уторак, 2. јул 2024.

IZBOR NOVOG DELEGATA DOMA NARODA BIH: Da li je konačno kraj ucjenama i blokadama?


SNSD se nije bunio niti je napadao Sud BiH kada je u vezi sa „spornim listićem“ PDP-a donosio presude u njihovu korist. Osim toga, neutemeljene su tirade SNSD-ovaca o tome kako je žrijebanje neustavno i kako je Narodna skupština RS jedina koja može birati srpske delegate u Dom naroda BiH, jer je žrijebanje predviđeno državnim Izbornim zakonom.


Piše: Žurnal.info


Žrijebanje za petog delegata u Domu naroda BiH Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika izgubio je kontrolni paket u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je žrijebom odlučeno da jedno od pet mjesta u gornjem domu državnog parlamenta pripada opozicionoj Partiji demokratskog progresa (PDP).

SNSD će ubuduće imati tri delegata u Domu naroda BiH, dok će preostala dva mandata, koja pripadaju srpskim delegatima, imati Srpska demokratska stranka i PDP. Dom čini po pet delegata iz reda svakog od tri konstitutivnog naroda, koji se biraju u entitetskim parlamentima i mora potvrditi svaki zakon koji donese Predstavnički dom, pod uslovom da za to glasaju najmanje po dva delegata iz svakog nacionalnog kluba.


Gubitak kontrolnog paketa u ovom domu jeste jednak gubitku ucjenjivačkog kapaciteta koji je do sada imao Dodik i otuda sva histerija o domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima. Sve je praćeno starom "teorijom" kako su Dodik i SNSD jednako Republika Srpska, koju u zajedničkom poduhvatu sa opozicijom žele da unište zapadne ambasade.


"NSRS je izabrala četiri delegata iz SNSD-a i jednog delegata iz SDS-a i to su jedini kandidati Republike Srpske i srpskog naroda u Domu naroda i to nikakav CIK ne može da promjeni", rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.


U SNSD-u namjerno ne vide činjenicu da je CIK samo postupao po presudi Suda BiH, koja je uslijedila nakon što je prethodno Ustavni sud BiH djelimično prihvatio apelaciju PDP-a i donio rješenje kojim je naredio Sudu BiH da poništi svoje ranije odluke donesene u korist SNSD-a u vezi sa dodjelom četvrtog delegata u Domu naroda BiH. Nakon odluke Ustavnog suda BiH, državni Sud sve je vratio CIK-u na ponovno odlučivanje. CIK je potom, sa pet glasova za i dva protiv, "priznao" sporni listić PDP-a, što je značilo da lista PDP-a i jedna od lista SNSD-a imaju isti broj glasova, po 12. Na kraju je o petom delegatu odlučila lutrija. Bingo za PDP, gubitak za SNSD i veliki udarac za ucjenjivačku politiku Milorada Dodika i njegovih sljedbenika, koji su BiH držali zarobljenom, onemogućavajući normalan rad institucija, reformske procese i napredak na evropskom putu.


SNSD se nije bunio niti je napadao Sud BiH kada je u vezi sa „spornim listićem“ PDP-a donosio presude u njihovu korist. Osim toga, neutemeljene su tirade SNSD-ovaca o tome kako je žrijebanje neustavno i kako je Narodna skupština RS jedina koja može birati srpske delegate u Dom naroda BiH, jer je žrijebanje predviđeno državnim Izbornim zakonom.


Snježana Novaković Bursać moraće napustiti Dom naroda BiH, ma koliko njen stranački šef Milorad Dodik tvrdio drugačije. Umjesto nje, mandat će preuzeti Nenad Vuković, koji je najavio da bi ulaskom PDP-a u Dom naroda BiH mogao početi proces promjene aktuelnog Savjeta ministara BiH.

„SNSD ima sada tri delegata u Domu naroda, a ne četiri, što može da mijenja političke prilike kada je u pitanju nivo BiH“, kazao je Vuković.


Dodao je da će konkretne planove PDP iznijeti kada on zvanično preuzme mandat delegata u Domu naroda BiH. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da SNSD i Dodik gubitkom četvrtog delegata u Domu naroda BiH gube potpunu kontrolu nad procesima na nivou BiH, što će, naveo je, prvenstveno dovesti do smirivanje tenzične situacije i omogućiti lakše donošenje zakonskih rješenja.

(zurnal.info)