петак, 4. децембар 2015.

URGENT: Novorođenčad zbog nečistih aparata za disanje iz UBKC Banjaluka transportuju za Beograd

piše: Slobodan Vasković

Zbog nečistoće u aparatima za disanje u Univerzitetskoj bolnici KC Banjaluka, sva novorođenčad koja se nalaze na tim aparatima transportuju se u Beograd, saznajem iz izvora u UBKC.

Trasnporti su započeti zbog neadekvatnog održavanja aparata, jer UBKC nema novca.

Do sada je transportovano nekoliko beba.

Roditelji novorođenčadi koja se transportuju su veoma uznemireni, ali i trudnice koje čekaju na porod, jer ako bi njihova novorođenčad morala biti zadržana na liječenju, UBKC im nije u mogućnosti pružiti potrebnu njegu. Na primjer, ne mogu ih staviti na respirator i zbog toga moraju biti trasportovani u Beograd. 

Pitanje je i ostalih aparata u UBKC, jer novca nema ni za njihovo održavanje. Takođe je pitanje koliko je novorođenčadi i ostalih pacijenata u UBKC bilo ugroženo do sada i da li su odgovorni, možda, tek sada priznali da imaju problem s čistoćom aparata.

Situacija u UBKC je užasna, u šoku su roditelji djece, zaposleni, ljekari i ostalo medicinsko osoblje; Svi su u šoku osim rukovodstva Bolnice, koje je UBKC i dovelo u bezizlaznu situaciju. Zajedno sa nadležnim ministarstvom na čijem je čelu Dragan Bogdanić.

Nakon ovog užasa, najmanje što bi morali da učine je da podnesu ostavke.