четвртак, 09. јун 2016.

Crko “Farmland”

piše: Slobodan Vasković

“Farmland”, firma koja je mjezimče Režima, došla je do svog kraja: u dubokoj su krizi i samo je pitanje dana kada će se obznaniti da više nisu u stanju poslovati.

Desetine miliona Režim je, preko Ministarstva poljoprivrede i ostalih institucija, skrcao u ovu fimu, ali jednostavno nije vrijedilo. I kako bi, kada je većina tog novca izvučena na privatne račune.

“Farmland” nema investicija, jedva preživljava, zemlju koju su dobili pod koncesiju izdaju trećim licima u zakup, što je potpuno nezakonito. 

Uprkos tome, Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede, i dalje čuva leđa Draganu Vasiljeviću, vlasniku “Farmlanda”. Zaludan posao, jer je ta priča završena. Pranja para preko “Farmlanda” više neće biti, jer para nema. 

Dokazi o propasti
Ministarstvo poljoprivrede treba “Farmlandu” za decembar prošle godine isplatiti 48.000 KM za premiju za mlijeko. Računica, na osnovu te cifre, kaže da im je mjesečna proizvodnja cca 160.000 litara mlijeka, odnosno 5.300 litara dnevno.

U “Farmlandu” tvrde da imaju više od 1.000 muznih grla, što znači da njihovo muzno grlo dnevno daje nešto više od 5 litara mlijeka. To je skoro tri puta manje od prosjeka u RS.

To praktično znači da “Farmland” već godinama prikazuje lažne podatke o proizvodnji mlijeka.

Dokazuju to i sledeći podaci: Za prvih 11 mjeseci 2015. godine, isplaćeno im je 1.705.000 KM po osnovu premija za mlijeko. Za decembar trebaju dobiti 48.000 KM.

Teško je povjerovati da su muzna grla u decembru toliko “zasušila”, već je realno da je “Farmland” tokom cijele godine proizvodio mlijeka kao i u decembru.

Prosta računica kaže da im je po osnovu premija za mlijeko trebalo biti isplaćeno cca 580.000 KM, umjesto 1.753.000 KM.

Zaključak je da su na premijama za mlijeko, lažnim prikazivanjem proizvodnje, ukrali 1,2 miliona KM.

Naplaćivanje crkotina
Uprkos otvorenoj pljački, ništa im ne ide. Ministarstvo će im isplatiti i 100.000 maraka za steone junice, što je veoma čudno.

Podsticaji se daju za uvoz steonih junica sto znači da u “Farmlandu” nemaju dovoljno svojih. Vjerovatno su crkle.

Metuzalem ništa ne kontroliše, isplaćuje ono malo preostalog novca na budžetu za te namjene, a “Farmlandu” su zbog milionskih dugova blokirani računi; Zato rade kešom, što je nezakonito. 


Došao je kraj i ovoj prevari!