уторак, 8. децембар 2015.

Predsjedništvo SNSD jeste donijelo odluku o rekonstrukciji; Priprema se krivična prijava protiv Đokića&zločinačke organizacije

Piše: Slobodan Vasković

Predsjedništvo SNSD-a, na sjednici održanoj 1. decembra u Banjaluci, jeste donijelo odluku o rekonstrukciji Vlade RS. Milorad Dodik jeste demantovao tu vijest, ali je njegov istup posledica dogovora Predsjedništva stranke da se sa informacijama o rekonstrukciji ne istupa u javnost do kraja januara.

Lično Dodik je na sjednici Predsjedništva rekao da je rekonstrukcija Vlade RS neminovnost.
“Ići ćemo u rekonstrukciju kada usvojimo Budžet za iduću godinu, donesemo planirane zakone i kada stignu pare od Fonda”, rekao je Dodik.

On nije precizirao da li se rekonstrukcija odnosi i na poziciju premijera ili samo na ministarske resore, niti je iko od prisutnih tražio to pojašnjenje.

Željka Cvijanović tražila je da taj zaključak ne bude objavljen, obrazlažući da ne želi da se javnost predugo bavi tim pitanjima.

Predsjedništvo joj je izašlo u susret, pa je Dodik zbog nje demantovao navode o rekonstrukciji.

Već je počelo i kandidovanje, a Radovan Bajić, direktor NLB banke i član Političkog savjeta DNS-a, pominje se kao mogući kandidat za premijera. Aleksandar Džombić sebe vidi kao ministra finansija, umjesto Zorana Tegeltije i poveo je pravi rat protiv njega. Ima taj rat i svoju finansijsku stranu - Tegeltija Džombićevoj “Konfidi” ne želi da isplati 300 hiljada KM za revizorske poslove.

Svoje mjesto u novoj Vladi RS neće zadržati ministar prosvete i kulture Dane Malešević i Neđo Trninić, ministar saobraćaja. Jedno ministarstvo u rekonstruisanoj Vladi RS očekuje i “Klub Papaka”, i to resor za regionalnu saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom.

Moji izvori iz vrha SNSD-a tvrde i da je Dodik veoma nezadovoljan Petrom Đokiće, koji je na poziciji ministra energetike i namjera mu je da ga ukloni iz tog resora.

Đokić je napravio velike probleme Dodiku, jer je pod svoju punu kontrolu stavio sve tendere u oblasti energetike. Potom je, preko bjelosvjetskih mešetara, krenuo u potpisivanje raznoraznih memoranduma sa kineskim firmama, a cilj tih dokumenata je uzimanje para za usluge i nikakav razvoj nikome ne pada na pamet.

Dodika i njemu bliske ljude, koji su donedavno harali energetikom, posebno iritira činjenica da je Đokić sebi vjerne kadrove stavio na ključne pozicije u sistemu kojim upravlja i da njemu bliske osobe ucjenjuju investitore (u oblasti koju on kontroliše), zahtijevajući novac za usluge. Te usluge su u stvari njihov posao, ali oni opstrukcijom izdavanja rješenja defakto reketiraju investitore.

Sve je otišlo tako daleko da je grupa investitora angažovala tim advokata iz Beograda koji ubrzano priprema krivičnu prijavu “protiv organizovane zločinačke grupe” na čijem čelu je Đokić. (O iznudama od investitora uskoro više na blogu). 

Istražni organi mogli bi se, ne čekajući pomenutu krivičnu, pozabaviti ulogom Petra Đokića u procesu slovenačke firme “Elektrogospodarstvo” protiv Elektroprivrede Republike Srpske/TE “Ugljevik”: Slovenci potražuju 1,3 milijarde KM navodnog duga za neisporučenu električnu energiju na osnovu prijeratnog ugovora i ulaganja u TE “Ugljevik”. Potražuju još 1,3 milijarde kamata i ostalih naknada. 

Đokić se prečesto tajno susreće sa Slovencima, ne obavještavajući Vladu RS o sadržaju i dometima tih sastanaka, a na vidiku nema nikakvog rješenja oko TE. Đokićevo djelovanje po ovom pitanju je još sumnjivije, jer je Vlada RS propustila priliku da uplati novac - 150 hiljada dolara - avans za arbitražu o ovom slučaju i sada je realno da RS izgubi spor i 2,6 milijarde KM. 

Vlada RS, odnosno Đokić je odgovornost prebacio na Savjet ministara BiH. Obje strane su trebale iznijeti svoje argumente pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, ali je Vlada RS propustila rok, koji je istekao 6. septembra, za uplatu novca za učešće u arbitražnom postupku. 

Kada se sve sagleda, nema dileme da je Đokić zaslužio da bude proglašen ministrom godine. (nastaviće se)

Dodatak: Đokić tvrdio da Dodik ucjenjuje Pavića

Đokić je nezvanično tvrdio da Dodik ucjenjuje Pavića Izvještajem Poreske uprave RS o pljački u “Arcelor Mitalu”, preko transfernih cijena, teškoj 228 miliona KM i da predsjednik DNS-a neće zbog toga ostvariti svoje prijetnje o raskidu koalicije zbog opstrukcije postavljenja njegovih kadrova u EPRS.