уторак, 8. децембар 2015.

Fond pisao UBKC: Od sada primajte samo hitne slučajeve, jer je Stanetić već potrošio sve pare za ovu godinu

piše: Slobodan Vasković

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obavijestio je UBKC Banjaluka da od sada pa do kraja godine prima samo hitne slučajeve.

Razlog leži u činjenici da je Mirko Stanetić, direktor UBKC Banjaluka, već potrošio sav novac na koji je Bolnica imala pravo na osnovu Ugovora sa Fondom za ovu godinu i da nijedna usluga koju UBKC od sada pa do kraja godine pruži pacijentima, neće biti plaćena iz Fonda.

To praktično znači da pacijenti, koji nisu hitni slučajevi, ne bi trebalo ni da dolaze u UBKC. Odnosno, da te usluge znače gomilanje gubitka zbog katastrofalnog Stanetićevog planiranja trošenja sredstava, pa će biti značajno smanjene. 

U ovom trenutku, UBKC je potrebno 4,5 miliona KM da bi isplatili još jednu platu do kraja godine zaposlenima, a za medicinski materijal najmanje milion. Tih para nema, jer je Stanetić sve spiskao, ne vodeći računa o tome da godina traje 365 dana. 

Očito je da se Stanetić ponaša kao da je ovo 2009. godina, kada je on, kao direktor tadašnjeg KC Banjaluka, potrošio 135 miliona maraka. Ugovor UBKC sa Fondom u 2015. godini iznosi ukupno 80 miliona KM.

Stanetić je dopis Fonda sakrio i od najbližih saradnika, ali šta to vrijedi kada  se javašluk ne može sakriti. Otud i kataklizma na UBKC.

Mirko Stanetić, direktor UBKC Banjaluka, zaista je istinski Dr Frankeštajn: Nakon što je ugrozio živote novorođenčadi onečišćenim/zatrovanim respiratorima, sada je ugrozio zdravlje brojnih pacijenata, njih stotine i stotine, koji se liječe u Univerzitetskoj bolnici KC Banjaluka.

I nikom niša. Stanetić i dalje ima podršku Režima i Milorada Dodika, koji se ne oglašava o cijelom slučaju. Ne oglašava se ni njegova “Drvena Marija” Željka Cvijanović, kao ni Dragan Bogdanić, ministar zdravlja.  

Nereagovanje Režima ukazuje da je projekat potpunog uništenja zdravstvenog sistema i zdravlja Nacije, jedan od najvažnijih koji sprovodi Oligarhija sa Miloradom Dodikom na čelu. Šta drugo zaključiti nakon što se ugroze životi novorođenčadi, a odmah potom i brojnih pacijenata svjesnom nebrigom, korupcijom i kriminalnim djelovanjem.