четвртак, 11. јул 2024.

Ušur: Od Zorana Galića do Dake Davidovića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Već sam objavio da je Igor Dodik, sin Milorada Dodika, preuzeo rukovođenje SNSD-om sa pozicije Izvršnog sekretara te stranke.


To mu je omogućio Milorad Dodik, vjerujući da će uspjeti sina Igora čvrsto ustoličiti na čelu SNSD-a i, potom, preko njega upravljati političkim procesima u BiH i RS.


Stariji Dodik još uvijek vodi politiku stranke, dok je mlađi zadužen za sva ostala pitanja, a među njima je i imenovanje kadrova, te puna kontrola Javnih preduzeća.


Ušur je sve veći i veći.


Igor Dodik, osim kontrole Javnih preduzeća, preuzeo je i uptavljanje MUP-om RS. 


2.

Zajedno sa Sinišom Kostreševićem, direktorom Policije RS, odlučuje o svim kadrovskim pitanjima unutar MUP RS, akcijama i potencijalnim metama.


Igor Dodik i Kostrešević imaju redovne sastanke u kancelariji mlađeg Dodika, u zgradi “Euroherca” u Banjaluci, a ono što je bizarno jeste da se, prije nego počnu sastanci, dok dolaze njih dvojica, gasi video nadzor.


U svemu je i dosta njihove paranoje, pa se redovno vrše antidiverzioni pregledi kancelarija Igora Dodika. 


MUP RS je bio i ostao pretorijanska garda Dodikovih, s tim što su niži nivoi izuzetno nezadovoljni svojom pozicijom, ali ne smiju da se pobune, jer slijede kazne.


Ubijeđen sam da će “komandovanje” MUP-om RS na način na koji to čine Dodik mlađi i Kostrešević dovesti do potpunog urušavanja te institucije koja je već poodavno izgubila svoj osnovni smisao, jer nije u funkciji građana, već je u funkciji vlastodržaca.


U vremenu koje dolazi, imaćemo priliku saznati šta su sve Dodik mlađi i Kostrešević počinili u MUP-u i sa MUP-om, a na ovom mjestu ne mogu a da ne pomenem Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA koji je u bjekstvu od, zvuči zaista apsurdno, SIPA i Tužilaštva BiH.


3.

Galić je pobegao u Hrvatsku 08.07.2024. godine i na taj način uspio da izbjegne hašenje zbog sumnje da je učestvovao u organizovanom kriminalu, prije svega švercu cigareta.


Njegovi glavni saradnici bili su Blagoje Milović, komandir Jedinice Granične policije Trebinje i Ivica Bago.


Poodavno sam, u nizu tekstova, raskrinkao Galića i njegove brojne veze sa podzemljem. Međutim, Galić nije kriv samo zato što je svoju poziciju direktora Granične policije BiH koristio kao član organizovane kriminalne grupe, već i zato što je sa nekolicinom saradnika iz Granične policije godinama vrlo temeljno radio na uništenju ove značajne policijske institucije. 


To bi trebala biti posebna istraga kako bi se GP bar dijelom oporavila nakon dugogodišnjeg toksičnog djelovanja Galića i njegovih najbližih saradnika u vrijeme dok je bio na čelu Granične policije.


Galić se, kako se tvrdi, krije u Imotskom, ali to je manje bitno od činjenice da je neophodno izdejstvovati njegovo izručenje iz Hrvatske.


Budući da su i Galić i Milović i Bago iz Hercegovine nema dileme da su šverc cigareta najvećim dijelom organizovali iz Crne Gore, a “najbliži” saradnik, sasvim realno, mogao je da im bude Miodrag Daka Davidović, navodni biznismen kojem su SAD, zbog kriminalnih radnji, uvele sankcije i stavile ga na “crnu listu” 16.11.2023. godine.


Da podsjetim, ranije sam već objavio da je Daka često boravio u Banjaluci, da se sretao i sa Miloradom Dodikom, kao i da je bio čest gost Dodikovg kuma Bude Stankovića.


4.

U tom svjetlu neophodno je ispitati sve te veze, ali i detljno provjeriti informacije sa Skaj aplikacije koje je nedavno objavio crnogorski portal “Libertaspress” i u kojem se pominju oba Dodika.

Imena Milorada i Igora Dodika našla su se u Skaj prepisci Aleksandra Ace Mrkića, optuženog u Crnoj Gori da je šef kriminalne organizacije i navodnog šefa obezbjeđenja Miodraga Dake Davidovića, sa kojim je dogovarao ilegalnu trgovinu cigaretama, davao mu novac i sa njim razmjenjivao oružje.


Prepisku je objavio crnogorski portal “Livertaspress” u tekstu: "Đe je Genije", a u njoj je Davidović označen kodnim imenom “Genije”. Prepisku je, kako taj portal navodi, Europol dostavio tužilaštvu i policiji (Crne Gore) u junu 2023. godine.


Prepiska koja je objavljena, odvija se od 09.12.2020. godine, pa do 17.02.2021. godine.


“Libertaspress” navodi da bi se Iz te komukacije moglo zaključiti da je Mrkić, na sve načine, pokušavao da se, nakon pada DPS-a u avgustu 2020. godine, približi novim strukturama vlasti i nastavi svoj kriminalni posao.  


Isto tako, moglo bi se zaključiti da je šverc cigaretama u Republici Srpskoj pod punom kontrolom Režima Milorada Dodika, njegovog sina Igora Dodika, osoba bliskih Dodiku&Dodiku, ali i vrha MUP-a RS.


Objavljena prepiska i pominjanje imena Milorada i Igora Dodika u kontekstu šverca cigareta težak je udarac za Uzurpatora, jer će sada institucije BiH morati da istraže sve navode iz komunikacije Mrkića i NN osobe, koja je, navodno, šef obezbjeđenja Davidovića.


Iz prepiske je uočljivo da NN osoba izvrsno poznaje stanje u RS, kao i najznačajnije funkcionere entiteta, ali i da garantuje da će ministar unutrašnjih poslova RS Mrkiću “dati garanciju da radi pljugu”.


Ministar unutrašnjih poslova u to vrijeme bio je Dragan Lukač, a tačno je, kako to NN navodi, da se tada uveliko spekulisalo da bi Lukač mogao postati premijer. Ostala je na spekulacijama “premijerska priča”.


Za razliku od nje, Skaj priča u kojoj se pominju Milorad i Igor Dodik, Dragan Lukač, indirektno kao ministar, te sin Dodikovog kuma, ne smije ostati na spekulacijama, već mora biti do kraja istražena kako bi se utvrdilo da li su istiniti navodi NN lica, sagovornika Mrkić.


5.

Dio iz Skaj prepiske


16.12.2020. NN piše Mrkiću: Navaljuj ti da ude on u posao matori sa tobom da ga uvučeš. A posle neka on slaze. To je bitno da točak okrene. Objasnimu sve prvo celu situaciju oko pljuge u CG i okruženju. Da to nemože on pokrenuti. Da mu treba ogromna lova ljudi mašine. A da ti imaš to sve da se on nemuči. Ti samo da dugme stisneš. To mu reci. Da su veliki igrači u igri. Prepadni ga. Što je i istina. Ali mu i reci da nedaš svoje kontakte. Poznaješ ceo svet u toj branši vezano za bilo što oko pljuge. Pa neka razmišlja. Samo pstttt. Videćeš. Ja sam ga odveo kod Dodika i upoznao. Ja ako dam signal može sve da stane gore u BL. Ja hoću tebe da upoznam sa Dodikom i njegovim sinom Igorom. Da da ja sam mu veza sa njim. Ali nemam od toga ništa ja. Ako krene u biznis ja neću izgleda dobiti ništa. Ali ja taj biznis mogu da zaustavim. Samo ćuti ovo ti kažem ko bratu a videćeš. Ministar mupa će ti dati garanciju da radiš pljugu. Idemo i kod njega. Meni je bio komandant u jedinici. Mi smo ratni drugovi. Samo pistttt. I budući je premijer. Ja i ti moramo u sredu iduću u Trebinje. Doće jedan čovek iz BL. Vidićemo kako da pređemo. Posebno. Radi udba još. Nesmemo skupa povezaće nas u priču. Moramo se videti sa tim likom. On nam je bitna karika. Iz Banja luke prijatelj mi. Svećemo da uvezemo. I da grunemo ko iz topa.


Neophodno je sve istražiti, jer su političari u BiH i njihovi najbliži potčinjeni samo prividno u zavadi, dok, suštinski, zajednički rade brojne poslove koji su izvan zakona.