu u Beogradu, Rusku podršku, novac i moto da su za njih sledeći izbori “Bitka na život i smrt”!

Takva postavka znači spremnost na sve, baš na sve i oktobarski izbori, kao i sve što im prethodi, biće Rat bez ikakve milosti!

16. 
Savez za promjene, kao blok, ima mnogo bolji rejting od (ponaosob) stranaka koje ga čine i u toj činjenici leži šansa za pokušaj smjene Dodika sa vlasti.

17.
Čelnici Saveza morali bi se odreći svake, i najmanje, međusobne javne suprotstavljenosti (odnosi se i na unutarstranačku), jer to deprimirajuće djeluje na birače. 

Isto tako, svi oni problemi s kojima se susreće Dodik u periodu do izbora, šansa su za Savez za promjene.

18. 
Formiranje Tima Političara iz svih stranaka, koji bi sinhronizovao djelovao do izbora, bilo bi veliko dostignuće Saveza, kao i emitovanje čvrstog zajedništva i vjere jednih u druge. 

Bez ispunjenja tih uslova njihove šanse se tope, kao i bez drugačijeg pristupa u medijima; Koji je još uvijek daleko ispod nivoa nastupa i djelovanja Dodikovih Medijskih Falangi.