уторак, 07. јун 2016.

Pohlepni Grigorije počistio “Metohiju”

piše: Slobodan Vasković
Grigorije je prije dva mjeseca doslovno “počistio” svu pokretnu imovinu “Metohije” (vrijednu najmanje 190.000 KM), hotela u Gacku i odvezao je u nepoznatom pravcu.
Pokretnu imovinu “Metohije” Poreska uprava RS procijenila je na 196.000 KM, iako je prava riječ potcijenila, jer je višestruko vrednija.
Svu pokretnu imovinu “Metohije”, Grigorije je dobio odlukom Vlade RS i to besplatno.
Grigorije je inventar natovario na osam kamiona i odvezao, a lično je nadgledao utovar. Kao vlasnik i nadzorni organ.
Bilo je logičnije da se ova imovina proda  da se namiri bar dio dugovanja prema radnicima firme iz Gacka, kojoj pripada i “Metohija”, ali je, očito, bilo politički probitačnije da se Grigoriju vrijedna imovina da besplatno, kako bi pomogao SNSD-u u predstojećoj predizbornoj kampanji.  
Fakti:
- 28.avgusta 2014.godine preduzeće AD “Ugostiteljstvo i turizam” Gacko, u čijem sastavu je i Hotel “Metohija” blokirano je od Poreske uprave
- Po rješenju Poreske uprave dug je iznosio cca 660 000 KM
- Broj zaposlenih radnika je 60
-U prvom koraku blokirana je pokretna imovina preduzeća koja je procijenjena na 196 000 KM
Imovina je potcijenjena u značajnoj mjeri kako bi se Poreska uprava lakše naplatila: LCD televizori prodavani su po cijeni od 80 KM-120 KM, stolice po 20 KM, iako su plaćene 120 KM po komadu…
Do licitacije pokretne imovine nije došlo odmah nakon blokade računa firme, već tek nakon godinu dana, što je, najblaže rečeno, vrlo čudno. 
Zakašnjela licitacija
Poreska uprava na toj licitaciji prodaje pokretne imovine hotela u vrijednosti cca 6.000 KM, od sveukupne imovine koju je procijenila na 196.000 KM.
Ostatak pokretne imovine nisu ni pokušali ponovo prodati, već je odlukom Vlade RS poklonjen Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, odnosno Grigoriju.
Grigorije je sve natovario na kamione i odvezao. Čistač.
Pokušao je da se dokopa i vešeraja, ali je morao da ga čupa iz zidova, pa se odlučio za elegantnije rješenje: prodao ga je Gordanu Pavloviću, zvanom Goci Pavgord.
Vešeraj se nalazi u suterenu hotela, a riječ je o velikim veš mašinama koje mogu da peru 50 kg veša, mašinama za sušenje veša i velikim valjcima za peglanje. 
Izvarani radnici
Gordan Pavlović Pavgord kupio je hotel na licitaciji za 448 000 KM (aprila 2016.), od čega je Poreska uprava RS naplatila 422 000 KM, dok su ostatak uzele banke.
Radnici, koji su bez plate još od maja 2013. godine, nisu dobili ništa.
Neki od radnika imaju i sudske presude da im se moraju isplatiti neisplaćene plate; u sudskom rješenju se nalaže prinudna naplata, ali i pored toga nisu dobili ništa, a Grigorije je odlukom vlade dobio sve besplatno. 
Radnici su duboko razočarani Grigorijevim postupkom, što je malo iznenađenje, jer je opštepoznato da je Grigorije - Tajkun u mantiji i da već cijelu deceniju nemilosrdno otima po cijeloj Hercegovini.
Nisu samo radnici “Metohije” ostali bez ičega zbog njega; Na hiljade ih je u Hercegovini, koje je Grigorije ojadio svojom pohlepom. 
Mjesečne neto obaveze prema radnicima su bile cca 30.000 KM, tako da da je preduzeće prema uposlenima ostalo dužno preko milion maraka neto obaveza. 
U međuvremenu, od dana blokade do dana prodaje hotela, poreski dug je porastao za novih 300.000 KM
Preduzeću poslije skoro dvije godine slijedi stečaj koji će likvidirati firmu.
Logično se zapitati zašto u preduzeću, odmah po blokadi, nije otvoren stečajni postupak kako bi se spriječilo stvaranje novih obaveza u iznosu od 300.000 KM poreskog duga (doprinosi prema fondovima).
U prvoj polovini 2010. godine većinski vlasnici hotela postali su braća Vučenović (Božo i Milan), za koje se, između ostalog, veže i afera odvođenja radnika u Azerbejdžan.
Tokom 2013. godine vlasti RS su im blokirale imovinu.
Epilog cijele priče je da se Pavlović dokopao hotela, a Grigorije inventara.
Radnicima će valjda Bog pomoći!

Vladike SPC-a na majskom Saboru nisu dozvolile da Grigorije postane mitropolit dabrobosanski, već su nadmoćnom većinom odbili i da se izjašnjavaju o tome.

Grigorija je delegirao Irinej po direktivi Milorada Dodika.