четвртак, 10. децембар 2015.

268 miliona KM potrošeno za UBKC - u Pedijatriju niti marke

piše: Slobodan Vasković

U poslednjih deset godina, Režim i njegove sluge iz zdravstvenog sektora svakodnevno javnost informišu o novim velikim ulaganjima, a epilog je da nijedna zdravstvena ustanova u RS u ovom trenutku nije stabilna ni finansijski, niti na bilo koji drugi način. Odnosno, sve su pred kolapsom.

Cilj svih “investicija” je pljačkanje, a da je to na djelu svjedoči i stanje u zdravstvenom sektoru koje je katastrofalno. I svima je to poznato, ali o tome se, mahom, ćuti.

Čak ni slučaj ataka na živote novorođenčadi nije probudio anesteziranu javnost, niti apatičnu opoziciju, iako je pokazao svu dubinu propasti zdravstva i ukazao da je na djelu projekat svjesnog uništenja nacije. Napad na novorođenčad i nereagovanje sistema, samo se tako može okarakterisati.

Potvrđuju to i podaci o ulaganjima u poslednjih deset godina, otkako je na vlasti Oligarhija Milorada Dodika. U tih deset godina, na čelu UBKC Banjaluka najduže vremena je proveo Mirko Stanetić, nečovjek.

U tih deset godina u UBKC je “uloženo” 268 miliona KM, od čega 80 miliona u tri faze Južnog krila, čiji kraj izgradnje se ne nazire, plus 84 miliona KM za Centralni blok. Uloženo je i 20 miliona KM za sanitarnoslivni prsten oko UBKC.

Tragedija je da od ogromnih 268 miliona KM skrcanih navodno u UBKC, za pedijatriju i ginekologiju sa porodilištem nije odvojen niti jedan jedini pfening. Nije kupljen čak ni jedan jedini ekser za tu kliniku, iako je ona, (zajedno sa zaraznim), najstarija u UBKC-u. Da misle o naciji, kao što to tvrde, pedijatrija i ginekologija sa porodilištem bili bi najmoderniji i najopremljeniji u regiji, a ne dovedeni u stanje da su životi novorođenčadi i trudnica teško ugroženi.

Sav ovaj novac prešao je i prelazi preko ruku Stanetića i on je, uz Ranka Škrbića i Milorada Dodika, najodgovorniji za katastrofalno stanje u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj nema ni najosnovnijih lijekova, niti ključni aparati u njoj rade.

Koliko je situacija dramatična, svjedoči i zahtjev Fonda zdravstva upućen nedavno UBKC-u da primaju samo “hitne slučajeve”. (nastaviće se)