среда, 9. децембар 2015.

Avax: Dodik i Mur u Kalderi

piše: Slobodan Vasković

U bircuzu "Kaldera" u Laktašima u toku je sastanak Milorada Dodika i njegovog lobiste Džonatana Mura. Mur, prema meni bliskim "Avaxima", ubjeđuje Dodika da odustane od referenduma i garantuje mu ulazak u Savjet ministara BiH.

Dodik, "Avaxi" javljaju, ne vjeruje Muru, jer to nije prvi put da ovaj njegov plaćenik omane.

Dodik je Muru, tokom razgovora, spočitao istrage koje Tužilaštvo BiH vodi protiv njemu bliskih osoba oko "Bobar banke", "Boske", "Nikole Tesle"..., kao i činjenicu da mu je obećao to spriječiti, a Mur mu je rekao da te istrage "sabijaju redove SNSD".

Mur već godinu dana neuspješno lobira za ulazak SNSD u Savjet ministara BiH, a i najveći je zagovornik izbacivanja DF-a iz te institucije.

Mur je šef OSCE u BiH, a ta međunarodna institucija je pod njegovim vođstvom doživjela potpuni krah. 

U "Kalderi" su smješteni i predstavnici fantomskog "Fonda" koji nikako da uplati prvu ratu pozajmice od 50 miliona dolara, pa ne bi začudilo da je Mur došao da izvidi situaciju i pokuša se "ogrebati". Bar za večeru. 

Vlasnik "Kaldere" Milenko Čičić poznati je "strujni kriminalac" i kao takav sasvim sigurno ugodno društvo za Mura, budući da ovaj obožava električnu energiju. Posebno ugovore o njenoj isporuci koji su mu obećani ukoliko uspije spasiti Dodikovu posrnulu političku mašineriju.

Avaxi mi javljaju da će sastanak potrajati do duboko u noć.