четвртак, 4. јул 2024.

Sabiranje Opozicije, bez Stanivukovića i Borenovića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Predsjedništvo SDS-a podržalo je odluku Gradskog odbora SDS Banjaluka da podrži kandidaturu Jelene Trivić, predsjednice Narodnog Fronta, za gradonačelnicu Banjaluke.


Na taj način stavljena je tačka na slabašni pokušaj odlazećeg gradonačelnika Draška Stanivukovića da bar u čaši vode napravi buru. Umjesto toga, poražen je i drugi put od Trivićeve u vrlo kratkom periodu: prvi put kada je Gradski odbor SDS Banjaluka tajnim glasanjem odlučio da njoj da podršku; Drugi put kada je Predsjedništvo SDS-a podržalo odluku svog banjalučkog  Gradskog odbora.


2.

Nebitan je pokušaj izazivanja problema unutar SDS-a iza kojeg stoji odlazeći gradonačelnik, premda je on potvrda njegovog nekorektnog odnosa prema strankama opozicije i potvrda da on toj opoziciji ne pripada. 


3.

Mnogo bitnije od toga je da se, nakon podrške SDS-a Trivićevoj, počelo konačno sabirati opoziciono tijelo i stranke koje ga čine. Osim već navedenih SDS-a i NF-a, tu je i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića, koji stalno bilježi rast i za kojeg mi je nezamislivo i pomisliti da bi mogao podržati odlazećeg gradonačelnika Stanivukovića.


4.

Ove tri stranke su okosnica opozicije; Njima treba pridružiti i lokalni pokret “Banjaluka zove”, ali i pojedince koji nisu prihvatili da učestvuju u manipulacijama, lažima i prevarama odlazećeg gradonačelnika Banjaluke Stanivukovića i njegovog potrčka Branislava Borenovića.


To se, naravno, odnosi na Milka Grmušu koji je, nakon izuzetno idiotskog poteza Borenovića, Stanivukovića i Mihajlice, koji su u izbornoj godini, rasustili Opštinski odbor Novi Grad, podnio ostavku na sve funkcije u PDP-u.


5.

Grmuša je, između ostalog, bio I potpredsjednik stranke; U proteklom periodu vrlo često je kritikovao odlazećeg gradonačelnika, tako da ni on neće pod kišobran “Borenović&Stanivuković” kojima je lakše slagati, nego se vode napiti; Kao što je Borenović slagao da je Aleksandar Janković, sada već bivši predsjednik OO PDP Novi Grad, odustao od kandidature za načelnika. 


Naravno da to Janković nije učinio i naravno da je zbog toga nasilno sklonjen kako bi Mihajlicin pion bio inaugurisan za kandidata za načelnika te opštine.


6.

Nije ovdje riječ samo o animozitetu Mihajlice spram mlađeg i mnogo sposobnijeg Jankovića, već ima mnogo osvete Stanivukovića i Borenovića prema Igoru Crnatku koji, takođe, ne podržava Stanivukovića.


7.

Stanivuković i Borenović djeluju potpuno samostalno, bez ikakvih konsultacija sa organima stranke koja se raspada, bez šansi da se taj hodogram primijeni, dok Crnadak pokušava sačuvati bar dijelove PDP-a kako bi, nakon lokalnih izbora pokušao ponovo da digne partiju.


Nakon lokalnih izbora, važno je naglasiti, i Stanivuković i Borenović će biti bivši, što gradonačelnik, što “predsjednik” stranke.


8.

Ostalo je da se i Crnadak, a bio bi to veliki potez za njega, pridruži SDS-u, Pokretu za pravdu i red, NF-u, “Banjaluka zove”, istaknutim pojedincima koji djeluju opoziciono i tako zaokruži opozicioni blok.


9.

U tom bloku nema niti može biti Borenovića i Stanivukovića, koji je kandidat Dodika&Dodika za gradonačelnika Banjaluke i potpuno je, već odavno, jasno da opozicija u Banjaluci ide protiv dva režimska kandidata: Stanivukovića, koji je glavni kandidat i rezervnog kandidata Nikole Šobota.