среда, 22. јун 2016.

Kriminalni plan SNSD-a i DNS-a: Ljubiju prodaju Izraelcima; Izvlače 25 miliona KM za izbore; 10 miliona odlazi u privatne džepove


Piše: Slobodan Vasković

SNSD i DNS napravili su sveobuhvatan plan "pomirenja", koji podrazumijeva prodaju Rudnika željezne rude “Ljubija” izraelskoj firmi “Israeli Investment Group Inc”, dovođenje Nenada Nešića na čelo JP “Putevi RS” , a potom izvlačenje 25 miliona konvertibilnih maraka od privatizacije RŽR “Ljubije”.

Prema tom planu, Duško Gojić, direkto JP “Putevi”, trebalo bi da podnese ostavku već u ponedeljak 27. juna. Gojić, koji je kadar SNSD, već je prihvatio da podnese ostavku. Nakon toga bi na njegovo mjesto bio imenovan Nenad Nešić.
Čim Nešić bude imenovan, DNS će prihvatiti i podržati da se “Ljubija” proda izraelskoj firmi.

Vlada RS je nedavno donijela odluku da 64,9 posto akcija rudnika proda kompaniji “Israeli Investment Group Inc” za 53,1 milion KM. Zbog toga je opozicija organizovala proteste u Prijedoru, a DNS se, navodno, dvoumio da li da podrži vladinu odluku. Vlada je povukla odluku sa Narodne skupštine RS, dok se ne utanači čitav kriminalni plan i hodogram još jedne velike pljačke.

Sva priča oko roka od 15 dana, koji je dat firmi “Arcelor Mittal” da iznese novu ponudu je zamajavanje javnosti i stvaranje manevarskog prostora da se plan realizuje.

Prema ovom planu, od 53,1 milion KM, koji bi Izraelci trebalo da plate za Rudnik, 25 miliona maraka će se izdvojiti za revitalizaciju puteva Mrakovica-Podgradci , Koror Varoš-Kneževo i Bronzani Majdan-Stratinska. Taj novac će biti prebačen preko JP “Putevi RS” firmi “Niskogradnja” Ljube Ćubića, a Ćubić će dvojici vodećih funkcionera SNSD-a i DNS-a isplatiti 5.000.000 KM (3+2).

Od preostalih 20 miliona KM, Ćubić mora izvući još 10 miliona maraka, koji će biti uloženi u predizbornu kampanju, primarno SNSD-a, a i DNS-a.

Ćubić je poznat po izvlačenju novca iz ovakvih radova, jer je svojevremeno na revitalizaciji puteva na području Srebrenice od uloženih 35 miliona ukradeno 22 miliona maraka, a na proširenju brzog puta Banjaluka-Klašnice od uloženih 35 miliona ukradeno je 17 miliona KM, preko njegove firme Niskogradnja.

Ukoliko se ovaj plan realizuje, Izraelci će čelnika SNSD-a nagraditi sa 5.000.000 KM za dobru uslugu.

Postoje još dva dijela plana, a to je da Vedran Jarić, vlasnik firme “Planetsoft” i jedan od većih finansijera DNS-a proda softver milionske vrijednosti “Putevima RS”.

Ako se plan ostvari, DNS iz sarajevsko-romanijske regije, na čijem je čelu Nešić, neće podržati kandidate Saveza za promjene, kao što je to dogovoreno, već kandidate SNSD-a na predstojećim loklanim izborima.