петак, 23. фебруар 2018.

Đokić, pogodujući EFT-u, oštetio budžet RS za osam miliona maraka; Samoinicijativno izmijenio brojne koncesije na štetu RS

piše: Slobodan Vasković

Petar Đokić, ministar industrije i energetike u Vladi RS, oštetio je budžet entiteta za osam miliona Konvertibilnih maraka.

Šteta je nastala nakon što je Đokić, samoinicijativno, izmijenio Pravilnik o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.

Đokić je teško krivično djelo počinio 21. jula 2016. godine  kada je promijenio Pravilnik čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja; Istovremeno je drastično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.
Sve to učinio je kako bi pogodovao firmi EFT, koja je vlasnik TE "Stanari".

Đokić smatra da je uspio teški kriminalni akt zataškati, tako što je 08.02. ove godine Narodna skupština RS usvojila po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, kojim su njegove ranije samoinicijativne promjene Pravilnika legalizovane.

Međutim, zakon se ne primjenjuje retroaktivno, tako da ostaje krivično djelo koje je Đokić počinio i šteta od osam miliona maraka, zbog koje će se lider socijalista, kad tad, morati procesuirati.

Takođe, bitno bi bilo pregledati brojne druge koncesije iz resora Ministarstva energetike, jer je Đokić na njima, samoinicijativno, "uradio intervencije" koje su odreda protiv zakona i štetne su po budžet RS. 

Prema mojim izvorima iz Vlade RS, Đokić je, bez ičijeg znanja, prepravio brojne koncesije, tako da je šteta koju je načinio višestruko veća od utvrđenih osam miliona, koji su direktna posledica pogodovanja EFT-u. 



Đokić nervozan zbog istrage, optužuje svog pomoćnika; Vlada RS jeste dala garanciju EFT za kredit od 320 miliona evra (20.06.2017)
piše: Slobodan Vasković
Petar Đokić, ministar inudstrije i energetike u Vladi RS, vidno je nervozan zbog istrage koju protiv njega vodi MUP RS  zbog izmjena Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije. 

Istraga protiv Đokića se vodi jer je smanjio koncesione naknade EFT-u Vuka Hamovića za TE “Stanari”.
Iz policije su ranije potvrdili da je istraga u toku i da je vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom.

Đokić, nezvanično, tvrdi da mu je "sve namješteno" i da je štetni Pravilnik donesen bez njegovog znanja, a po nalogu Milana Baštinca, pomoćnika ministra industrije i energetike.


Baštinac je ključna osoba za komunikaciju između Vrha Režima i EFT-a i učesnik je svih dogovora, posebno tajnih, koji su dominantni u cijelom projektu TE "Stanari". 

Potpuno je nerealno da je Baštinac, uprkos realnoj moći koju posjeduje, učinio bilo šta bez Đokićevog znanja.

Đokiću posebno smeta što cijela ova priča ide "u prilog Marku Paviću", s akojim se teško sukobio oko prodaje rudnika "Ljubija". Pavić je čak zatražio da Đokić podnese ostavku, ali u polsednje vrijeme ćuti o tom uslovu.

Niko, sem malobrojnih iz vlasti, nije vidio Ugovor sa EFT-om, tako da je potpuno nepoznato šta je sve njime obuhvaćeno.

Ranije sam već objavio da je Vlada RS dala garanciju da će vratiti kredit Razvojnoj banci Kine od 320 miliona evra, ukoliko to ne bude učinila Hamovićeva firma. 

Hamovićeva firma je pokušala demantovati tu informaciju, (koju sam objavio 12.06.o.g.), ali moji izvori iz Režima i dalje tvrde da Vlada RS jeste dala garanciju i da je zbog toga u velikom problemu. 

Garancija Vlade RS nigdje nije javno objavljena. I, što je najgore, data je na ogromnu sumu, od 320 miliona evra, bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

Komapnija EFT negirala je da postoji garancija Vlade RS, ali je navela i da postoji mogućnost da na Vladu RS padne otplata kredita.

“Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS-a nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za priroodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu”, navedeno je u saopštenju EFT-a, datiranom 19.06.o.g..

EFT je u velikim problemima zbog niske cijene struje i vrlo lako im se može desiti da se nađu pred finansijskim slomom. Upravo zbog toga Hamović sve čini da što prije proda TE "Stanari". 

Da podsjetim, Đokić je 21. jula 2016. godine  promijenio Pravilnik o visini koncesione naknade, čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja. Istovremeno je dramatično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.
I jedna i druga promjena donijele su ogromnu korist kompaniji EFT, koja gazduje sa TE “Stanari”.
Đokić je napravio niz grešaka nametanjem ovog pravilnika, a ključna je da uopšte nije obratio pažnju na činjenicu da je Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje o tom dokumentu. Potpuno je ignorisao taj stav.
Budžet RS je, primjenom Đokićevog pravilnika, dosad oštećen za oko sedam miliona KM, a ta šteta će se povećavati u vremenu koje dolazi.
Mediji su prošle godine objavili da će Đokićeva štetna odluka o izmjeni Pravilnika dovesti do gubitka od 100 miliona KM u budžetu RS, i to u periodu na koji je kompaniji EFT, u čijem je vlasništvu TE “Stanari”, data koncesija.
Ključni razlog donošenja i primjene spornog Pravilnika jeste da se na uštrb Budžeta RS pomogne TE “Stanari” da sanira gubitke, koje bilježe nakon pada cijene struje na svjetskim berzama.
EFT je, da bi dobio kredit Razvojne banke Kine, potpisao, svojevremeno, odličan ugovor sa jednom zapadnom firmom. Spekuliše se da i iza te firme stoji Vuk Hamović, vlasnik EFT.
Sada ta firma trpi značajne gubitke zbog pada cijena električne energije i nisu u mogućnosti ispoštovati one ugovorene sa EFT.
Upravo zbog toga EFT radi smanjenim kapacitetom ili, pak, TE, svako malo, prestane sa radom, a sve se pravda “redovnim remontom”.
Ukoliko ta firma sa Zapada bankrotira i EFT je na koljenima, pa se Hamović zbog toga odlučio da proda TE “Stanari”.

Nezvanično entitetski zvaničnici  optužuju Hamovića da je “teško prevario i opljačkao RS”.