петак, 24. јун 2016.

ATV - sukobi oko prodaje; Kupci: Rusi i/ili Režim

piše: Slobodan Vasković

Na ATV-u je došlo do velikih sukoba između suvlasnika Kuće, nakon odluke Nataše Tešanović da proda ovu TV kuću za 5,1 milion KM.

Tešanovićeva se sukobila sa Slavišom Krunićem, vlasnikom 24 posto udjela u ATV-u. Krunić je vlasnik “Sektor sekjuritija”.

Krunića je Tešanovića zaobišla prilikom dogovora o prodaji. Zaobišla je i male akcionare, koji su udruženi u subjekt “K2” i posjeduju 20 posto.

Krunić i “K2” ostaju “kratkih rukava” u prodaji ATV-a. Prevareni su.

Nataša Tešanović, Darko Aleksić, Dragana Banjac i Danko Matić, vlasnici 56 posto udjela Privrednog društva "Alternativna televizija" d.o.o. Banjaluka, pokrenuli su proces prodaje ove medijske kuće. 

Narečeni prodaju 51 posto od ukupno 56 posto udjela koje posjeduju.

Oni su, u skladu sa pravilima Društva, dostavili zajedničku ponudu za otkup njihovih udjela prvo Društvu, i to za 5.100.000 konvertibilnih maraka. 

Skupština Društva je zasjedala 08.06. o.g. i odbila ovu ponudu, nakon čega je Tešanovićeva uputila ponudu za kupovinu Kruniću i K2.

Oni trebaju, prema hodogramu Društva, da se izjasne o njenoj ponudi, a ukoliko odbiju, Tešanovićeva sa seizima može onda da proda kome hoće.  

Spekuliše se da Tešanovićeva ima namjeru da ATV proda jednoj ruskoj medijskoj firmi, dok drugi izvori tvrde da ATV kupuju tajkuni Milorada Dodika.

Krunić sada pokušava da zaustavi prodaju, zajedno da većim dijelom malih akcionara iz “K2”, tvrdeći da Odluka o odbijanju ponude Društva ATV da kupi udjele Tešanovićeve&co nije zakonita, jer na Skupštini Društva, na kojoj je ta odluka donesena, nije bilo ovlaštenog predstavnika K2.

Skupštini je prisustvovao Saša Pejić, direktor “K2”, koji to nije mogao učiniti, jer nije bio ovlašten. 

Riječ je o vrlo suptilnim pravnim zavrzlamama, ali, kako stvari stoje, Tešanovićeva će prodati ATV nakon 15. jula ove godine, kada ističe rok da se Krunić i “K2” izjasne o njenoj ponudi.

Tokom proteklih dvadesetak dana na ATV-u se redaju prijetnje krivičnim prijavama sa svih strana, a mali akcionari, uposlenici ATV-a, izloženi su strašnom pritisku Tešanovićeve&co.

U ponudi za otkup navodi se da bi Nataši Tešanović, direktorici ATV-a, koja bi prodala 28 posto svog udjela u ATV-u, trebalo da pripadne 2,8 miliona KM. Darku Aleksiću (9 posto) bi pripalo 900.000 KM, dok bi Dragana Banjalc i Danko Matić za prodaju svojih udjela (po 7 posto) zaradili po 700.000 KM. 

Odluka o prodaji donesena je 30. maja 2016. godine, a manji dio radnika je o prodaji ATV-a obaviješten 17. juna.

Interesantno je i sledeće: nakon prodaje ATV-a Nataši Tešanović će ostati 2 posto udjela, dok će Aleksić, Banjac i Matić imati po jedan posto udjela.

Još je interesantnije da je nedavno rađena procjena vrijednosti ATV-a i da je utvrđeno da iznosi 3,7 miliona KM. To praktično znači da 51 posto, koje rukovodeća četvorka prodaje za 5,1 milion, prema ovoj procjeni vrijedi oko 1,8 miliona KM. 

Posle prodaje ATV-a, Nataša Tešanović bi trebalo da zadrži direktorsku poziciju, a i ostali vlasnici udjela ostali bi na sadašnjim rukovodećim mjestima.