недеља, 21. јул 2024.

Draško Stanivuković saopštio najbližim saradnicima da će zbog ultimatuma Milorada Dodika morati da povuče kandidaturu za funkciju gradonačelnika Banjaluke; Stanivuković od Dodika zauzvrat tražio da nakon lokalnih izbora bude imenovan za ministra u Vladi Republike Srpske

Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Prije samo pola godine činilo se da je Draško Stanivuković glavni izbor Milorada Dodika, kada je u pitanju borba za fukciju gradonačalnika Banjaluke. U to vrijeme Stanivukovićev rejting je bio koliko toliko stabilan i djelovalo je da on može da se ravnopravno bori sa Jelenom Trivić za pomenutu funkciju.


2. 

Isticanje kandidature Nikole Šobota za funkciju gradonačalnika Banjaluke, bilo je isključivo u fukciji da se u javnosti lažno prikaže kako Crvena Sekta ima svog kandidata i da Stanivuković nije njihov kandidat. U to vrijeme se očekivalo da Šobot može da dobaci maksimalno do 15 % i da će njegova kandidatura više štete nanijeti Trivićevoj nego Stanivukoviću.


3. 

U međuvremenu je došlo do velikog obrata, te se pokazalo da su Šobot i njegov stvarni šef Vlado Crta Đajić znatno „opasniji“ igrači nego što je to Dodik mislio. Naime, ispostavilo se da Crta uživa značajno veću podršku među članovima i simpatizerima Crvene Sekte u Banjaluci od samog Dodika i da su oni spremniji da podrže Crtinog kandidata.


4. 

Nakon što je Crta počeo da javno podržava Šobota kao kandidata, njegov rejting je značajno porastao. Tako se došlo u sadašnju situaciju da Šobot ima desetak procenata veću podršku od Stanivukovića. Tome je doprinjelo i okretanje ka Šobotu pojedinih dojučerašnjih Stanivukovićević koalicionih partnera. Tu u prvom redu mislim na SPS Gorana Selaka, koji se posljednjih mjeseci javno distancirao od Stanivukovića i počeo da javno podržava Šobota.

 

5.

Tako se kroz samo pola godine došlo u situaciju da je Šobot od rezervnog kandidata došao u poziciju glavnog kandidata Crvene Sekte, dok je Stanivuković postao višak. To i ne treba da čudi, jer Stanivuković trenutno uživa podršku samo Demosa i Ujedinjene Srpske, uz dio PDP-a koji kontrlišu on i Branislav Borenović.  

 

6.

Pad svog rejtinga Stanivuković može da „zahvali“ i posljednjim dešavanjima u opozicionim redovima. U posljednjih mjesec dana Jelena Trivić je dobila podršku SDS-a, Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića i pokreta Banjaluka Zove. Uz Trivićevu je nezvanično stao i dio PDP-a koji nije blizak Stanivukoviću i Borenoviću. Trivićeva je upravo na talasu te podrške došla do sadašnjeg statusa glavnog favorita za pobjedu na predstojećim izborima.


7. 

Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se prednost Trivićeve u odnosu na drugoplasiranog Šobota kreće između 4 i 10 %. To je značajna prednost, ali nije nedostižna. To zna i Dodik, koji računa da će se u slučaju povlačenja Stanivukovićeve kandidature najveći dio njegovih potencijalnih glasova preliti Šobotu.


8. 

Upravo je to i bio razlog da Dodik saopšti Stanivukoviću kako će morati da poveče svoju kandidaturu. Izvori iz Crvene Sekte su mi prenijeli da se Stanivuković na početku opirao Dodikovom ultimatumu, ali da je omekšao nakon što mu je ovaj zaprijetio da će pustiti u javnost njegove kompromitujuće snimke.


9. 

Iako u javnosti sebe predstavlja i dalje kao kandidata za gradonačelnika Banjaluke, nadajući se da će se Dodik do izbora predomisliti, Stanivuković proživljava najteže dane u svom kratkotrajnom političkom životu. On je svjestan da će povlačenje kandidature faktički značiti kraj njegove političke karijere.

 

10.

Ipak, Mali Zli Patuljak ne bi bio to što jeste da ne pokušava da nađe i njamanji prostor za izlaz iz mraka u kojem se trenutno nalazi. On je tako došao na ideju da bude ministar u Vladi Republike Srpske i na taj način politički preživi. Zato je i tražio od Dodika da ga nakon izbora podrži za funkciju ministra, što je Dodik uvažio. Prije nekoliko dana Stanivuković je saopštio nekolicini najbližih saradnika da će morati da povuče kandidaturu, ali da će zauzvrat da dobije ministarsko mjesto.