понедељак, 13. јун 2016.

Šta je sve Dodik ponudio Ivaniću za koaliciju?!


piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik je tokom aprila iznio veliku ponudu Mladenu Ivaniću za koaliciju SNSD-a i PDP-a.

Dodik je Ivaniću ponudio pola ministarskih mjesta u Vladi RS i pola svih direktorskih pozicija u javnim preduzećima i čelnih mjesta u entitetskim agencijama i fondovima.

Ponudu oko raspodjele mjesta u Vladi RS Dodik je uslovio izričitim stavom da PDP-u ne može pripasti pozicija premijera, ministra finansija i ministra policije.
Ovakva prekompozicija vlasti u RS bila bi opravdana formiranjem „Vlade eksperata“.

Ulazak PDP-a u Vladu RS značio bi izbacivanje DNS-a iz vlasti u RS, tim prije jer su odnosi između Dodika i Pavića došli u nepomirljivu fazu.

Zauzvrat bi Ivanić trebalo da omogući prekompoziciju vlasti na državnom nivou, odnosno ulazak SNSD u vlast na nivou BiH, odmah poslije lokalnih oktobarskih izbora.

Sastavni dio te ponude je i da Ivanić može izabrati da li na izborima 2018. godine želi da bude zajednički kandidat SNSD-a i PDP-a za predsjednika RS ili za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ta ponuda je još otvorena, Ivanić je nije odbio i jedan je od uzroka Ivanićevog otvorenog odmicanja od Saveza za promjene i približavanja Dodiku.

Ivanić javno tvrdi da će ostati opozicija Dodiku, ali to, jednostavno, nije tačno.
On procjenjuje da će SDS loše proći na lokalnim oktobarskim izborima, što će dovesti do komešanja u toj stranci i izazvati udar na lidera SDS-a Mladena Bosića.

U tom scenariju, Ivanić bi iskoristio turbulencije u SDS-u, kako bi sa SNSD-om napravio koaliciju.

Politička nečasnost njegovih poteza ogleda se u tome što je već sada počeo svjesno da slabi pozicije Saveza za promjene, čiji je dio i njegov matični PDP.

Ivanić, uz to, svojim približavanjem Dodiku dovodi do zbunjivanja birača i realnog slabljenja kandidata Saveza za promjene pred izbore.

Bakiru Izetbegoviću ovakav scenario potpuno odgovara, jer mu ide u korist svaka varijanta, posebno mu ide u korist situacija oko popisa, a i mogući povratak uticaja u Sipi, gdje je sada isključen lični uticaj čelnika SDA.