понедељак, 13. јун 2016.

Rupa u Andori

piše: Slobodan Vasković

1.
Andora je mala zemlja u Pirinejima, površine 468 kilometara kvadratnih, u kojoj živi nekih 80 hiljada stanovnika.

Ima samo dva granična prelaza, nema željeznice, niti ima aerodrom. Čak 66 posto stanovništva nisu državljani Andore. Osnovne privredne grane su bankarstvo i turizam.

2.
Andora je iz nekog razloga veoma bitna za BiH, posebno Srbe u BiH, jer je srpski član Predsjedništva BiH u Andori na četverodnevnom službenom putu.

Valjda ima namjeru da sa svakim stanovnikom Andore pojedinačno uspostavi bilateralne odnose. 

Šeta Andorom i uspostavlja odnose sa svakim koga sretne.

Dobar dan, da li ste zainteresovani za bilateralne odnose sa BiH, uljudno pita Ivanić Andorce, a oni mu odgovaraju da jesu. 

Sjajna stvar za BiH, Srbe posebno, ti odnosi sa Andorom. 

3. 
U pauzama uspostavljanja bilateralnih odnosa sa svakim stanovnikom Andore, Ivanić se oglašava širom Režimskih medija u Srbiji i RS, pumpajući oklembešene političke mišiće steroidima, što ih čine još oklembešenijim. 

Ivanić je politička Rupa. O koju se može još poneko saplesti i lagano zateturati. I ništa više. 

Ivanić može nanijeti i određenu štetu, recimo Savezu za promjene, ali ona je mala spram štete koju nanosi sam sebi. I PDP-u, stranci koja je dvostruko raspolućena: Za i protiv Branislava Borenovića, Za i protiv SDS-a! 

Kako god okreneš, PDP je u Rupi. 

4.
Nepoznato mi je (a i nebitno) da li je sa Ivanićem u Andori i ministar spoljni Igor Crnadak. Poveo je Ivanić već nekog da mu nosi kišobran.

5.
Otkud Ivanić u Andori čitava četiri dana, kad je sasvim realno da za pola sata uspostavi bilateralne odnose sa svakom Jedinkom koja se smatra Andorcem?!

Ivanić je u bjekstvu!

Tipično ponašanje stare političke Rupe: ispalio je raketu koju ne može podnijeti, koraknuo prema Miloradu Dodiku, a onda pobjegao iz zemlje da bi izdaleka “omirisao situaciju”. 

Svaki put kada bi “Andorac” mirisao situaciju na ovakav način, Srbima je skočilo i na nos i preko leđa. 

6.
Kako se razvijaju politički procesi u regionu, ne bi me iznenadilo da Ivanić produži boravak u Andori; Možda čak i zatraži azil.

Njegov najnoviji Mentor Aleksandar Vučić naprasno je otkazao posjete Briselu i SAD-u.

Razlog zvanični - čeka se nova Vlada Srbije; Razlog nezvanični - Vučić je pretjerao sa izmišljanjem optužbi na račun Zapada, lično ih optužujući za potpomaganje ekstremista u Srbiji.

Iako Srbija nema većeg ekstremiste od njega. 

7. 
Vučić je bio i ostao Šešeljev Epigon i tu pomoći nema; Blasfemija je njegovo prirodno stanje. Kao i totalitarizam, koji uspostavlja u Srbiji i podržava u Republici Srpskoj. 

8.
Mehanizam uspostavljanja Režima toliko se jako zahuktao da Vučićev ministar policije Nebojša Stefanović optužuje tamošnje nezavisne medije da imaju namjeru “Gadafizovati Vučića”, što je, najblaže rečeno, užasno i pomisliti, kamoli izgovoriti. A udruženja novinara karakteriše kao političke stranke.

Vjernost vođi baš zna da zaslijepi, do mjere da se stavljaju mete na sve one koji smatraju da imaju pravo da misle svojom glavom.  

(Mala digresija: Ministar policije ovdašnji postao je redovan član Kluba Novinara; Nije više spoljni saradnik, što je vanredan napredak i za ministra ovdašnjeg, a i za Klub).  

Zemlja u kojoj se ministar policije na takav način obračunava sa novinarima nije Slobodna. To je Gulag. 

Shvatio je to čak i Đorđe Vukadinović koji je do prije nekoliko mjeseci bezrezervno podržavao ovdašnji Režim. Kada je pao u nemilost tamošnjeg i postradao, između ostalog i “zato što je Vlah”, razumio je šta znači Sloboda. Protiv koje se u Republici Srpskoj borio rame uz rame sa Dodikovim “korisnim idiotima”.

9. 
Ivanić, izvjesno prestravljen novonastalim okolnostima, sada u Andori svoj čuveni Nos pita: Da li si i sada pogriješio?

Šta Nos da mu odgovori, sem da jeste. Kao i svaki put dosad.

Ali, naći će se već neki Režimski medij gdje se Ivanić može principijelno oglasiti o sopstvenim neprincipijelnostima.

I gdje može istaći i podvući da je i 13. maja pobjegao u neku banju u Srbiji, kako ne bi bio u Banjaluci 14. maja. 

Odatle ga je Bosić izvukao i dovukao na Protest! Ivanić i Vučić nisu mu to oprostili.

10.
Mladen Bosić je vrlo precizno naveo tačnu adresu odgovornu za nametanje metodologije popisa - Dragan Čović made in HDZ BiH.

Bosić je na taj način zalijepio snažnu pljusku Ivaniću, koji pokušava zaštiti Čovića. Zbog onih koraka ka Dodiku.

Ukoliko i Ivanić ne zatraži direktno od Čovića da povuče odluku o metodologiji popisa (Velimir Jukić je u cijeloj priči tek francuz ključ lidera HDZ-a), onda se već moće početi ozbiljno razmatrati opcija da je Rupa znao šta se sprema, ali da nije namjerno reagovao. 

Razlog: Želio je da napravi malu vještačku buru, kako bi u magli lažnog srbovanja otplovio ka Dodikovoj razorenoj luci.

11.
Dodik je demantovao da poziva na sklapanje vlade nacionalnog jedinstva.
Logično. On može sastaviti samo antinacionalnu vlast. Čiji je zadatak razaranje Nacije.

12.
Marko Pavić, koji sve više postaje Rupa unutar Režima, (što je Dodik pokušava zakrpiti drugom Rupom, zvanom Ivanić), zatražio je od CIK-a izjašnjenje da li se Referendum o Danu Republike može održati na dan lokalnih izbora.

To se zove Nož u Leđa! Nož je od čelika iz Mitala!

Dodik i Pavić sve su dalje. Pavić već zamiče iza Andore, iz koje viri samo Rupin nos. Koji miriše situaciju u Regionu.

Dodatak: Izetbegović u Kazanima
Bakir izetbegović načinio je vrlo kvalitetan politički potez odlaskom u Kazane, srpsko stratište iznad Sarajeva, gdje je odao počast ubijenim Srbima tokom proteklog rata i izrazio svoje duboko žaljenje zbog zločina počinjenih nad njima.

Izetbegović je na ovaj način smanjio tenzije između Bošnjaka i Srba, koje je Čović namjerno izazvao nametanjem metodologije popisa, a dodatno su zaoštrene neodmjerenim izjavama reisa Huseina Kavazovića.


Izetbegovićev postupak je politički vrlo korektan i treba iskoristiti tu priliku za dalje smanjivanje tenzija između Srba i Bošnjaka, jer one su na štetu oba naroda, ma koliko se pokušavalo prikazati da jedni “pobjeđuju”, a drugi “gube”.