среда, 9. децембар 2015.

Đokićevu političku karijeru okončaće vrlo brzo Neđo Grobar

piše: Slobodan Vasković

Političku karijeru Petra Đokića mogao bi vrlo lako da okonča Grobar. Djeluje prilično morbidno, ali i sasvim realno, jer prvi banjalučki Grobar Nedeljko Milaković ima ozbiljne pretenzije da sa trona SP-a skine bezmalo vječnog Đokića.

Milaković je direktor (bolje rečeno vlasnik) banjalučkog Gradskog groblja, pa otud i nadimak Grobar. Milaković je samo jedan šrafčić moćne i brojne porodice Milaković, koja gospodari ogromnim brojem nekretnina na području Banjaluke, stvarni su gospodari zatvora Tunjice, imaju niz kafana, restorana, hotela i milionske svote novca. Šta sve Milakovići imaju teško da i sami znaju, a kako su to sve stekli, teško da će se ikada do kraja raspetljati.

Ono što Milakoviće karakteriše je fascinantna međusobna sloga i vrlo vrlo razvijena strategija osvajanja privrednih, finansijskih, a sada i političkih pozicija.

Zahvaljujući Nedeljku Milakoviću, socijalisti su ušli u parlament RS, ali Familija Milaković nezadovoljna je pozicijama koje je zauzvrat zauzela.

Stoga su odlučili da zauzmu Socijalističku partiju, svjesni da su u stvari oni njena najveća snaga i da bez njih socijalista sada ne bi ni bilo na mapi.

Kao prvi strateški cilj Milakovići su postavili osvajanje Gradskog odbora SP Banjaluka.

To se i desilo 27.11. ove godine kada su Nedeljko Grobar Milaković i njegovi Crveni Topalovići politički sahranili Radenka Đuricu&co.

Milaković je izabran za predsjendika Gradskog odbora nakon sjednice na kojoj su se kao argumentacija koristile najteže uvrede, najmorbidnije prijetnje, povlačenje za odjeću, a bilo je i pljuvanja i udaranja.

Sjednici je prisustvovao i Petar Đokić koji se toliko uplašio za sopstvenu bezbjednost da je, uz pomoć pratilaca, pobjegao, izvlačeći živu glavu. 

Sa sjednice je glavom bez obzira umakao i Đurica, Đokićev favorit, nakon čega mu je Milaković održao političko opelo i slavodobitno se inaugurisao za predsjednika GO SP Banjaluka.

Sada tu činjenicu treba da potvrdi i Đokić, kako bi Grobar i zvanično preuzeo najveći gradsku organizaciju socijalita.

Đokić ima namjeru da izigra Milakovića, ali desi li se to, mogao bi biti ozbiljno ugrožen njegov “inegritet”. Dobri poznavaoci prilika u SP vjeruju da se Đokić neće usuditi izigrati Milakovića, jer ga se plaši, a i na pomenutoj sjednici GO vidio je da je Familija spremna ići do kraja. Ma koliko ih to polovnih kovčega koštalo.

Nakon što osvoji poziciju predsjednika GO i zvanično, Milaković kreće u osvajanje pozicije predsjednika Socijalističke partije. To je krajnji cilj Familije i ne treba sumnjati da će ga i ostvariti, jer imaju finansijske i ljudske resurse za to. Milakovići su bogati kao Krezovi i Đokića će oduvati novcem i logistikom.

Milaković će za svoj pohod na Đokića dobiti podršku brojnih poslovnih ljudi kojima Đokićeva hobotnica iznuđuje novac.

Investitori u oblasti energetike, resora na čijem čelu je Đokić, angažovali su grupu beogradskih advokata da podnesu krivičnu prijavu protiv Đokića&Organizovane zločinačke organizacije. Krivična bi trebala biti podnesena nakon januarskih praznika najkasnije.

Navedeni su već kontaktirali Milakovića i ponudili mu svoju podršku u uklanjanju Đokića.

Đokić se nalazi na čelu SP od 2002. godine i preživio je politički brojne udare, ali ćini se da će mu Milakovići “doći glave”.  

Đokić je presuđeni kriminalac, jer je 2007. godine pravosnažno presuđen na tri mjeseca zatvora, nakon što je utvrđeno da je posredstvom svoje privatne firme “Intermarket” u Brčkom oštetio Telekom RS za više od 141 000 maraka.

Ustavni sud BiH odbio je Đokićevu apelaciju (povodom ove presude) kao nedopuštenu 2009. godine.