четвртак, 4. јул 2024.

Sabiranje Opozicije, bez Stanivukovića i Borenovića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Predsjedništvo SDS-a podržalo je odluku Gradskog odbora SDS Banjaluka da podrži kandidaturu Jelene Trivić, predsjednice Narodnog Fronta, za gradonačelnicu Banjaluke.


Na taj način stavljena je tačka na slabašni pokušaj odlazećeg gradonačelnika Draška Stanivukovića da bar u čaši vode napravi buru. Umjesto toga, poražen je i drugi put od Trivićeve u vrlo kratkom periodu: prvi put kada je Gradski odbor SDS Banjaluka tajnim glasanjem odlučio da njoj da podršku; Drugi put kada je Predsjedništvo SDS-a podržalo odluku svog banjalučkog  Gradskog odbora.


2.

Nebitan je pokušaj izazivanja problema unutar SDS-a iza kojeg stoji odlazeći gradonačelnik, premda je on potvrda njegovog nekorektnog odnosa prema strankama opozicije i potvrda da on toj opoziciji ne pripada. 


3.

Mnogo bitnije od toga je da se, nakon podrške SDS-a Trivićevoj, počelo konačno sabirati opoziciono tijelo i stranke koje ga čine. Osim već navedenih SDS-a i NF-a, tu je i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića, koji stalno bilježi rast i za kojeg mi je nezamislivo i pomisliti da bi mogao podržati odlazećeg gradonačelnika Stanivukovića.


4.

Ove tri stranke su okosnica opozicije; Njima treba pridružiti i lokalni pokret “Banjaluka zove”, ali i pojedince koji nisu prihvatili da učestvuju u manipulacijama, lažima i prevarama odlazećeg gradonačelnika Banjaluke Stanivukovića i njegovog potrčka Branislava Borenovića.


To se, naravno, odnosi na Milka Grmušu koji je, nakon izuzetno idiotskog poteza Borenovića, Stanivukovića i Mihajlice, koji su u izbornoj godini, rasustili Opštinski odbor Novi Grad, podnio ostavku na sve funkcije u PDP-u.


5.

Grmuša je, između ostalog, bio I potpredsjednik stranke; U proteklom periodu vrlo često je kritikovao odlazećeg gradonačelnika, tako da ni on neće pod kišobran “Borenović&Stanivuković” kojima je lakše slagati, nego se vode napiti; Kao što je Borenović slagao da je Aleksandar Janković, sada već bivši predsjednik OO PDP Novi Grad, odustao od kandidature za načelnika. 


Naravno da to Janković nije učinio i naravno da je zbog toga nasilno sklonjen kako bi Mihajlicin pion bio inaugurisan za kandidata za načelnika te opštine.


6.

Nije ovdje riječ samo o animozitetu Mihajlice spram mlađeg i mnogo sposobnijeg Jankovića, već ima mnogo osvete Stanivukovića i Borenovića prema Igoru Crnatku koji, takođe, ne podržava Stanivukovića.


7.

Stanivuković i Borenović djeluju potpuno samostalno, bez ikakvih konsultacija sa organima stranke koja se raspada, bez šansi da se taj hodogram primijeni, dok Crnadak pokušava sačuvati bar dijelove PDP-a kako bi, nakon lokalnih izbora pokušao ponovo da digne partiju.


Nakon lokalnih izbora, važno je naglasiti, i Stanivuković i Borenović će biti bivši, što gradonačelnik, što “predsjednik” stranke.


8.

Ostalo je da se i Crnadak, a bio bi to veliki potez za njega, pridruži SDS-u, Pokretu za pravdu i red, NF-u, “Banjaluka zove”, istaknutim pojedincima koji djeluju opoziciono i tako zaokruži opozicioni blok.


9.

U tom bloku nema niti može biti Borenovića i Stanivukovića, koji je kandidat Dodika&Dodika za gradonačelnika Banjaluke i potpuno je, već odavno, jasno da opozicija u Banjaluci ide protiv dva režimska kandidata: Stanivukovića, koji je glavni kandidat i rezervnog kandidata Nikole Šobota. 


    

среда, 3. јул 2024.

Stanivukovićeve i Borenovićeve Betonske Čizme zauvijek potopile OO PDP Novi Grad

Piše: Slobodan Vasković


“Betonske čizme za PDP” tekst je koji sam objavio 17.06.o.g. I u njemu najavio da će Branislav Borenović i Draško Stanivuković rastočiti i Opštinski odbor PDP-a u Novom Gradu, samo da Aleksandar Janković, član te stranke, ne bude kandidat za načelnika opštine.


Tako se i desilo, a povučen je najrigidniji mogući potez koji nijedna ozbiljna stranka ne čini u izbornoj godini - raspušten je Opštinski odbor, što je bio najjednostavniji način da Janković izgubi mogućnost za nominaciju koju su mu, prije par mjeseci, obećali Brenović i Stanivuković.


Janković jeste mlad i perspektivan, imao je velike šanse da osvoji načelnički mandat, ali nije shvatio da je tadašnje obećanje dvojca koji je razorio PDP tek jedna u nizu laži koje ispaljuju kako bi nevješto pokušali prikriti do koje mjere su segmentirali PDP, stranku pretvorili u nekoliko krpa koje, zbog ličnih animoziteta, nikada više neće moći da se uvežu jedni sa drugima.


Janković je stradao, jer je morao da opstane prefrigani Milanko Mihajlica koji uvijek drži stranu Stanivukoviću i Borenoviću, jer im je potreban kao dio glasačke mašinerije u takozvanom Predsjedništvu stranke koje još jedino kontroliše pomenuti dvojac sem Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.


Nedovoljno, da bi se nazvalo strankom; Nedovoljno da bi se čak nazvalo i grupicom.


Janković sada razumije da PDP-u nije do osvajanja nikakvih načelničkih mandata, već do očuvanja nekolicine uvoštenih “političara” koji slijepo slušaju odlazećeg gradonačelnika Banjaluke Stanivukovića, čekajući da im se dozvoli da pokupe mrvice sa njegovog stola.


Janković je mlad - ne treba da se preda.


Nije se, nakon posljednjeg prljavog akta u režiji Borenovića i Stanivukovića, predao ni Milko Grmuša, potpredsjednik PDP-a.


Napisao je šta misli o vrhu stranke, a ne misli ništa pozitivno, podržao Jankovića i najavio da će nastaviti da se bori za svoje principe.



Iako to danas ne djeluje tako, Grmuša i Janković će opstati na političkoj sceni, a Stanivuković, Borenović, Mihajlica nestati sa nje već nakon lokalnih oktobarskih izbora.




уторак, 2. јул 2024.

IZBOR NOVOG DELEGATA DOMA NARODA BIH: Da li je konačno kraj ucjenama i blokadama?


SNSD se nije bunio niti je napadao Sud BiH kada je u vezi sa „spornim listićem“ PDP-a donosio presude u njihovu korist. Osim toga, neutemeljene su tirade SNSD-ovaca o tome kako je žrijebanje neustavno i kako je Narodna skupština RS jedina koja može birati srpske delegate u Dom naroda BiH, jer je žrijebanje predviđeno državnim Izbornim zakonom.


Piše: Žurnal.info


Žrijebanje za petog delegata u Domu naroda BiH Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika izgubio je kontrolni paket u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je žrijebom odlučeno da jedno od pet mjesta u gornjem domu državnog parlamenta pripada opozicionoj Partiji demokratskog progresa (PDP).

SNSD će ubuduće imati tri delegata u Domu naroda BiH, dok će preostala dva mandata, koja pripadaju srpskim delegatima, imati Srpska demokratska stranka i PDP. Dom čini po pet delegata iz reda svakog od tri konstitutivnog naroda, koji se biraju u entitetskim parlamentima i mora potvrditi svaki zakon koji donese Predstavnički dom, pod uslovom da za to glasaju najmanje po dva delegata iz svakog nacionalnog kluba.


Gubitak kontrolnog paketa u ovom domu jeste jednak gubitku ucjenjivačkog kapaciteta koji je do sada imao Dodik i otuda sva histerija o domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima. Sve je praćeno starom "teorijom" kako su Dodik i SNSD jednako Republika Srpska, koju u zajedničkom poduhvatu sa opozicijom žele da unište zapadne ambasade.


"NSRS je izabrala četiri delegata iz SNSD-a i jednog delegata iz SDS-a i to su jedini kandidati Republike Srpske i srpskog naroda u Domu naroda i to nikakav CIK ne može da promjeni", rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.


U SNSD-u namjerno ne vide činjenicu da je CIK samo postupao po presudi Suda BiH, koja je uslijedila nakon što je prethodno Ustavni sud BiH djelimično prihvatio apelaciju PDP-a i donio rješenje kojim je naredio Sudu BiH da poništi svoje ranije odluke donesene u korist SNSD-a u vezi sa dodjelom četvrtog delegata u Domu naroda BiH. Nakon odluke Ustavnog suda BiH, državni Sud sve je vratio CIK-u na ponovno odlučivanje. CIK je potom, sa pet glasova za i dva protiv, "priznao" sporni listić PDP-a, što je značilo da lista PDP-a i jedna od lista SNSD-a imaju isti broj glasova, po 12. Na kraju je o petom delegatu odlučila lutrija. Bingo za PDP, gubitak za SNSD i veliki udarac za ucjenjivačku politiku Milorada Dodika i njegovih sljedbenika, koji su BiH držali zarobljenom, onemogućavajući normalan rad institucija, reformske procese i napredak na evropskom putu.


SNSD se nije bunio niti je napadao Sud BiH kada je u vezi sa „spornim listićem“ PDP-a donosio presude u njihovu korist. Osim toga, neutemeljene su tirade SNSD-ovaca o tome kako je žrijebanje neustavno i kako je Narodna skupština RS jedina koja može birati srpske delegate u Dom naroda BiH, jer je žrijebanje predviđeno državnim Izbornim zakonom.


Snježana Novaković Bursać moraće napustiti Dom naroda BiH, ma koliko njen stranački šef Milorad Dodik tvrdio drugačije. Umjesto nje, mandat će preuzeti Nenad Vuković, koji je najavio da bi ulaskom PDP-a u Dom naroda BiH mogao početi proces promjene aktuelnog Savjeta ministara BiH.

„SNSD ima sada tri delegata u Domu naroda, a ne četiri, što može da mijenja političke prilike kada je u pitanju nivo BiH“, kazao je Vuković.


Dodao je da će konkretne planove PDP iznijeti kada on zvanično preuzme mandat delegata u Domu naroda BiH. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da SNSD i Dodik gubitkom četvrtog delegata u Domu naroda BiH gube potpunu kontrolu nad procesima na nivou BiH, što će, naveo je, prvenstveno dovesti do smirivanje tenzične situacije i omogućiti lakše donošenje zakonskih rješenja.

(zurnal.info)


понедељак, 1. јул 2024.

Odbrana

Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik je, nedavno, u jednom intervjuu opservirao moguće djelovanje naroda ukoliko on bude presuđen u procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, pa je domislio sljedeće: „Ako narod bude na to povio leđa i sageo se, onda je i moja borba besmislena, ako se narod digne i ne da se, onda ima smisla boriti se. Posledice mogu biti razgradnja Republike Srpske“.


2.

Kako god pogledam, Dodik očekuje da narod kojim on surovo upravlja, zajedno sa kleptokratskoklijentelističkom “elitom” i koji je doveo do same ivice beznađa, digne, valjda, neku bunu kako bi ga odbranio od eventualne presude u procesu u kojem se sudi njemu, a ne narodu.


3.

Posljedice eventualno osuđujuće presude Dodiku nikako ne mogu biti razgradnja Republike Srpske, ali njegove sumanute ideje o “projektima razdruživanja”, prije toga otcjepljenja, između to dvoje - samostalnosti u okviru Dejtona, itekako mogu dovesti opstanak RS u pitanje.


4.

Još gore od toga je što izolacija, u koju je Dodik vrlo svjesno odveo RS i sve je dublje zakopava u njoj, produkuje sve jači i jači egzodus iz ovog entiteta, jer je pod Dodikovim Režimom postalo nepodnošljivo živjeti.


Svako ko ne misli kao on i oni koji su kapilarno opljačkali RS je izdajnik i samim tim se može naći na udaru svakog ko pripada petokolonaškoj Dodikovoj sviti.


5.

Dodik&Sekta su od Republike Srpske gotovo dvodecenijskim nasiljem stvorili sopstvenu Fabriku i naplaćuju i udisanje vazduha, dok su narod sveli na borbu na puko preživljavanje, učinili sve da mu polome kičmu, da protjeraju svakog ko vrijedi i promovišu svakog ko ne vrijedi, što je oprobani recept za apsolutnu varvarsku vlast.


6.

I nakon svega toga, taj maliciozni, ali sada već veoma dezorijentisani Kakistokrata, konstatuje da “ima smisla boriti se” u situaciji ako njega presude, a “narod se digne i i ne da se”.


7.

Nije narod presuđen u toj situaciji, jer Dodik, ma šta o sebi mislio, nije narod, a uopšte nije isključeno da je u apsolutnom pomračenju i da mu je ta misao sasvim “realna” - da je on narod, a da narod kao narod, izvan njega, Dodika, i ne postoji.


8.

Ako je Dodiku već “do brobe”, treba da se zapita da li će kleptokratskoklijentelistička “elita” u slučaju da ga, eventualno, presude da “povije leđa, sagne se” ili će da se “digne i ne da se”.


Jer, Dodik se bori za svoje lične interese, za interese Sekte, a ne za interese naroda.


9.

Ubijeđen sam da ne samo da će da poviju leđa, već će učiniti sve da u tom trenutku budu što dalje od Dodika. Niko ga od tih kojima se okružio neće braniti, samo će gledati kako da ih ne “zatrpa” rušenje Režima. Neće ih interesovati ni razgradnja Fabrike koja je, svjesni su oni toga poodavno, opljačkana sve sa temeljom.